Ordu'da içerisinde uranyum bulunan 'kokkolit' çamuru barındırdığı belirlenen Efirli kumsalları, Karadeniz Sahil Yolu'nun altında kaldı.
4.2 milyar dolara mal olan 542 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu kapsamında Ordu'da inşa edilen şehir girişi viyadük ve bağlantıları için yapılan dolgular bir dönem cıvıl cıvıl olan Efirli kumsallarını yok etti.
Uzmanlar tarafından stratejik öneme sahip nadir toprak elementleri (NTE) sınıfından bünyesinde demir minerali ve uranyum yapımında kullanılan 'kokkolit' adlı çamur olduğu belirlenen kumsallar, dolgu malzemelerinin altında kaldı. İnşa edilen yolun Karadeniz'in hırçın dalgalarından zarar görmemesi için dalgakıran yapımı da hızla sürüyor.
Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü'nde görevli maden mühendisi Ö. Serdar Yıldırım ve Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veysel Zedef tarafından yapılan bir araştırmada, Ordu'nun Efirli ve Ünye'nin batı kesimlerindeki kumsalların demir minerali açısından oldukça zengin olduğu belirlendi.
Efirli'deki sahil kumları içerisinde yaklaşık 8 milyon ton, Ünye'nin batısındaki kumsallar içinde yaklaşık 36 milyon ton manyetit rezervi tespit edilirken, yine sahil kumları içinde titanomanyetit ve NTE sınıfından monazit minerali keşfedildi. Uzmanlar, NTE'nin stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çektiler.
Aynı araştırmada geleceğin yakıtı olarak bilinen uranyum da bulundu. Uzmanların hazırladığı raporda, "Ordu ili sahillerinde yer alan Karadeniz içindeki çamurlar, bünyelerinde barındırdıkları elementler açısından da önümüzdeki yıllarda önem kazanacaklardır. Kokkolit adı verilen bir çamur milyonda 50 ppm uranyum içerir ki; bu önemli bir değerdir" denildi.
Aynı uzmanların belirlemelerine göre, Mesudiye'nin Aşıklı, Keşköy, Kızılağaç, Çaltepe, Çiftlik Sarıca köyleri ile Ünye ve Fatsa'nın Göller beldesinde önemli miktarda mermer yatakları bulunduğu, ayrıca Aybastı-Tamtakır, Akkuş-Bağmalık, Akkuş-Bekteşli, Gölköy-Kızılcahasan köylerinde kömür oluşumları olduğu bildirildi.