Ordu toprağı erezyona dayanıksız

Ordu'da yapılan bir araştırmada il topraklarının tamamına yakın bir kısmı strüktürel dayanıklılık ve erozyona duyarlılık ölçütlerine göre erozyona...

Ordu'da yapılan bir araştırmada il topraklarının tamamına yakın bir kısmı strüktürel dayanıklılık ve erozyona duyarlılık ölçütlerine göre erozyona karşı "dayanıksız" ve çoğunlukla da "kuvvetli derecede aşınabilir" olarak nitelendirildi.


Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından yapılan araştırmada, Ordu ili topraklarının strüktürel dayanıklılığı ve erozyona uğrama eğilimi, toprak aşınım faktörü, agregat stabilitesi ve erozyon oranı gibi ölçütler vasıtasıyla belirlendi. Ayrıca Üniversal Toprak Kayıp Denklemi'nde yer alan aşınım faktörü için geliştirilen aşınım derecesi sınıflaması esas alınmış ve seçilen ölçütler için Ordu iline ait sınır değerler oluşturuldu. Çalışmada 40 adet bozulmuş yüzey toprak örneği kullanıldı. Toprak örneklerinin söz konusu ölçüt değerleri, basit ve kısa süreli laboratuvar analizleri esas alınmak suretiyle belirlendi. Bu çalışmada Ordu ilinde çoğunlukla düze yakın eğimli toprak işlemeli tarım arazilerinden yüzeyden (0-20cm) alınan 40 adet toprak örneği üzerinde yürütülen bu çalışmada şu yargılara varıldı. Toprakların neredeyse tamamı, strüktürel dayanıklılık ve aşınıma duyarlılık ölçütlerine göre erozyona karşı "dayanıksız" durumda olduğunun belirlendiği çalışmada, "İldeki tarım arazilerinin erozyon zararı ile karşı karşıya olduğunun bir göstergesidir. Ordu ilinde tarım topraklarının yaklaşık yüzde 55'i "kuvvetli derecede aşınabilir. Yüzde 42'si "orta derecede aşınabilir" ve sadece yüzde 3'ü "az aşınabilir" durumdadır" denildi.


Erozyon oranı 39'dan büyük olan topraklar "kuvvetli derecede aşınabilir" olarak sınıflandırılabilir olarak belirlenen çalışmada şu bilgiler verildi: "Agregat stabilitesi 56'dan küçük olan topraklar "kuvvetli derecede aşınabilir" olarak nitelendirilebilir. Ordu ilinde tarım toprakları, bariz bir şekilde erozyon zararı ile karşı karşıyadır. Bunun en iyi göstergesi de ildeki dere ve ırmakların neredeyse sürekli olarak bulanık akmasıdır. Ordu ilinde erozyona karşı alınabilecek en öncelikli tedbir arazilerin mutlaka Arazi Kullanım Kabiliyet Sınıflamasına uygun kullanılmasıdır. Yine erozyonu denetim altına alabilmek için öncelikle, işlemeli tarım arazilerinde toprak işlemeyi yoğun yağışlardan sonra yapmak ve toprağı alt-üst etmeden arazinin genel eğimine dik yönde olacak şekilde yırtarak yapmak gerekmektedir."


Çalışmada ayrıca şu sonuçlar ortaya çıktı: "Toprakların organik madde içeriklerinin artırılmasına yönelik olarak, bitki artıklarının bir kısmı toprak üzerinde bırakılmalı, bir kısmı da hemen toprak altında olacak şekilde gömülmelidir. Yine dik ve çok dik eğimli alanlarda yer alan fındık bahçeleri kesinlikle bozulmamalıdır. Ayrıca, çayır-mera alanlarının tarım arazisine dönüştürülmesi mutlaka engellenmeli ve çayır-meralar bir an önce ıslah edilmelidir. Ancak böylesi tedbirlerle Ordu ilinde toprak bozulması ve erozyon azalacak, sonuçta da ildeki tarım topraklarının üretim potansiyelleri ve su kullanım etkinliği artırılmış olacaktır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri