ORDU KENT KONSEYİ ÇEVRE GRUBU adına Y.Ziraat Mühendisi Sevgi Aydının açıklamasını yayınlıyoruz....
KURŞUN ARITMA TESİSİNDEKİ ATIKLAR
Kurşun arıtma tesisi bizi pek ilgilendirmiyor. Ancak, bu tesisin ATIK maddesi bugünkü konumuz.
Neden mi?
Biz ÇEVRECİLER, geçtiğimiz hafta doğayı kirleten, canlıların yaşam alanına müdahale eden üretim merkezlerini yerinde görmek üzere bir gezi düzenledik. Gezi sırasında yolumuz Harami Köyü, Akgüney Mevkii'ndeki KURŞUN ARITMA TESİSİ'ne düştü. Tepeden bakıldığında peş peşe dört havuz görülüyor. Yanına gidildiğinde dere yatağının önü kesilmiş, sıfır noktasına kadar atıkla dolmuş, bir damla daha alamayacak seviyede devasa bir havuz; bu havuzun üst başında yukarıdan gelen suyun hızını kesmek üzere yapılmış bir set. Burada atık yok. Büyük havuzun alt başında iki set daha, dolayısıyla iki havuzcuk daha; dolmak üzere. Herhangi bir sağanak yağmurda taşmaması, atık maddelerin Melet'e karışmaması mümkün değil.
Sözüm ona dereye gelen suyu tahliye etmek üzere havuzların bir tarafına betondan dar bir kanal yapılmış (daha geniş yapılamaz, zira arazi buna müsait değil). İki taraflı %70-80 meyilli araziye sağanak yağan yamurun yüzey akışı halinde hızla aktığı düşünülürse, hangi kanalın bu suyu taşıyacağını merak ediyoruz.
Ordu'nun geriye doğru birkaç yıllık yağış grafiği incelenirse, metrekareye 70-80 mm, hatta 100-150 mm'ye varan yağış düştüğü zamanlar vardır. Son yıllarda küresel ısınma yüzünden yağış rejiminin bozulduğu, ani sağanak yağmurların arttığı bilinen gerçeklerdir. Böyle hallerde bu atık maddelerin içme suyumuza karışmaması mümkün mü? O durumda tesisin ne çalışanlarının ne yöneticilerinin ne de yetkililerin yapacağı bir şey olabilir. Tedbir şimdiden alınmalıdır.
1- Dere yatağının önü kesilerek peş peşe eklenen havuzlarla atık deposu yapılamaz.
2- Mevcut atık maddeler bizi zehirlemeden ya oradan kaldırılıp kapalı yerde depolanmalı ya da üzeri betonla kapatılıp hiçbir şekilde suya karışmasına izin verilmemeli.
3- Buralar uygun olmadığına göre başka bir yere acilen atık depoları yapılmalı.
4- Kırma, öğütme sırasında kına gibi çok ince tozların doğaya yayılmasına mani olacak önlemler alınmalı. Zira, şu anda yol boyunca birkaç cm kalınlığındaki bu toza basıldığında bir toz bulutu oluşuyor. Yağan bir yağmurla bu tozlar suya karıştığı gibi, orada çalışanların da sürekli bu havayı teneffüs etmesinin sağlık yönünden uygun olmayacağı açıktır.
İlgili ve yetkilileri göreve davet ediyor, halkımızın bilgisine sunuyoruz.