..."Yoksa amaç Kültür ve Tarihimize sahip çıkmak değil de “Yerel seçimler öncesi AKP’ye geçmesi için yalvar yakar olunan ama geçmeyen, sonradan da CHP’ye katılan Seyit TORUN’u engellemek midir?"
"... Seyit TORUN, başarısız, belediyecilikten, şehircilikten anlamayan bir Belediye Başkanı idiyse neden AKP’ ye geçmesi için defalarca kapısını aşındırdınız?"
Yukarıdaki satırları Eğitim İş gibi bir "Özgün" bir Sendikanın, "Seyit Torun'un AKP ye yada CHP'ye geçmesine taraf olmasını" anlayamadık ve de yakıştıramadık...
Sayın Öğretmenlerim!; siz, öncelikle AKP yönetimlerine iktidar kaynakları yada "Özel İdare" den,
Sayın Torun'a da Belediye bütçesinden şahsına halkın deyimi ile "özel ödenek" olarak tahsis edilen 960 Bin tl, eski hesapla 960 Milyardan, Ordu'da yada Ordu dısında Eğitim Kurumlarına ve Okuyan Muhtaç öğrencilere kaç lira yardım ettiğinin hesabinı sorun...
Eğitim İş sendikası Bu açıklamasının tekrar gözden geçırmeli ve kamuoyuna makul bir açıklama yapmalıdır... OKG (OrduKent Gazetesi)
Teleferik üzerine siyasi bir engelleme ile karşı karşıyayız. Teleferik ayağının dikileceği alanın çevresindeki bütün yapıları tescilli hale getirme ve böylece teleferiği engeleme çabasına giren Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bakanlık, Seyit TORUN'u değil Ordu Halkını cezalandırmaktadır. Konu ile ilgili Ordu Ziraat Bankası'nın tescilli eser olamayacağını, tarihi ile ortaya koyuyoruz. ORDU EĞİTİM İŞ TEMSİLCİLİĞİ
Öğretmenim;Yakışmadı, Yakıştıramadık !
Eğitim İş'te Teleferikçi (Seyitçi) Çıktı !
TELEFERİĞE ENGEL OLAN KÜLTÜR VARLIĞI BİLMECESİ: ZİRAAT BANKASI!
Teleferik inşaatına engel teşkil ettiği söylenen ve Turizm Bakanlığı tarafından 25 Kasım 2010 tarihinde tescillenen Ziraat Bankası Binasının bir kültür varlığı olduğu teleferik inşaatının başlamasından önce kimseler tarafından fark edilmemişti.
Ne var ki teleferik inşaatının başlamasıyla beraber, buna engel olmak isteyen AKP iktidarı, ve onun yerel uzantıları, aldıkları alelacele kararla teleferik ayağının koyulacağı alanda bulunan neredeyse tüm binaları birer kültür mirası haline getirme çabasına girdiler.
Buna ön ayak olan Ordu Kültür Müdürü Erkan GÜLDEREN de yaptıklarının ödülünü alarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı'na atandı.
Tüm bu karmaşa içinde herkes bu bölgede adı geçen Kültür Varlıklarının esas mahiyeti ve Tarihsel durumunu göz ardı etti.
Peki gerçek nedir? Ziraat Bankası Binasının yapılış öyküsü nedir?
1943 yılının Haziran ayında Ziraat Bankası binası 55 TL bedelle ihaleye çıkartılıyor. (Ordu’nun 20.Yüzyılı, s.64)
Binanın mühendisliği için Şemsi ARÇERİ isimli bir kişi görevlendirilerek, inşaata başlandı. İngiltere’de mimarlık ve mühendislik eğitimi alan Arçeri, Binanın inşası sırasında Halkevinde tiyatro yönetmenliği de yapmıştır.
Binanın temel atma töreni 24 Eylül 1943’te saat 17.30’da düzenlendi. Ziraat Bankası müdürü Orhan AKÇAM, bir konuşma yaparak Ziraat Bankası’nın Ordu ilindeki gelişim sürecini anlatmıştır.
1872’de Memleket Sandığı şeklinde kurulan Ziraat Bankası 1923 yılında Ziraat Bankası adıyla faaliyetine devam etti. (Güzelordu, 29 Eylül 1943)
19 Eylül 1945 tarihinde Ordu Valisi Saip OKAY’ın katıldığı bir törenle Ziraat Bankası Ordu Şubesinin bugünkü binası hizmete açılmıştır.(Güzelordu Gazetesi)
Ordu İlindeki Tarihi ve Kültürel yapıların büyük çoğunluğu 2 Temmuz 1987 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenmiştir. Bu tarihte yapılan tescilleme işleminde Şadırvan ile Ziraat Bankası Binası yer almadı.
Ama ne hikmetse Teleferik İnşaatı başlayınca birilerinin aklına bu iki yapıyı tescilleyerek “Tarihe ve Kültür Varlıklarına sahip çıkmak” geldi.
Bu yapıların tescilli olduğu da bir muamma.
Tescil tarihi ve onay numarası yok.
Sadece önerilmiş ama Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil
onayı bulunmuyor.
Varsa birileri çıkartmalıdır ortaya.
Ziraat Bankası Binası tescillenmeye değer bir kültür varlığı ise Ordu Halkevi Binası neden tescillenmemektedir.
24 Şubat 1938 tarihinde Alman Profesör Paul Bonatz tarafından projesi çizilerek inşaatına başlanan Ordu Halkevi binası, hemen hemen Ankara Opera Binası’nın bir benzeriydi. İnşaatın temeli dönemin Ordu valisi Bekir Baran tarafından atılmıştır.
1940 yılında Halkevi Binası, Ordu Halkevi Şubesinin kullanımına verilmiştir.
1996 yılında ise Mimar Özer TOKCAN’ın projesiyle Halkevi Binasında esaslı değişiklikler
yapılarak öğretmen evi ve Kültür Merkezi haline dönüştürülmüştür.
Ziraat Bankasının verdiğiniz değeri Ordu Halkevi Binasından neden esirgediniz” diye sormak geliyor insanın aklına.
Yoksa amaç Kültür ve Tarihimize sahip çıkmak değil de “Yerel seçimler öncesi AKP’ye eçmesi için yalvar yakar olunan ama geçmeyen, sonradan da CHP’ye katılan Seyit TORUN’u engellemek midir?
“Teleferik Ordu’nun ihtiyacı değilmiş!”
Sayın bakanımız böyle söylediler televizyonlarda. “Teleferik direkleri şehrin dokusunu mahvetmiş.” Eski Sağra Binasına neden sesiniz yükselmedi?
Her şeyden önce, Seyit TORUN, başarısız, belediyecilikten, şehircilikten anlamayan bir Belediye Başkanı idiyse neden AKP’ ye geçmesi için defalarca kapısını aşındırdınız?
Amacın üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğu Ordu Kamuoyunca iyice anlaşılmıştır. Teleferik Ordu’nun önemli bir projesidir. Bakan istemiyor diye vazgeçilemez, vazgeçilmemelidir.
Ordu Ziraat Bankası Binası tarihi eser ise Elmalık Mahallesinde, Güzelordu İlköğretim Okulunun arkalarında onunla yaşıt bir sürü bina var, onlar da koruma altına alınmalıdır?
Eğitim İş Ordu İl Temsilciliği