Ordu’da turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm modellerinin ve sürdürülebilir turizm altyapısının ortaya çıkarılması, etkin tanıtım politikalarıyla Ordu’nun markalaştırılması, bölgeye gelen turist sayısını ve ortalama kalış süresini artırarak bölgenin turistik cazibe merkezi haline getirilmesine katkıda bulunmak amacıyla İl Özel İdaresi’nce hazırlanan, Ordu Valiliği ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen “Aklın Yolu Birdir” projesi kapsamında, ‘Kültürel ve Tarihsel Yolların Türkiye Turizmine Katkısı ve Türkiye’de ve Dünya’da Müze Mağazacılığı” konulu konferans düzenlendi.
Kültür ve Doğa Rotaları Belirlendi
Program, Ordu Valiliği tanıtım filminin gösterimiyle başladı. Tanıtım filminin ardından bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, bir bölgede turizmin gelişmesi için 3 ana unsur olan ulaşım, konaklama ve tanıtımın önemli yer tuttuğunu söyleyerek, “Ordu’da turizmin gelişmesi için önemli olan ulaşım alanında ciddi gelişmeler yaşandı. Özellikle yurt dışından gelecek misafirlerimiz içinde havayoluyla ulaşım çok önemli. Havalimanında çalışmalar son hızla devam ediyor. Avrupa’nın ilk, dünyanın üçüncü denize yapılan havalimanının yapımı hızla devam ediyor ve 2014 yılında uçuşlara açılacak” dedi.
“Geçilecek Değil, Kalınacak Şehir’ sloganımızla Ordu’yu kalınacak şehir haline getirmeye çalışıyoruz ve belli ölçüde de mesafe aldık. Daha önce Ordulu olmayıp, Ordu’ya seyahatte bulundunuz mu? diye sorduğumuz pek çok kişi Ordu’dan geçtiğini ifade ediyordu. Ancak, bir yerde kalınabilmesi için o yerin bazı cazip turizm özelliklerine ve kalınabilecek tesislere sahip olması gerekiyor. Bu bakımdan konaklama tesislerinin de yeterli miktarda olması, farklı standartlarda, farklı gelir gruplarına, farklı ekonomik gelir sahiplerine hitap edebilecek olan tesislerin olması gerekiyor. Bu konuda özellikle 2011 ve 2012 yıllarında açılışını yaptığımız ulusal ve uluslararası marka otellerin de yer aldığı otellerimiz hizmete açıldı. Yeni açılan tesislerle birlikte yüzde 50’lik bir artışla önemli oranda bir konaklama kapasitesine sahip olduk. Ordu’nun sahip olduğu turizm tesislerinin buraya gelebilecek olan konuklar için yeterli olmadığını düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda da özellikle yayla kesiminde yeni otellerin yapılmasıyla daha fazla konaklama tesisini doldurabilecek potansiyele Ordu’nun sahip olduğunu düşünüyorum. Çambaşı yaylamızdan başlamak üzere tüm yaylalarımızda ihtiyaca göre, oranın doğal güzelliklerini bozmayacak, ağaç boyunu geçmeyecek şekilde gerekli konaklama tesislerinin de yapılmasını önemsiyoruz.”
“Güzel çalışmalardan birisi de geçtiğimiz haftalarda basımı tamamlanan ve aramızda bulunan Proje ve Turizm Danışmanı Ersin DEMİREL’in, Kültür ve Turizm Bakanlığından Ece YİĞİT’in koordinatörlüğünde, İl Özel İdaresi’nden ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden arkadaşların katılımıyla, onların destekleriyle ‘Ordu Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi’ isimli kitabımız hazırlandı” diyen Vali Orhan DÜZGÜN, ‘Ordu Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi’ isimli kitabın tanıtım materyalleri arasında en nitelikli olanlardan birisi olduğuna dikkat çekti ve kitabın Nisan ayında Atlas dergisinin 20.kuruluş yıl dönümünde, 100 bin adet basılarak Atlas dergisinin eki olarak dağıtılacağını ve Ordu’nun tanıtımı adına çok önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.
Proje ve turizm danışmanı Ersin DEMİREL, toplantıda ‘Ordu Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi’nin tanıtımını yaptı. DEMİREL, rehberin, Ordu Valiliği’nce Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle “Aklın Yolu Birdir” projesi kapsamında hazırlandığını söyleyerek, Ordu’nun doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkarmak için çalışma yaptıklarını, Ordu’nun şelaleleri, gölleri ve yaylaları ile değişik bir coğrafyaya sahip olduğunu belirtti.
Rehberde, Ordu keşif rotası, kent, tarih, kültür turları, sofralara gelene kadar, bahçelerden fabrikalara uzanan ayrıntılarla bezeli yolculuğunu merak edenler için fındık turu, doğaya yolculuk, kentin endemik bitki çeşitliliğini gözlemlemek için Ordu florası ve botanik turlarının ortaya koyulduğunu ve alternatif turizm etkinliklerine yer verildiğini anlatan Proje ve Turizm Danışmanı Ersin DEMİREL, tarihi rotalar içinde 50’ye yakın kaya mezarları bulunduğunu, doğal güzellikler bakımından göller ve yaylaların en önemli alanlar olduğunu, Mayıs ayı içinde bir bisiklet turu düzenleneceğini ifade etti.
Kültür Yolu’nun inanç turizmiyle başladığını belirten Kültür Bakanlığı Kültür Yolları Görevlisi Ece YİĞİT, Türkiye’de Kültür Yolu ile ilgili çalışmaların 3-4 yıldır yapıldığını, yabancı ülkelerde açılan fuarlarda oluşturulan özel stantlarda kültür yolları tanıtımına ağırlık verdiklerini, artık Ordu’nun da bu stantlarda tanıtımının yapılacağını kaydetti.
Bilkent Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr Mehmet KALPAKLI ise, ‘Kültürel ve Tarihsel Yolların Türkiye Turizmine Katkısı’ konusunda bir sunum yaptı.
Prof.Dr KALPAKLI, “Yavaş yavaş kültürel ve tarihsel değerlerin farkına varmaya başlıyoruz buda önemli bir gelişme” diyerek, turistlerin gelmesinde ulaşım, konaklama ve tanıtımın önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti.
“Kültür yolları ve rotaları konulu kavram deyince daha çok 1988 yılında UNESCO’nun ortaya attığı ipek yolu, somut bir yola işaret ediyor. Günümüzde bu soyut bir kavram haline gelip haritasını tam olarak çıkartamadığımız bütün kültürel hareketleri tanımlıyor” diyen Bilkent Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr Mehmet KALPAKLI, ”Bu kültürel mirası ulusal kimliklerden arındırarak daha geniş bir kimliğe, bir dünya mirasına kavuşturmakta ve bu alanda ülkelerin işbirliğini kolaylaştırmakta” şeklinde konuştu.
Bilkent Üniversitesi Kültür Girişimi ve Bilintur Yönetim Kurulu Başkanı Orhan HALLİK ise ‘Dünyada ve Türkiye’de Müzeler, Müze Mağazacılığı’ konularında bir sunum yaptı. Orhan HALLİK, “Türkiye, farklı kültürel zenginliklere sahip bir ülke. Bu değerlerin uluslararası turizm platformunda daha iyi tanıtılması ülkemizin kimliğini önemli ölçüde güçlendiriyor. Türkiye'nin kültürel mirasının korunması ve tanıtılması için kaynak sağlamanın en büyük görevimiz olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda, müze yerlerinin gelişmiş ülke örneklerinde uygulandığı gibi temsil gücü yüksek satış ve iletişim olanaklarına kavuşturulması amacıyla yola çıktık. Türkiye'deki müzelerin dünya çapında tanınmasını ve turizm sektörümüzün daha rekabetçi bir hale getirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
“BKG olarak tek görevimizin yalnızca müze mağazaları işletmek olduğunu düşünmüyoruz. Daha iyi iletişim kurmak ve müzelerimize daha çok ilgi çekmek gibi çeşitli kültür projelerini de yürütüyoruz. Diğer yandan, mağazalarımızda satılan ürünler ile tasarımcılara destek olup yerel üretimin devinimini hızlandırırken, bir yandan da gençlerin kültürünü artırıp, onlar için de iş olanakları sağlamak” diyen Bilkent Üniversitesi Kültür Girişimi ve Bilintur Yönetim Kurulu Başkanı Orhan HALLİK, ”Toplumsal sorumluluk bilinci ile kültürel mirasımızın korunması, tanıtılması ve yaşatılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait müze mağazalarının işletmeciliğini üstlendik. Ekim 2009'da Topkapı Sarayı Müzesi'nde ilk mağazamızı açtık. Şu anda ise 58 müze mağazası, 44 müze kahvesiyle hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.
Programın sonunda, Bilkent Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr Mehmet KALPAKLI, Bilkent Üniversitesi Kültür Girişimi ve Bilintur Yönetim Kurulu Başkanı Orhan HALLİK, Kültür Bakanlığı Kültür Yolları Görevlisi Ece YİĞİT ve Proje ve Turizm Danışmanı Ersin DEMİREL’e, Vali Orhan DÜZGÜN tarafından çiçek ve Ordu’nun el sanatlarından oluşan hediyeler verildi.
“Aklın Yolu Birdir“ projesi kapsamında; Ordu’da turizm merkezlerine ve kırsal alanda bulunan yerleşim yerlerine ulaşmak amacıyla yönlendirme ve turizm alanları bilgilendirme tabelaları yapımı, mevcut ve alternatif tur güzergahlarının tespiti ve tanıtımı, yer tanıtım ve yönlendirme rehberi oluşturulması ve tanıtım filmi hazırlanması hedeflenmişti.
1 Temmuz 2011 tarihinde başlayan “Aklın Yolu Birdir” projesi çerçevesinde; 19 ilçede proje tanıtım toplantıları yapıldı. 19 ilçede, 3.685 adet yön, bili ve turizm bilgilendirme levhaları yerleştirildi. Alternatif turizm güzergahları belirlendi ve ‘Ordu Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi’ adıyla basımı ve dağıtımı yapıldı. Ordu’nun turistik ve kültürel değerlerinin yerinde tanıtımı amacıyla 19-20 Eylül 2012 tarihlerinde TÜRSAB üyelerinin katılımı ile İnfo Turu düzenlendi. Yine seyahat acenteleri, tur operatörleri, gezi ve turizm amaçlı dergilerin yöneticilerinin katılımıyla 26-28 Mart 2013 tarihleri arasında ikinci İnfo Turu düzenlendi.