KİVİ VE KOOPRATİF SORUNLARI
Fındık ve Kivi Üretim Paz.Kooperatifi Başkanı Cengiz KESKİN yaptığı açıklamada; Ülkemizdeki üretici birliklerinin üreticiyi bir arada tutacak hiçbir bağlayıcı yönü bulunmamaktadır. Bu nedenledir ki üretici birlikleri pasif ve etkisiz kalmıştır.
Öncelikle kivi üreticisi olmak isteyen kişi üretici birliğine müracaat etmelidir. Bu müracaat sonunda üretici birliği müracaat eden çiftçinin arazisine giderek başta arazinin rakım, eğim, toprak yapısı vs. gibi özelliklerini içeren çalışmayı yapmalı ve ardından da ilgili araziye en uygun kivi bahçesi oluşturma projesini çizmeli gerekli olan fidan, direk,tel vs. maliyetlerini ortaya koymalı ve projeyi onaylayarak çiftçiye vermelidir.
Bu proje ile çiftçi bankalardan kredi alabilmeli veya devlet desteklerinden yararlanabilmelidir. Bu proje üretici birliğinin gözetiminde ve belli kayıtlar tutulmak suretiyle uygulanmalıdır. Proje uygulamaya başlandığı anda üretici birliğe kanun gereği üye olmaya zorlanmalıdır.
Bu sistem de hem üretim planlaması rahat yapılacak hem de rekolte ve diğer kayıtlar resmiyet kazanacaktır. Şu anki üretici birlikleri kanununa göre bu mümkün değildir. Ve yine şu anda üretici birliklerinin tutmak zorunda olduğu tüm defterler noter tarafından tasdik edilmektedir.
Bu şu anki üretici birliklerine ayrıca bir yük getirmektedir. Nasıl ki dernek defterleri noter tasdikinden başka dernekler müdürlüğü tarafından tasdik edilebiliyorsa Üretici birlikleri defterlerini Tarım İl Müdürlüğü onaylayabilmelidir.
Meclisteki vekillerimizin bu konuda çalışma yapmasını arzu ediyorum.
Kaldı ki üretici birliklerine özellikle kivi üreticilerine baktığımızda merkez ilçemizde profesyonel anlamda iki dönüm ve üzeri kivi üretimi yapanların resmi sayısı beşyüz otuzüçtür.
Bunlardan sadece on dokuzu Ordu Kivi Üreticileri Birliğine Üyedir. Bunun da on altısı kurucu üye üçü ise sonradan üyeliğe kabul edilendir.
Bunun da en büyük nedeni çiftçinin fındık bahçesini söküp kivi bahçesi yapmasıdır.
Yasada tapuda kivi bahçesi yazması istenmektedir.
Bu durumda çiftçi tapusundaki fındık bahçesi yazan açıklamayı çins değişikliği yaptırarak kivi bahçesi yazdırmak için ilgili tapu ve kadastro ile tarım il müdürlüğüne yapacağı müracaatlarla sağlamak zorundadır.
Bunun bedeli ise yaklaşık Beşyüz Türk lirasıdır.
Bu masrafı yapacak çifçi nerede?
Ayrıca üretici birliklerine çiftçi ürününün en az yüzde onunu verir denilmektedir?
Bu yapıldığında nasıl olurda yüzde doksanını üreticinin hangi şartlarda ve koşullarda ürünü sattığını bilebilirsiniz ve o üreticiden birliğe nasıl katkı sağlayabilirsiniz? Üretilen ürün birliğin kontrolünden çıkmış demektir. Bu da piyasada denetimin olmaması anlamına gelir! Çok tehlikelidir? Eğer yasa üretilen ürünün yüzde doksanı birliğe verilir yüzde onunu ise ihtiyacı için üreticiye serbest bırakılır derse sorun yoktur?
Asıl olan üretilen ürünlerin birlikler kanalıyla ekiminden hasadına ve pazara arzına varana kadar sağlam, sağlıklı kayıtlarının tutulması ve Türk çiftçisinin desteklenmesidir.
Destekte kastımız ise başta devletin sonra aracıların ve nihai olarak da tüketicilerin desteğidir. Aksi halde hep ben kazanayım diyenler hüsrana uğrayacaktır.
Bu sistem ürün borsalarının alt yapısını oluşturmak adına da çok önemlidir. Eğer bu arzu edilen birlikler yasası düzenlenir ise kısa zamanda Ordu Kivi Borsası da oluşacaktır.
Ordu kivi sanayide ortaya çıkacaktır. Halen var olan bu sorunlar nedeniyle üretici birlikleri kağıt üzerinde kalmıştır. Kanun gereği birliğe yer tutacak ve kirasını ödeyeceksiniz yıllık yaklaşık Dörtbinikiyüz Türk Lirası kira masrafınız, İkibinbeşyüzlira Muhasebe ücreti, Yüzelli Türk Lirası Noter tasdiki ve ilgili stopaj vs. vergileriniz! Nasıl yürüyecek bu üretici birliği!
Balda destekleme yapan devlet aynı şekilde kivi de de destek vermelidir? Belki o zaman kendi binasını ve sistemini rahatlıkla oluşturabilir! Arı Üreticileri Birliği gibi
Bir başka husus ise Üretici birlikleri ticari faaliyette bulunamıyor! Bu durumda yapılması gerekenler ise bellidir. Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurmak!