Ordu'da şehir merkezine içme suyu sağlayan Melet Irmağı"na akaryakıt boşaltan Ordu Belediyesi ile kimyasal atık bırakan bir madencilik şirketine toplam 108 bin lira ceza kesildi.
Ordu Valiliği, ırmağı kirleten her iki kurumu da mahkemeye verdi.
İki hafta önce Melet Irmağı'nda yaşanan çevre felaketine sebep olan kurumlar bunu ağır bir fatura ile ödedi. Irmağa akaryakıt boşalttığı belirlenen Ordu Belediyesi"nin ardından ırmağın yukarı kesimlerinde Akgüney köyünde kurulu bulunan bir madencilik şirketinden kimyasal madde bırakılması üzerine İl Çevre Orman İl Müdürlüğü olaya el koydu.
Konu hakkında bilgilendirilen Ordu Valisi Ali Kaban, gereken tüm yasal işlemlerin yapılması talimatını verdi. Bunun üzerine Ordu Valiliği Çevre Müdürlüğü ekipleri, ırmaktan numuneler alarak Samsun Hıfzısıhha Bölge Müdürlüğü'ne gönderdi. Buradan gelen sonuçlarda ırmaktaki kirliliğin yüksek derecede 'pozitif' çıkması, kirliliğin hava, su ve insan varlığını olumsuz etkilediğinin belirlenmesi Ordu Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, 'çevre sağlığına muhalefetten dolayı' Ordu Belediyesi'ne 31 bin lira, faaliyeti durdurulan madencilik şirketine ise 77 bin lira para cezası uyguladı. Cezalar bu iki kuruma tebliğ edildi.
Bu arada her iki kurumu mahkemeye vermeye hazırlanan Ordu Valiliği, bu olayın sorumlularının TCK'nın 182. maddesine göre cezalandırılmasını istedi. Öte yandan, Devlet Su İşleri Müdürlüğü, Melet Irmağı"ndaki akaryakıt ve kimyasal maddelerin temizlenmesi için Topçam Barajı"nın kapaklarını açarak ırmağa su bırakmıştı.
Ordu'da daha önce Melet Irmağı'ndan usulsüz kum ve çakıl alımı yapan iki inşaat firmasının faaliyeti durdurulmuş, tüm ekipmanlarına el konmuş, toplam 20 milyon liralık ceza kesilmişti.
TCK 182. MADDE NE DİYOR?
Ordu Belediyesi ve madencilik şirketini mahkemeye veren Ordu Valiliği, bu iki kurum hakkında 182. maddeye göre hüküm verilmesini talep etti. TCK'nin 182. maddesi şu hükümleri içeriyor: "MADDE 182. - (1) Çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesine taksirle neden olan kişi, adli para cezası ile cezalandırılır. Bu atık veya artıkların, toprakta, suda veya havada kalıcı etki bırakması halinde, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya taksirle verilmesine neden olan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile
Cezalandırılır."