OKP'dan "Sahilime Dokunma"
Ordu Büyükşehir Belediyesinin Rıhtım Projesinden başlayıp, yıkılan eski Kumsal Restoranın yerine yapılan parka kadar deniz kıyısına dolgu yapılarak yürüyüş ve Bisiklet yolu yapmasına Ordu Kent Platformunu oluşturan bileşenler tarafından itiraz ediliyor.
Alevi Kültür Derneği-Atatürkçü Düşünce Derneği-Briç Kulübü-Cumhuriyet Halk Partisi-Çevre Derneği-Doğa Aktiviteleri ve Gençlik Derneği-Fırıncılar Derneği-Eczacılar Odası-Eğitim İş Sendikası-Emek Partisi-Jeoloji Mühendisleri Odası-Kamu Emekçileri Sendikaları Ordu Şubeler Platformu-Ordu 19 Eylül Lions Kulübü Derneği-Milliyetçi Hareket Partisi-Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu-Ordu Plastik Sanatlar Derneği-Tarım Orman İş Sendikası-Türk Kadınlar Birliği-Türkiye Gençlik Birliği-Vatan Partisi-Yardım Sevenler Derneği - SYKP-Veterinerler odası - Diş Hekimleri Odası nın oluşturdukları Ordu Kent Platformu adına Ertuğrul Gazi Gönül bu gün saat 11:00 de yaptıkları Basın açıklamasında;
Ordu, Karadeniz’de sahiline dokunulmayan tek il. 1994 yılında genciyle, yaşlısıyla; kadını, erkeğiyle; yollara düşüp sahilimizi korumayı başardık. Bugün burada başlatılan deniz dolgusu ile yeniden sahilimiz tehdit altında. Buna izin vermeyeceğiz.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın basına yaptığı açıklamalarından ‘deniz dolgusu’ projesinin olduğunu öğrendik. Yaptığımız yazışmalarda ‘deniz dolgusu’ ile ilgili bir projenin olmadığını öğrendik. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1X.Bölge Müdürlüğüne yazdığımız yazılara verilen yanıtlarda ‘deniz dolgusu’ ile ilgili bir projenin olmadığını belirttiler.
Şimdi soruyoruz: Proje olmadan yapılan bu çalışmaya ne diyeceğiz?
Gözümüzün önünde yasadışı bir çalışma yapılıyor.
Buna seyirci mi olcağız?
Burada yapılan yasadışı-kaçak çalışma hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1X.Bölge Müdürlüğüne, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca Asliye Hukuk Mahkemesine ‘yerinde tespit’ davası açtık.
Yasalara göre hareket etmeyenlere karşı sahilimizi, denizimizi korumak için Ordu Kent Platformu olarak buradayız. En son 1996 ve 2013 yıllarında yapılan ve kesinleşen revizyon imar planlarında deniz dolgusu olmadığı gibi mevcut durum korunmaktadır.
Şimdi bu ‘dolgu’ nasıl yapılıyor?
Kıyı Kanunu’nun 7 ve devam eden maddelerinde deniz dolgusu için çeşitli Bakanlıklardan izin alınması gerekir.
Proje yoksa izin de yok demektir.
Buradan Ordu halkına sesleniyoruz: Dereler, yaylalar, dağlar, ormanlar, tarım arazileri HES’lerle, taş ocaklarıyla, maden aramalarıyla yok ediliyor. Yapılan son açıklamada Ordu’nun yüzde 38’ine maden arama ruhsatı verildiği belirtildi. Burada da sahilimiz yok ediliyor. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz yaşanabilir bir şehir var onu korumalıyız. Yıllar önce yolumuza sahip çıkıp çevre yolunun projelendirilmesini nasıl sağladıksa bugün de aynı inanç ve birliktelikle denizimizi koruyabiliriz.
Yine buradan yetkililere sesleniyoruz: Yapılan yasadışı çalışmayı durdurun. Ordu sahilini koruyabilen tek il. Çevre yolu açıldığında yolumuz rahatlayacak. Bu sahil, yürüyüş yoluna da, bisiklet yoluna da yeter. Eğer amaç, bu çalışmalarla birilerine kazanç sağlamaksa buna da izin vermeyeceğiz. Birileri para kazanacak diye şehrimizin yok edilmesine seyirci kalmayacağız.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz çeşitli projeler açılıyor ve bu projelerin halk tarafından kabul gördüğünü iddia ediyor. Oysa gerçek tam tersi. Ordu halkı yaşanabilir bir şehir istiyor. Talana, ranta yönelik projeler istemiyor. Ordu Kent Platformu bileşenleri olarak açıklanan diğer projelerdeki olumsuzluklara karşı aynı duyarlılığımız sürecek. Sayın Yılmaz bize başka seçenek bırakmadı. Tüm projeleri yakından takip edeceğiz.
Yaşanabilir bir şehir için birlikte mücadelemiz sürecek. Hem hukuksal hem de meşru hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz. dedi.