Öğretmenler Mecbur Bırakılmamalıdır
Ordu Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Tamer Tomakinoğlu yazılı bir açıklama yaparak geçici görev yolluklarının bir an önce ödenmesi için yetkililerin uyarmasını istedi.
Tomakinoğlu Milli Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlıklarına yazı göndererek, geçici görev yolluklarının ödenmemesi halinde binlerce dava açılabileceğini ve bunun da devlete ciddi bir mali yük getireceği uyarısında bulunduklarını ifade etti. Bazı illerde valiliklerin ödeme yapmaması üzerine dava açmaya başladıklarını ifade ederek şöyle dedi:
Bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı"na yazdığımız yazıda, 31.10.2009 tarihinde yapılan Müdür Yardımcılığı Sınavı ile 01.11.2009 tarihinde yapılan Müdürlük Sınavı"na görev mahalli dışında giren öğretmenlerin, re"sen geçici görev yolluğu verilmemesi üzerine, İl ve İlçe Milli Eğitim müdürlüklerine geçici görev yolluğu için başvurular yaptığını, ancak bazı illerde hukuka aykırı olarak başvurularının reddedildiğini belirterek, ödenmeyen geçici görev yollukları konusunda üyelerimiz adına dava açacağımızı, mahkemelerin davaları kabul etmesi neticesinde ise davalı idarelerin, geçici görev yolluklarını gecikmiş faiziyle birlikte ödemelerinin yanısıra yargılama giderleri ve vekâlet ücretlerini de ödemek zorunda kalacaklarını, devleti zarara uğratacak böyle bir uygulamaya gitmeksizin hak edilmiş olan geçici görev yolluklarının ilgili kişilere ödenmesi konusunda valiliklerin uyarılmasını talep etmiştik.
Şimdi ise, İl Milli Eğitim müdürlükleri, üyelerimize görevlendirme yazısı getirmeleri halinde bu ödemeyi yapabileceklerini belirtmektedirler. Oysa, gerek Harcırah Kanunu gerekse Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı"nın 28.10.2009 tarih ve 6043 sayılı yazısı gereğince, 13.08.2009 tarihli MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği uyarınca yapılmış olan 31.10.2009 tarihli Müdür Yardımcılığı ve 01.11.2009 tarihli Müdürlük Sınavı"na görev mahalli dışında girmiş olanlara geçici görev yolluğunun ödenmesi için görevlendirme yazısının getirilmesi şartı söz konusu değildir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, 6245 Sayılı Harcırah Kanunu"nun 18/a bendinde, Görevlerine ait mesleki ve sıhhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir hükmü yer almaktadır.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı"nın 28.10.2009 tarih ve 6043 sayılı yazısında, 31/12/2005 tarih ve 26040-3. mükerrer sayılı Resmi Gazete"de yayımlanan Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği"nin 27"nci maddesinin (e) bendinde "Görevine ait mesleki ve sıhhi yeterliliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine sınav için gönderilenler ile yurtiçinde mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlerin söz konusu sınav veya kursa katıldığını gösteren belgenin ödeme belgesine bağlanması gerekir" hükmü yer almaktadır. Bu nedenle, görev mahalli dışında düzenlenen müdür ve müdür yardımcılığı sınavına katılan personele kadrosunun bulunduğu yer tarafından geçici görev yolluğunun ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir denilmektedir.
Nitekim Sayıştay Temyiz Kurulu, 08.02.1994 tarih ve K. 23358 sayılı benzer bir olaya ilişkin vermiş olduğu bir kararda, Vergi Kontrol Memurluğu, Muhasebe Kontrol Memurluğu ve Devlet Muhasebe Uzmanlığı sınavlarına katılmak amacıyla memuriyet mahalli dışına giden memurlara Harcırah Kanunu"nun 18/a maddesi gereğince harcırah ödeneceğine hükmetmiştir.
Sözü edilen yazı ve kararlara rağmen hala bazı illerde valiliklerin geçici görev yolluklarını ödememesi üzerine, bir üyemiz adına dava açarak, bu süreci başlattık. Bu konuda mağdur olan diğer üyelerimize de, istemeleri halinde, sendikamız Hukuk Bürosu"nca gerekli hukuki destek verilecektir.
Eğitim-Bir-Sen olarak diyoruz ki, Bakanlık, geçici görev yolluklarını ödemeyen valilikleri uyararak, öğretmenlerin dava açmaya mecbur edilmemesini sağlamalıdır.