KÖYDES Toplantısı yapıldı

Türkiye’nin en uzun yol ağına sahip ikinci ili olduğunu belirten Vali DÜZGÜN, 2005 yılında 300 km olan köy yollarındaki asfalt yol ağının, 2011 yılı itibariyle 1.300 km’ye çıkarılmış olduğunu, ama daha çok yapılacak iş olduğunu söyledi.

 

Köylerin sağlıklı ve yeterli içme suyuna kavuşturulması, köy yollarının kalite ve standartlarının yükseltilmesi amacıyla 2005 yılında başlatılan Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES)’nin, 2011 yılı uygulamaları için Vali Orhan DÜZGÜN Başkanlığında değerlendirme toplantısı yapıldı.

 

KÖYDES Toplantısı yapıldı 

 

Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya, İlçe Kaymakamları, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İl Özel İdaresi Birim Amirleri ile Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliğinde görevli KÖYDES projesi uygulayıcıları katıldı.

 

Toplantının amacının, KÖYDES projesi kapsamında 2011 yılında Ordu’ya gönderilen ödeneklerle il genelinde gerçekleştirilen projelerin ve yapılan çalışmaların gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi olduğunu belirten Vali Orhan DÜZGÜN, “Bugünkü toplantımızın amacı, KÖYDES projeleri ile İl Özel İdaresinin yürütmekte olduğu özellikle yol ve içme suyu konularındaki çalışmalarda koordinasyonu sağlamak, bugüne kadarki uygulamalardaki aksaklıkları, eksiklikleri tespit etmek, yapılan proje ve çalışmalarda denetimi daha etkin hale getirmek, bundan sonra yapılacak çalışmaların daha etkin ve verimli olabilmesini sağlamaktır. Geçtiğimiz yıl, yöremizin iklim ve coğrafi şartlarına daha uygun olan sıcak asfalt ve beton yol yapılmasına daha fazla önem vermeye başladık” dedi.

 

2005 yılından buyana uygulanmakta olan KÖYDES projesi hakkında Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliğince hazırlanan sunumda;  Çalışmalarına 2005 yılında başlanılan KÖYDES Projesi kapsamında Ordu’ya toplam 202.978.763 TL. ödenek tahsis edildiği, Ordu’nun KÖYDES Projesi kapsamında en çok ödenek tahsis edilen 4. il konumunda olduğu, 2005-2011 yılları arasında Köydes Projesi kapsamında ulaşım sektöründe; 89 km tesviye, 2.584 km stabilize, 133 km beton yol, 585 km 1. kat asfalt,  243 km 2. kat asfalt, 528 km onarım, 3.655 m3 taş duvar, 1.851 adet menfez, 4.454 adet büz imalatı yapıldığı, yine 2005 - 2010 yılları arasında Köydes Projesi kapsamında köy içme suları sektöründe; 462 adet proje ile 322 ünitede yeni tesis, 278 ünitede tesis geliştirme ve 167 ünitede bakım onarım olmak üzere toplam 767 ünitede çalışma yapıldığı, 2005 yılında ilimizde 23 suyu yetersiz ve 2 susuz köy bulunurken, 2011 yılı itibarıyla susuz ve suyu yetersiz köyün kalmadığı, 2005 yılında ilimizde 158 susuz köy bağlısı(mahalle) bulunmakta iken 2010 yılında bu sayı 61'e kadar düşmüştü belirtildi.

 

KÖYDES projesi kapsamında 2011 yılında Ordu iline yaklaşık 28 milyon TL’lık ödenek geldiğini belirten Vali DÜZGÜN, gelen ödenekle il genelinde 486 adet proje uygulandığını, bu projelerden 392’sinin tamamlandığını, 65’inin yapımının devam ettiğini, 15 projenin yapıma hazır olduğunu, 14 projenin ise ihaleye aşamasında olduğunu ifade etti.

 

Ordu’nun coğrafi yapısının küçük görünmesine rağmen, vücuttaki kılcal damarlar gibi uzun bir yol ağına sahip olduğunu ve Türkiye’nin en uzun yol ağına sahip ikinci ili olduğunu belirten Vali DÜZGÜN, 2005 yılında 300 km olan köy yollarındaki asfalt yol ağının, 2011 yılı itibariyle 1.300 km’ye çıkarılmış olduğunu, ama daha çok yapılacak iş olduğunu söyledi.

 

İlçe Kaymakamlarından ve İl Özel İdaresi yetkililerinden, KÖYDES projesi ve İl Özel İdaresi tarafından yapılan çalışmaların, standartlara uygun ve kaliteli yapılması konusunda gerekli kontrol ve denetimlerin bizzat yapılmasını isteyen Vali DÜZGÜN, “Kaymakamlarımız KÖYDES projesi kapsamında başta köy yolları olmak üzere yapılan çalışmaları teknik personellerle birlikte bizzat denetleyecekler, şartnamesine uygun yapılmayan ve kaliteli olmayan işleri teslim almayacaklardır” dedi.

 

 Toplantıda, 2011 yılı KÖYDES ödeneklerinin kullanımı, gerçekleştirilen projeler ve gerçekleşme oranları, proje uygulamaları ve ödenek harcamalarında uyulması gereken YPK kararları değerlendirildi.

 

Toplantıda ayrıca, İl Özel İdaresinin makine parkının ve personelin en etkin ve verimli kullanımı konusunda, ilçe Kaymakamları, İl Özel İdaresi yetkilileri ve İl Genel Meclisi Başkanı görüş ve önerilerini dile getirdi.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel-siyaset Haberleri