Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, depremlerin yaklaşık 70 yıldır batıya göç ettiğinin altını çizerek,
"Marmara'da önümüzdeki 2 yıl içerisinde büyük bir deprem olmazsa, 2014 yılına kadar olma ihtimali yüksek bir süreç içerisine gireceğiz" dedi. Güney Marmara'da da deprem kümeleşmelerinin görüldüğünü ifade eden Işıkara, muhtemel depremin fazla büyük olmayacağını ancak çevreyi etkileyebileceğini ifade etti.
Yaptığım saptamalar ne diyor?
Türk Kızılayı tarafından başlatılan "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi" çalışmaları Bursa'da da hayata geçirildi. Proje çerçevesinde Bursa Valiliği Afet Yönetim Merkezi'nde düzenlenen seminere katılan Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara Bölgesi'nde olabilecek depremler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Marmara'da, İstanbul ve çevresini etkileyecek iki potansiyel yer bulunduğunu belirten Işıkara, "Marmara'da potansiyel alanlardan biri adaların güney batısıdır. 1939'dan bu yana depremlerin batıya göçü var. Bunun örneklerini geçmişte olan depremlerden gördük. Bu depremi İstanbul er geç yaşayacak ve hergün bu depreme biraz daha yaklaşıyoruz. 2010 yılına kadar deprem olmazsa, 2010 ile 2014 yılları arası olma ihtimali en yüksek sürece gireceğiz. Benim yaptığım tahmin ve saptamalar bunu söylüyor" diye konuştu.
Deprem nereleri etkileyecek?
Marmara Bölgesi'nde bulunan bir diğer deprem potansiyelinin de Gemlik Körfezi olduğuna dikkati çeken Işıkara, "Küçük, küçük depremlerin kümelendiği yerler büyük bir depremin oluşacağı yer olabiliyor. Çünkü İzmit Körfezi'nde küçük küçük depremlerin kümelendiği yerde 17 Ağustos depremi oldu. Şimdi bu kümeleşmelerden birisi de Gemlik Körfezi. Gemlik ayrıca, Kuzey Anadolu fay yolunun güney kolunun uzantısında bulunuyor. Güney kol, Geyve-Mekece-İzmit-Gemlik'ten oluşuyor. Dolayısıyla potansiyel bir deprem oluşacak bir yer. Bu güney kol, 1750-1800'lü yıllardan bu yana çok sessiz. Orada bir potansiyel oluş yeri var ve Bursa ve çevresi bu depremden etkilenecek. Bu depremi, İstanbul, 17 Ağustos depremini hissettiği gibi hissedecek. Bir de aynı kümeleşme Bursa'nın güney doğusuna denk geliyor. Bu depremden de Bursa etkilenecektir, ama bu fazla büyük bir deprem olmayacak" diye kaydetti.
Seminerde Doç. Dr. İsmail Karagöz de olağanüstü hallerde din hizmetleri hakkında bilgi verdi.