ORDU SMMM ODASINDA e FATURA e-DEFTER EĞİTİM SEMİNERİ YAPILDI
Ordu mali müşavirler odası 01 Kasım 2013 tarihinde saat 14.00’de e-Fatura e-Defter semineri düzenledi. Seminere konuşmacı olarak Oda Sekreteri Bahadır BAŞ, LUCA Net Ürün Müdürü Cenk İÇER katıldı. Toplantının 2 bölümünde LUCA Uzmanı Alper ATAK LUCA paket muhasebe programının tanıtımını yaptı.
Toplantının açış konuşmasını Oda Başkanı Ertuğrul YÜKSEL yaptı. YÜKSEL: “ Çok değerli oda üyeleri sizleri şahsım ve yönetim kurulu adına saygıyla selamlıyorum. e-fatura e-defter konulu seminerde bir araya geldik. Bu daha başlangıç bundan sonra eczane muhasebesi, kuyumculuk muhasebesi ve inşaat muhasebesi alanlarında seminerler düzenlemeyi planlıyoruz. Bu planlamalar da meslek mensuplarının talepleri en ön sıralarda değerlendirilecektir. Odanın kurumsal yapısına eleştiride bulunanlara asla müsaade etmeyeceğiz. Yöneticilerin alternatifleri bulunur. Ama odanın alternatifleri asla bulunamaz. Bu yüzden herkesin odanın kurumsal yapısı konusunda hassas ve dikkatli davranması gerekmektedir.
Bir başka konu ise 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu da denetim işi biz mali müşavirler için çok ümit verdi. Ancak oluşturulan kamu gözetim kurulunun uygulamaları ve 6135 sayılı kanun ile yeni TTK da yapılan değişiklik sonucu muhasebe camiası hayal kırıklığı yaşadı. Kamu gözetim kurulunun olumlu uygulamaları bir yana hazırlamış olduğu tebliğ ile 15 yılını doldurmayan mali müşavirlerin denetim mesleğine girmesinin önüne kapattı. Bu neden ile odaların ve TÜRMOB’ un dava konusu yaptığı tebliğ hakkında 31.12.2014 tarihini beklenmesi gerektiğinin her platformumda söyledik.
Ancak bazı meslektaşların hatta oda yöneticiliğine talip bazı meslek mensuplarının bir anlamda grev kırıcılığı sayılır bir yaklaşımla bu eğitimlere katıldığını gördük. Kimse takkiye yapmasın ben eğitimlere katılayım belgemi alayım sonra da gençlerin hakkını koruyacağım iddiası takkiye den başka bir şey değildir Genç meslektaşların hakkını hep beraber savunmalıyız. Seminerimize göstermiş olduğunuz ilgi alakadan dolayı teşekkür ederim “dedi.
Seminerde ilk sunumu yapan Oda Sekreteri Bahadır BAŞ e-fatura e-defter uygulamasının 2011 yılında kayıt dışı ile mücadele eylem planın 5. eylem planı olarak gündeme girdi. Bugün ülkemiz de 645 bin kurumlar vergisi mükelleflerden 22 bin tanesi e- faturaya müracaat etmiştir. Bu uygulamanın en önemli özelliği elektronik denetime imkan sağlayacak olmasıdır. Amaç şirketlerin elektronik ortamda denetimin sağlanması elektronik ortamda beyannamelerinin hazırlanmasıdır. e-fatura e-defter uygulamasının ileriki yıllarda yine bu konuda dersine çalışan dersini hazırlayan muhasebeci mali müşavirlerdir. Dedi 30 slâyttan oluşan sunumunu üyelere aktardı.
Seminerin 2 konuşmacısı LUCA Net Ürün Yönetici Cenk İÇER : “e-fatura e-defter uygulamasına biz Luca olarak 2010 yılından bu yana hazırlanıyoruz e-fatura e-defter uygulaması ile muhasebenin işleyişi çok değişecektir. Firmaların elektronik fatura uygulamasında GİB portal, entegrasyon, özel entegratörler aracılığı ile bu sistemi kullanılacaktır.” Dedi. Dinleyicilere sunumunu 1 saatlik zaman slaytı ile aktardı.
Seminerin 2 bölümün de ise LUCA uzmanı Alper ATAK LUCA Net ve LUCA Koza, muhasebe programları hakkında üyelere güncel bilgileri aktardı.