Ordu küçük Millet Meclisi(OkMM)
2011 yılı NİSAN ayı Toplantısı Yapıldı.
Ordu ili küçük Millet Meclisi, 02 Mart 2011 Cumartesi günü, Saat:10:00’da Ordu Belediyesi Meclis Salonunda, 13 sivil toplum örgütünün katılımıyla toplandı.
Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, “Teleferik ve Sorunlar” başlığı altında “belgelerle teleferik gerçeğini”, Ordu Küçük Millet Meclisi'nde sivil toplum kuruluşlarına anlattı. Başkan Torun, Boztepe'ye yapılacak olan teleferiğin uzun bir geçmişi olduğunu belirterek, 1972 yılında o zamanın belediye meclisinin aldığı karar ile çalışmaların başlatıldığını ifade etti. Atatürk Parkı'ndan başlayan teleferik noktasının bazı kriterlere göre seçildiğini belirtti. Boztepe'ye karayolu ile de çıkabilirsiniz ancak yolu ne kadar iyi yaparsanız yapın 15–20 dakikada çıkarsınız. Bu teleferik 7 dakikada insanları Boztepe'ye çıkaracak. Bu yoldan çıkışın bir seyir zevki olacak. Ayrıca Atatürk Parkı'ndaki alan oto park sorunu olmaması sebebiyle de tercih edildi." dedi.
Dünyadaki teleferiğin yüzde 95'ini kuran iki firmadan biri Lanter firması, bizim ihaleyi kazanan oldu. Teleferik yapım süresi malzemeler yapıldıktan sonra 6 ay civarında, eğer bu sıkıntılar yaşanmamış olsaydı Boztepe'ye çıkacak olan teleferik şu an çalışıyor olurdu.
Boztepe’ye çıkacak olan teleferik ile ilgili halen devam eden davanın sonuçlanmadığını belirten Torun, "Biz hukukun belgelere göre karar vereceğine inanıyoruz. Bir B planımız yok. Burada hemen hemen yüzde 85 oranında tamamlanmış bir yatırım var.
Boztepe'ye çıkacak olan teleferik Ordu'nun projesidir” diyerek, "Ben istemiyorum', 'ben kabul etmiyorum' düşüncesi yanlış. Bu hem demokrasi ile de bağdaşmaz. Atatürk Parkı'nda yapımı durdurulan inşaat ile ilgili de bütün belgeler hazır, Bayındırlık Bakanlığı'nda bakanın imzasını bekliyor. Dolayısı ile burada da bir sorun yok ama birileri bulanık suda balık avlamaya çalışıyor." dedi.
Torun, Boztepe'ye çıkacak olan teleferiğin inşaatını yapan firmanın belediyeden günlük 3-4 bin euro tazminat parası istediğini vurgulayarak; "Lanter firması belediyemize bir yazı gönderdi. Tabi aramızda yapılan bir sözleşme var.
Bu sözleşmede işin bitiş tarihi de ödeme programı da var. Bize gelen yazıda ödemelerin zamanında yapılmaması halinde günlük 3-4 bin euro ceza ödeme durumunda kalınabileceği belirtildi. Fakat biz bu duruma da itiraz ettik." dedi.
STK temsilcileri; Ordu’ya ve Ordululara umut vaat eden, ancak çeşitli nedenlerle yapımına ara verilen teleferik projesinin, gelişmekte olan ilimize çok şey katacağına inandıklarını, bu güzel adımın kesinlikle devamının gelmesi ve bu konuda herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğinin altını çizdi. Ordu ve Ordulular için ortak bir akılda, ortak bir paydada buluşulması gerekti vurgulandı.
Ordu küçük Millet Meclisi, STK temsilcilerinin bir kısmı Nükleer enerjinin kontrolü ve işletilmesi noktasında ülkemizde yetişmiş insan kaynaklarının eksik olduğunu hatta hiç olmadığını beyan ederken bir kısmı ise gelişmiş kabul edilen ülkelerin bu enerjiyi yıllardır kullandığını vurguladı. “Enerji; tüm faaliyetlerde girdi durumunda dolayısıyla enerjiye büyük gereksinim duyulmaktadır.
Enerji talebi; Nüfus artışı, teknolojik gelişim ve sanayileşme ile artmaktadır. Endüstri, enerji yoğun bir faaliyettir. Günümüzde medeniyet seviyesi değerlendirmesi, ülkelerin sanayi istatistiklerinden hareketle yapıldığında, enerji; gelişmişlik ölçütü olarak kullanılan önemli bir olgu olmaktadır. Dolayısıyla, enerji talebini karşılamak üzere, enerji üretmek ve bu bağlamda enerji politikalarına gereksinim bulunmaktadır. Türkiye, nükleer enerji seçeneğini;
- Çeşitlilik ilkesi bağlamında güvenilirliği sağlamak için,
- Enerji kaynakları arasında dengeyi sağlamak için,
- İleri bir teknolojiye girmiş olmak için,
- Geleceğe yönelik teknolojik gelişimlere ayak uydurabilmek için,
- Gelişmiş ülkeler arasına girebilmek için,
Kullanmalı ve hayata geçirmelidir.
Türkiye her ne kadar kendi sınırları içersinde nükleer enerji santrali kurmasa da sınır komşularında olabilecek nükleer kazalardan direk etkilenen bir ülkedir. Komşu ülkelerde olan kazaların bedelini ödeyen ülkeler; komşulardan bir tazminat almalı mı? Çünkü sağlık, gıda vb. gibi alanlarda binlerce Türk Lirası, hem anında hem de süre giden onlarca yıllar içinde gideri olan harcamalar yapmak zorunda kalınmaktadır. Bu giderleri kazayı yapan ülkeden tazmin etmek gerekmez mi? Türkiye Çernobil’den dolayı kaç lira tazminat almıştır. HİİİÇÇÇ!!!! Ama bedel ödemiştir. Peki, ne uğruna! HİİİÇÇÇ…. OkMM toplantısı saat 13:00 da sona erdi.