Kesme Çiçek Kursu Açıldı

Ordu’da açılan “Temel Kesme Çiçek Yetiştiriciliği Kursu”na 111 kursiyer kaydını yaptırırken, Kesme Çiçek Yetiştiriciliği kapsamında Ünye, Fatsa, Çatalpınar ve Merkez ilçelerde yetiştiriciliğin sektörel bazda gelişimini sağlamak amacı ile yaklaşık 1.000 ür

 

Ordu’da Kesme Çiçek Yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak, desteklemek ve teşvik etmek amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kesme çiçekçilik kursu açıldı.

1.000 Üretici Eğitime Tabi Tutuldu

 

Ordu’da açılan “Temel Kesme Çiçek Yetiştiriciliği Kursu”na 111 kursiyer kaydını yaptırırken, Kesme Çiçek Yetiştiriciliği kapsamında Ünye, Fatsa, Çatalpınar ve Merkez ilçelerde yetiştiriciliğin sektörel bazda gelişimini sağlamak amacı ile yaklaşık 1.000 üretici adayı eğitime tabi tutuldu.  Kurslara, Kaymakamlıklar, İl Özel İdaresi, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, TKDK ve Sosyal Yardımlaşma Müdürlükleri de destek vermekte.

2012 Yılında 6 Adet  Sera Kuruldu

 

500 m²lik bir seradan yıllık 80.000-100.000 adet karanfil kesilebilirken, yıllık 12.000-15.000 TL. gelir elde ediliyor.  2012 yılında İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak 3 tanesi merkezde, 2 tanesi Fatsa ilçesinde, 1 tanesi de Ünye ilçesinde olmak üzere 6 adet 500 m²lik sera kuruldu. Toplam 7 çiftçi örtü altında 8,5 dekar alanda kesme karanfil yetiştiriciliği yaparken, kurulan seralarda karanfil fideleri dikilerek,  yeni seralardan da yaklaşık 2 aydır karanfil hasadı gerçekleştiriliyor.

“Amacımız Ürün Desenlerini Çiftçilerimize Benimsetmek”

Vali Vekili Abdullah DEMİR, ”İlimizde Kesme Çiçek Yetiştiriciliği gelecek vaad eden, önü açık bir sektördür. Özellikle parçalanmış küçük arazilerde kesme çiçek yetiştiriciliği gelir getiren bir üretim koludur. Aile bireylerinin, karanfil seralarında yabancı ot temizliği, budama, koltuk alma gibi işleri yapması, hem aile bireylerine iş istihdamı sağlamış oluyor, hem de işçilik masrafı aileye gelir olarak kalıyor. Bizim amacımız fındığın yanında birim alandan daha fazla gelir getiren ürün desenlerini çiftçilerimize benimsetmek” dedi.

Abdullah DEMİR, ”Akdeniz bölgesinde yaz aylarında yetiştiriciliğin yapılamaması, pazar olarak Rusya pazarının bize daha yakın olması nedeniyle nakliye masraflarının daha düşük olması bizim avantajlarımızdandır. İlimizde iş sahasının olmayışı nedeniyle il dışına, büyük şehirlere göçün fazla olması, köylerde genç nüfusun azalması, en büyük sorunlarımızdan birisidir. Kesme çiçek yetiştiriciliği aile bireylerine bütün yıl boyunca iş imkanı sağlamaktadır” diye konuştu.

 

Kurslar 18 Şubat’ta Sona Erecek

Ordu’da 4 Şubat 2013 tarihinde açılan “Temel Kesme Çiçekçilik Kursu”, 18 Şubat 2013 tarihinde kadar sürecek. Kurs’a katılan 111 kursiyer, kurs sonunda sınava tabi tutulacak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri