Ordu Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, " Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, sakırtlak olarak da bilinen kenelerin taşıdığı virüsler tarafından meydana getirilen ve insanlarda ölümlere yol açan kanamalı bir hastalıktır. İnsanlar virüsü enfekte kenelerin ısırması ile almaktadır" dedi.
Sadıkoğlu, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada KKKA hastalığı ve korunma yolları ile ilgili şu bilgileri verdi.
"Kene ısırdığında yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pensle alınmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra ısırılan yer bol sabunlu suyla yıkanıp, alkolle temizlenmelidir. Vücuttaki kenenin üzerine herhangi bir kimyasal madde ( alkol, kolonya, gazyağı, v.b.) dökülmemelidir. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır"
Sadıkoğlu hastalıktan korunma yollarını da bildirerek şu uyarıları yaptı:
"Keneler gelişmelerini sürdürebilmek için mutlaka kan emmek zorundadırlar bu nedenle öncelikle konakçılar kenelerden uzak tutulmalı, evcil hayvanların yabani hayvanlarla teması kesilmelidir. Hayvan barınaklarında çatlaklar ve yarıklar sıvanmalı, badana yapılmalı, kenelere karşı ilaçlanmalıdır. Kenenin bulunabileceği alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımları kene kovucu spreylerle ilaçlanmalıdır. Böyle alanlarda pantolon paçaları çorap içinde olmalı açık renk elbise giyilmeli ve dönüşte vücut kene yönünden kontrol edilerek, kene varsa vücuttan uzaklaştırılmalıdır" dedi.
İl ve İlçe Tarım Müdürlülüklerimiz tarafından İlimizde bulunan sığır ve koyunlar kenelere karşı ilaçlanmaktadır"da diyen Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, "Vatandaşlarımızın hayvanlarını ve barınaklarını ilaçlatmada özen göstermeleri hastalıktan korunmada çok önemlidir. Keneye karşı kullanılan ilaçların toksik etkisi göz önünde bulundurularak İl ve İlçe Müdürlüğümüz tarafından, mera, bahçe veya park ilaçlaması yapılmamaktadır"
Sadıkoğlu, açıklamalara karşı duyarlı olunmasını da istedi.