Çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzeri Samsun'a gelen Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Canik Belediye Başkanı Osman Genç ve Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım'ı ziyaret etti. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türk Kızılayı'nın milletiyle bütünleşmiş güveni kazanmış durumda olduğunu, bunun Türkiye için büyük bir kazanç olduğunu, artık dünyada örnek duyulan bir düzeye geldiğini söyledi. Ziyaretlerde ise karşılıklı hediyeler takdim edildi.
Genel Başkan Tekin Küçükali, Canik beldesinde Çevre Yolu üzerinde Düvecik mevkisinde 4.5 dönüm arazi üzerine yapılacak olan Ordu, Sinop, Amasya, Tokat, Çorum ve Samsun'u kapsayacak 4 milyon YTL proje bedelli Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi arazisi ile, Türk Kızılayı Hatıra Ormanı'nı gezdi.
Gezi sırasında İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükoğlu, Türk Kızılayı'nın dünya çapında yaptığı çalışmalar nedeniyle, New York Tımes'a ön kapak manşeti olduğunu hatırlattı.
Türk Kızılayı olarak yaptıkları yardımlara rağmen, duydukları rahatsızlığı dile getiren Tekin Küçükali, bağışlarla ayakta duran bir kuruluş olduklarını, ağırlıklı gelir kalemlerinin bağış olduğuna dikkat çekti.
Piyasadan aldıkları yardım malzemelerine 'KDV' adı altında vergi ödediklerini ve bunun kendilerinin 'yürek yarası' olarak tanımlayan Küçükali, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile konuyu görüştükleri bilgisini verdi.
Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili kendilerinin de katılımıyla teknik heyet
oluşturduğunu belirten Küçükali, "Bir yerde felaket var. O felakete 20 ton pirinç, 30 ton makarna, 50 ton şeker alıp gidiyoruz. Buna vergi ödüyoruz.
Geçen 10 bin tonunu Filistin'e götürdük, bunların parasını veriyoruz. Vatandaş bağış veriyor, hangi parayı, helal parayı. O para için vergisini zaten ödüyor. Biz yardım malzemelerine KDV ödeyerek alıyoruz ama verirken bedava veriyoruz. KDV geri dönmesi lazım gelen bir vergidir. 'Vergi iadesi' adı altında haksızlığa uğradığınızı düşünüyoruz. Ama pek ümidimiz
yok" dedi.
Soru üzerine Kızılay'ın mal varlıklarını sattığı yönündeki spekülasyonlara da değinen Küçükali, Türk Kızılayı'nın 4 bin 500 kayıtlı mal varlığının olduğunu, atıl, elverişsiz durumda olanların satışının yapıldığını kaydetti. Küçükali, "Dağın başında 7 dönüm arazi var, 20 metrekaresi bize bağışlanmış. Bunun bir faydası yok. Biz de elden çıkartıp, çeşitli yatırımlar yaparak daha verimli mal varlıkları elde ediyoruz" açıklamasını yaptı.
Kızılay çalışmalarına değinen ve Kızılay olarak dünyaya Türk insanının merhamet elini taşıdıklarını belirten Küçükali, bunu yaparken insan onurunu incitmemeye özen gösterdiklerini dile getirdi. 58 ülkeyle şuan iç içe olduklarını ve bu ülkelerde yardım faaliyetlerinin devam ettiğini ifade eden Küçükali, "Yardım çalışmalarına yeni ülkelerin dahil edilmesi için çalışmalar sürüyor.
Orta Afrika, Çad'da büyük bir sağlık sorunu var. Modern bir ecza deposu oluşturduk. Her ay 65 bin YTL'yi aşan yardım yapıyoruz.
Dünya Göz Hastanesi'yle Çad, Sudan, Kenya ve Nijer'e gideceğiz. Buralarda katarakt nedeniyle kör olan binlerce insan var. 10 dakikalık ameliyatla kör olmalarını önleyeceğiz.
Önemli çalışmalar yapıyoruz. 1.5 yıl içerisinde dünyaya ülkelerine 150 milyon dolar yardım yaptık" şeklinde konuştu.
Pakistan'da yaşanan deprem sonrası yürütülen hizmetlerin tamamlandığını bilgisini veren Küçükali, şunları söyledi: "2008 yılı sonu itibariyle Pakistan'dan çekileceğiz. Endonezya'da yaşanan tsunami felaketi sonrası yardımlarımız da tamamlandı. Bandage'de çalışmalarımız var. Filistin kan ağlıyor. Gazze'de insanlık dramı yaşanıyor, dünya sesiz kalıyor, biz kalamayız.
Filistin'de insani yardımı çok yüksek tuttuk. Ekmek dağıtmak için TIR üzerinde fırın oluşturduk, oraya gönderiyoruz. Sudan'da, Lübnan'da çalışmalar devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte 50 okul yaptık.
Irak'taki insanlık dramı, felaket devam ediyor. İnsanlar burada toplu katliamlara uğruyor, maalesef göz yumuyorlar, sessiz kalıyorlar. Bu bölgede olmamız nedeniyle sesiz kalmamak adına oradaki yardımlarımız da devam ediyor. Irak'ta mülteci durumuna düşüp Suriye'ye göç eden 1.5 milyon insan var. Suriye yardım kuruluşuyla ortak çalışma yürütüyoruz."
Küçükali, Türk Kızılayı'nın yaptığı başarılı çalışmaların ortada olduğunu, artarak devam edeceğini de sözlerine ekledi.