Ordu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Namık Uzunlar, coğrafi yönden engebeli olan Karadeniz Bölgesi'nde yerleşim uygulamaları sebebiyle her yere yol yapmanın yanlış olduğunu ve doğanının bunun bedelini heyelan olarak ödettirdiğini söyledi.
Namık Uzunlar, sel felaketinin sebep verdiği hasarların tespiti konusunda İl Genel Meclisi'nde yaptığı konuşmada, haziran ayında aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskınları sonucu yaklaşık 5.5 milyon YTL'lik maddi hasar meydana geldiğini belirtti.
Bilançonun bu derece büyük olmasının asıl sebebinin standartlara uygun yol yapılmamasına bağlayan Uzunlar, eski patika yolların hiç bir etüt çalışması yapılmadan asfaltlandığını belirterek, "Yapılan bu büyük yanlışı doğa bize ağır ödettiriyor. Yeni yolların yapılması ise hem çevresel hem de maddi olarak büyük kayıplara yol açıyor. Karadeniz Bölgesi'nde araziyi ne kadar parçalarsanız heyelan o kadar çok olur" dedi.
İlçelere yaptıkları denetimlerde gördükleri manzaralar karşısında büyük üzüntü duyduklarını kaydeden Uzunlar, "Çaktığımız her çivi ve yaptığımız yolların moloz yığınlarına dönmesi bizi derinden yaraladı. Kamulaştırmalar çok zor olduğu için vatandaşın verdiği kadar yol yapabiliyoruz.
Eski patika yollar üzerine hiç bir etüt, eğim ve heyelan hesabı yapılmadan yol yapılmıştır. Bugün görüyoruz ki, bu bize pahalıya patladı. Yıkılan yollar yeni proje, yeni malzeme ve büyük emek gerektirecektir. İl Özel İdaresi kaynaklarıyla bunun yapılabilmesi mümkün değildir" diye konuştu.
"MUHTARLAR DUYARLI OLMALI"
Bazı köylerde muhtarların seçim kaybetme kaygısıyla menfezleri kapatan vatandaşları uyarmaktan çekindiği konusunu değerlendiren Uzunlar, bunun son derece yanlış bir uygulama olduğunu kaydetti.
Uzunlar, "Bazı muhtarlarımızın seçim kaybetme kaygısıyla olaylara kayıtsız kalmasını ben kabullenemiyorum. Köyü ve ilçeyi temsil eden kişiler duyarlı olmalıdır. Seçilememe kaygısını ben çok saçma buluyorum. Kim daha iyi hizmet verirse o seçilir. Bu kaygı konusu değildir" diye konuştu.