Samsun Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü, keneyle mücadele çalışması kapsamında 137 köy muhtarına ilaç dağıtımı yaptı.
Vezirköprü İlçe Tarım Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene ile mücadele çalışmaları kapsamında tüm köy muhtarlarına kene ilacı dağıtmaya başladı.
İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde konuyla ilgili olarak muhtarlara 'kenenin zararları' ve 'neler yapmalıyız' konularını içeren birer broşür ile ilaç dağıtan İlçe Tarım Müdürlüğü, aldığı bu önlemle kene tehlikesinin önüne geçmeyi hedefliyor.
Keneden korunma yolları ve keneyle mücadele hakkında bilgi veren İlçe Tarım Müdürü Dursun Okur, "Hayvan barınaklarının duvarlarındaki delik, çatlak ve yarıklarının kapatılarak duvarların iç ve dış yüzeylerinin sıvanması sağlanmalı. Hayvanlar özellikle merada otlarken korunmasız olduklarından keneler rahatlıkla kan emerler, yumurtlarlar ve çoğalabilirler. Hayvanlar üzerindeki kene mücadelesi önemlidir.
Hayvanlarınızı, sırtına ilaç dökerek ilaçlanmalı. Ahır ve ağılları püskürtme yaparak ilaçlanmalı. Kene mücadelesi yalnız yaz aylarında değil, kış aylarında da hem ahır ve ağıllarda hem de hayvanlar üzerinde mesken kenelerine karşı yapılmalı. İlacın kullanım kılavuzuna göre ilaçlama yapılarak ilaçlanan hayvanın sütünü ve etini ilacın kullanım kılavuzunda belirtilen süreyi dikkate alarak tüketime sunulmalı.
Toplanan keneler yakılarak imha edilmeli" dedi. İlçe Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Ömer Buğrahan Solmaz da muhtarlara kene ilacının hayvanlarda nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak gösterdi.
Kenenin zararlarından bahsedilen broşürde şu bilgilere yer verildi: "Kene, insan ve hayvanlardan kan emerek beslenir. Hayvanlarda et, süt, yapağı ve deri kaybına yol açar. Hayvanlara ve insanlara birçok hastalığı kan emerken bulaştırır. İnsanlara ölümcül KKKA hastalığını bulaştırır."