ORDU YAĞ AŞ. İŞÇİLERİ KÖLE DEĞİLDİR
EMEP'ten Yazılı bir açıklama yapıldı.
Yapılan açıklama aynen aşağıda; FKB Genel Kurul kararı ile Ordu Yağ AŞ. satıldı. Her kamu malının satışı -özelleştirilmesi- sonucu yaşananların aynısı Ordu Yağ Sanayi AŞ. işçilerine de yaşatılmak isteniyor.
Fındıkta -genel anlamıyla tarımda- yaşananları ve yaşanacakları sistemin gelmek istediği noktayı gördüğümüz -tahlil ettiğimiz- için tehlikelerin hepsini bir bir sıraladık. Duymayan kulakları, görmeyen gözleri açmaya çalıştık. Ve sonuçta istemediğimiz olumsuzluklar yaşatıldı. Yaşatılmaya da devam ediliyor.
Fındıkta ilk tehlike sinyali üreticilerin aleyhine olan 4572 sayılı Birlikler yasasının çıkarılmasıyla oldu. Bu konuda sorumlu olanlar o zamanın hükümetini oluşturan DSP-ANAP-MHP'dir. Ayrıca bugünün AKP'sini oluşturan parti ve CHP'dir. Hükümet yasayı çıkardı, yasanın içeriğine karşı olmayan muhalefet de engel olmadı. Sonuçta fındık üreticileri mağdur edildi. Bunun sonucu olarak bugün de Ordu Yağ Sanayi işçileri mağdur edilmek isteniyor.
Ordu Yağ Sanayi'nin satışına karşı çıkarken İşçiler işgüvencesi ve ücretler konusunda zorlanacaklar. dedik. Hatta bunu 94 işçinin işten atıldığı dönemde sıklıkla vurguladık. Keşke yanılsaydık. Ama sistemi bildiğimiz için, izlenen ekonomik politikaların sonucunu tahlil edebildiğimiz için yaşanacakları bilme konusunda sıkıntımız olmuyor. Bu nedenle de gelecek konusunda uyarılarımızı hep yaptık.
Bugün neler yaşanıyor? Ordu Yağ Sanayi işçlerinin ücretleri düşürülüyor. Hem de 600-900 lira arasına. Bu işyerinde sendika yetkili, toplusözleşme yapmış. Sözleşme dönemi bitmeden tek taraflı ücret düşüklüğü yapmak, işçileri köle görme anlayışını ortaya koyuyor. Ordu Yağ Sanayi'ni ucuza kapatanlar yetinmiyor, işçi ücretlerini de düşürüyorlar.
Şaşırmıyoruz. Sermaye-patron- hep kazanmak ister. Bu nedenle de işçinin hakkını yok etmekten utanmaz, işçiyi mağdur etmekten sıkılmaz. Ordu Yağ Sanayi patronunun uygulaması ile hükümetin kamu işçilerine uyguladığı 4-C kölelik yasasından farkı yoktur. Her ikisi de işçilerin var olan haklarını yok ediyor. Temel bakışları sömürmek ve aşırı kar etmek olunca başka sonuç çıkmıyor.
Ordu kamuoyu ve işçiler TEKEL işçilerinin mağduriyetinden de öğrendi ki, sessiz kalmak çözüm değil. İşçilerin mağdur edilmesine partilerin, sendikaların, derneklerin tutumu ve ilgileri de niyetlerini ortaya çıkaracaktır. İşçilerin köle olarak görülmesine, ücretlerin düşürülmesine sessiz kalınmasın. Tepkimizi ve işçilere yönelik desteğimizi ortaya koyarak sefalet ücreti dayatmalarını engelleyelim. 27.02.2010
Coşkun ÖZBUCAK
İl Başkanı