Ordu'nun Kültür Varlıkları Envanteri Hazırlandı |
Ordu’nun taşınmaz kültür varlıkları envanteri çıkarılarak, “Ordu Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri” adıyla basılı eser haline getirildi.
Ordu Valiliğince basımı yapılan “Ordu Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri” adlı eser, başta Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık, Bakanlıklar ve 80 İl Valiliği olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildi.
Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu’nun sahip olduğu taşınmaz kültür varlıklarını kayıt altına almak, kültür varlıklarının korunması ve restorasyonu konusunda sağlıklı bir yol haritası çizmek, Ordu halkını ve konuya ilgi duyanları bilgilendirmek amacıyla bir yıl önce çalışma başlattıklarını söyledi.
Ordu’da kültür alanında önemli bir kaynak haline gelen “Ordu Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri 2010” adlı eserin hazırlanması ve yayımlanmasıyla ilgili bir açıklama yapan Vali Orhan DÜZGÜN şunları söyledi: “Ordu Valisi olarak göreve başlayışımdan sonra yaptığım ilçe gezilerinde gördüğüm ya da bilgi sahibi olduğum ilimizin kültür ve tabiat varlıklarının kayıt altına alındığı yazılı bir kaynak olmadığını öğrendim. Bunun üzerine Samsun Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun arşiv ve dosyalarından da faydalanmak suretiyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde görevli arkadaşlarımız titiz bir çalışmayla Ordu merkez ve ilçelerinde bulunan tüm taşınmaz kültür varlıklarını, yaklaşık 1 yıllık bir çalışmayla tespit ederek, bir envanter hazırladılar. Ordu’nun A’dan Z’ye tüm taşınmaz kültür varlıklarının yer aldığı bu değerli eseri bastırarak, Cumhurbaşkanlığı’na, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Başbakanlığa, Bakanlıklara, 80 İl Valiliğine, kültür ve turizmle ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdik. Eserden edinmek isteyen kişi ve kurumlarımız, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzden temin edebilirler.”
“Ordu Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri 2010” adlı eserin içeriğiyle ilgili de bilgi veren Vali Orhan DÜZGÜN, “Ordu ili genelinde yapılan çalışma sonucunda tespit edilen sit, anıtsal yapı ve ören yerlerinden oluşan taşınmaz kültür varlıkları; 20 adet arkeolojik sit alanı, 2 adet kentsel sit alanı, 1 adet doğal sit alanı, 1 adet kentsel arkeolojik sit alanı, 3 adet arkeolojik ve doğal sit alanı, 48 adet anıt ağaç ve mağara, 263 adet sivil mimarlık örneği(konut, okul, bahçe kapısı gibi), 90 adet dinsel yapı(cami, kilise, türbe, mezarlık, kaya mezarları gibi), 29 adet kültürel yapı(han, hamam, köprü ve çeşme gibi) 7 adet askeri yapı(sur duvarları, kaleler) olmak üzere toplam 464 adet yapı veya alandan oluşmaktadır. En fazla kültür varlığı, 173 adet ile merkez ilçede bulunmaktadır. Merkez ilçeyi 95 adet ile Ünye, 36 adet ile Fatsa, 35 adet ile Mesudiye, 20 adet ile Perşembe ilçesi takip etmektedir.” dedi.
|