Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Merkezi Sanayi Ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün başta olmak üzere tüm hükümete seslendi.
“Meslek odalarına kayıt zorunluluğunu kaldırın”
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Sanayi Ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün basına yansıyan ifadelerine destek çıktı ve ilaveler yaparak, tüm tüketici vatandaşlar ve her biribirer tüketici durumunda olan ESNAF adına talepte bulundu.
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “ Sayın bakan, sayın hükümet yetkilileri, karar yerinde bir karar. Ancak eksikleri var. Aslında meslek odalarına kanun zoru ile kaydı kaldırın. Kayıt mecburiyetini kaldırın. Dünyanın hangi ülkesinde bu zorunluluk var? Kendi elimizle ağalar, paşalar meydana getiriyoruz. Belirli sayıyı bulanlar kuruyorlar oda. Bu odanın mensubuna ne faydası var? Üye aidatı, yıllık aidat, harç, tasdik parası, sicil parası gibi aldıklarının karşılığında hangi mensubuna ne gibi faydaları olmuş? Allah rızası için bunu sorgulayın bir. Siyasi alanlar olmuş. Oralarda bir müddet adını duyuran, sonra siyasete atılıyor. Oralarda görev yapıp da mensubuna, hayat şartlarının yenilenmesi, iyileşmesi yönünde gayret sarf eden kaç kişi var?” dedi.
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Bakın sizin tespitiniz yerinde. Ama biz bu tespitleri 2006 yılından bu yana dile getiriyoruz. Birbirine benzeyen, içerikleri aynı olan, hatta birçok yerde aynı üye ile benzer odalar kuruluyor. Niye kuruluyor? Niçin? Bu kadar çok oda ya ne gerek var? Meslek odası ise, bir tane olur. Onun içinde de meslek komiteleri ve branşları olur. Ne diye ayrı ayrı oda kuruluyor? Kime ne faydası var? Eğer bu ayrı ayrı odaların üyelerine ekonomik, sosyal, doğal bir faydası var ise tartışalım. Yok. Öyle ise ne diye ayrı ayrı? Çünkü oda başkanları saltanatı, makam arabası, sekreter, telefon, belirli giderler saltanatı sürdürülüyor. Yok böyle değil deniyorsa, Her oda devlet desteği almadan, kendi imkan ve olanağı ile hangi üyesine ne gibi bir kıyak geçmiş, yardımcı olmuş, elinden tutmuş? Onu gösterin. O da yok. Peki, ne diye milleti buralara kanun zoru ile zorlayarak üye yapıyorsunuz? Kaldırın bu zorunluluğu oda saltanatı da biter” dedi.
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “ Bir zaman sendika ağaları haberleribasını süslüyordu. Evet doğrudur. Öyle ağalar vardır, olmuştur ve olmaktadır. Ama son 30 yılda birde meslek odası başkanlığı ağaları türedi. Ağa ki, hem de ne ağa. Ve bu ağaların mensuplarının hayat şartlarının değişmesi, iyileşmesi, ekonomik kalkınmalarının sağlanması, sosyal yaşamlarının iyileşmesi için yaptıkları hiçbir çalışma yok. Ama beylerimiz ama iktidarda, ama muhalefette milletvekili sıralamalarında baş yerlerdeler. Ondan sonra meclise girip esnaf ve sanatkâr ile köprüleri daha da koparıyorlar. Allah rızası için meslek odalarına zorunlu kaydı kaldırın. Biz bu konuda 2006 yılında 126 bin imzayı yurt geneli topladık basına ve kamuoyuna o günlerde açıkladık. Hükümet bu işi kaldırmalı. Ne istiyorlar? İmza mı, hemen imza vermeye ve toplamaya hazırız. Yurt geneli en az 1 milyon imza toplamaya hazırız. Bu zor değil. Çıkın sokağa esnaf ve sanatkârın sesini dinleyin. Kimse bağlı bulunduğu odasından memnun değil. Ama zorunlu kılınmış. Yapmayın bu adaletsizliği? Kaldırın bu haksız uygulamanın yürürlüğünü” dedi.
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “ Biz yurt geneli örgütlü bir topluluk olarak tüm gönüllülerimizle bu olayı destekliyoruz. Yurt geneli 81 ilde 694 bin gönüllümüz var. Bunun 12 bin 300’ü esnaf. Mustafa Göktaş olarak bende vergi kayıtlarım neticesi yayıncılık sektöründe zorunlu oda kayıtlısıyım. Olayı yaşayan bir kişi olarak sesleniyorum. Haksız ve adaletsiz bir uygulamadır. Israr ve inatla söylüyorum. Eğer zorunlu üyeliği kaldıramıyorsanız, aidatlarını, yıllık ücretlerini, harç parası, tasdik parası, sicil parasını en aşağı seviyelere çekin bakalım, bu saltanat bizim sırtımızdan devam edebilecek mi? Bizim sırtımızda biz bu insanları taşımak zorunda mıyız? Bize ne faydası var? Bizden sürekli alıyorlar. Sanki harç değil haraç mübarek. Peki ne veriyorlar? Hiç… Kocaman bir hiç... Lütfen artık yeter! Bu meslek odaları ile ilgili çalışmayı çok acele ve ivedi olarak yapın bitirin. Bizden de bir tüketici kuruluşu olarak ne gibi destek istiyorsanız isteyin. Tüm anadoluyu gezer size imzada toplarız. Çoğunluğun çıkarı önemli… 100 -150 oda başkanı yöneticinin değil” dedi.