TÜRK ENERJİ SEN ORTA KARADENİZ ŞUBESİ BAŞKANI İBRAHİM ÖRS'ÜN 01.02.2008 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI
Değerli Basın Mensupları, Aziz Ordu"lular
Türk Enerji-Sen Orta Karadeniz Şubesi olarak; 49 yıllığına EPDK kanalıyla Ordu Barajı ve HES yapımı ve işletme lisansını alan İçkale Enerji AŞ."nin ekonomik gerekçelerle projedeki yaptığı baraj gövdesini ve göl alanındaki su rezervini iptaline susuzluk endişesiyle karşı çıkan Ordu halkının yanındayız. Barajın iptal edilip regülatör yapılmasıyla enerji üretiminde yarı yarıya azalma sözkonusudur. Regülatörlü sistemde Ordu İlinin su ihtiyacının yaz aylarında karşılanıp karşılanmayacağı hususunda ve de projenin enerji üretiminin yarı yarıya azalması hususunda gerekli yerden açıklama bekliyoruz.
Türkiye"deki bütün Ordu Barajı gibi büyük enerji ve sulama projelerine damgasını vuran DSİ"li teknik elemanların planlama ve etüt safhalarında, baraj sahalarındaki tehlikeli ve sarp vadilerde, soğuk sıcak demeden, özveriyle planlama, sondaj, harita alımı, yapmışlardır. Bu zor çalışmalar esnasında iş kazası geçirerek görev şehidi olan birçok teknik elemanlarımız ve işçi kardeşlerimiz olmuştur.
DSİ" li ve EİE"li çalışan teknik elemanlar tarafından devletimize kazandırılan küçük büyük binlerce enerji proje stokları uzun yıllardır yatırım için tozlu raflarda bekletilmiştir. Şimdi ise inşaata hazır nehir santrali tipindeki bu HES projeleri Yap İşlet modeli şeklinde EPDK kanalıyla 49 yıllığına lisanslar verilerek tamamı özel sektöre devretmiş, DSİ"yi yatırım fakiri haline getirmişlerdir. Ayrıca nehirlerimizde mantar gibi ne olduğu belirsiz ufak tefek bir sürü proje türetilerek nehir havzalarımız ve doğamız, kontrolsüz şekilde özel sektörün insafına terkedilmiştir. Çünkü bu projelerin inşaatı esnasında sorumlu bir denetim mekanizması bulunmamaktadır.
Enerji üretimi ile birlikte, 2010" lu yıllardan itibaren Ordu ilinde artan nüfusun içme suyu ihtiyacını da karşılamak üzere Melet ırmağı üzerinde milli bütçeden yapımı planlanan Ordu Barajı ve HES projesi de 1980"li yıllardan beri DSİ 7.Bölge Müdürlüğü teknik elemanlarınca titiz çalışmalar ve uzun hesaplar yapılarak kat"i projeleri tamamlanmış, işi yatırım aşamasına getirmişlerdir.
Ordu Barajı ve HES"e ait göl sahasının kamulaştırma ve baraj gövde maliyetleri yüksekliği gibi gerekçelerle eski proje revize edilmiştir. Bunun neden böyle yapıldığı yetkililerce kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
Küresel ısınma dolayısıyla,kurak ve sıcak geçecek yaz aylarında 2 metre yükseklikteki bir regülatörden alınacak suların Ordu şehrine 35 kotundan elektrikli pompalarla su pompalanması pahalı bir sistem olacaktır.
Medeniyetin ve refah seviyesinin yükseldiği çağımızda su ihtiyacı her ilde olduğu gibi Ordu"du da hızla artmaktadır. Ordu ilinde diğer bir çok kentteki gibi su, derelerdeki keson ve derin kuyulardan karşılanmaktadır. Melet deresinin, maden ve sanayi atıklarıyla kirli taban sularının şehre pompalanarak, günlük dengelerle su içebilen, Ordu halkının sağlığı ve ödediği yüksek su faturası,kaderi ve geleceği olmamalı,Ordu İlinin önümüzdeki 40 yılın su ihtiyacı gözönüne alınarak ve de projenin verimli olması için maksimum enerji üretimi yapacak bir proje dizayn edilmelidir. Ordu halkının kaderini firmaların ekonomik kriterlerine bırakamayız
DSİ" li ve EİE"li çalışan yüzlerce teknik eleman tarafından devletimize kazandırılan küçük büyük binlerce enerji projesinin, yap işlet modeliyle işinin uzmanı olmayan yeterli finans kaynağı bulunmayan kısaca bu işin ehli olmayan kişi ve kuruluşlara uluslar arası tekellere 49 yıllığına devredilmesine karşıyız, bu Milli DSİ ve EİE projelerini uygulayan ve para kazanma hırsıyla hareket özel firmaların başında kontrol eden resmi bir DSİ veya EİE mühendisinin görevlendirilmemesini de manidar karşılıyor,saygılar ve sevgilerimizi sunuyoruz.