Satiş Kararı Üreticiye Darbe Vurdu
EMEP İl Başkanı Coşkun ÖZBUCAK " FINDIK ÜRETİCİSİNE BİR DARBE DE ORDU YAĞ SANAYİ'Nİ SATIŞ KARARI ALANLAR VURDU" Dedi
Özbucakın açıklaması şöyle; Ordu Yağ Sanayi'nin satışı için yapılan çalışmalar bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Dost - düşman, kimlerin fındık üreticileri ve işçilerin sıkıntısını kendi sıkıntısı olarak değerlendirdiğini gördü.
Satış kararının alınmaması için Genel Kurul'da taraf olan işçilerin ve bir grup üreticinin yanında kimler vardı? Gazete ve televizyonlarda Satışa hayır diyenler işçileri ve fındık üreticileri yalnız bıraktılar. Genel Kurul önünde işçilerin ve üreticilerin yanında Emek Partisi'nden başka bir parti yoktu. Şimdi çıkıp satış kararı alanları kınamak yetmiyor. Engellemek için kamuoyu baskısı için ne yapıldı? Bugün satışa karşı olanlar, kendi çevresindeki üreticiyi harekete geçirseydi bu satış kararı çıkmazdı. Bu nedenle satış kararı alanların işçilere ve fındık üreticilerine verdiği zarardan bu kesimler de pay sahibidir.
Ordu Yağ Sanayi'nin satışı FKB için bir dönüm noktasıdır. Özellikle 2000 yılı sonrası izlenen politikaları iyi değerlendirmek gerekiyor. (Burada 2000 yılı öncesi izlenen politikaların tümüyle doğruluğunu savunduğumuz sanılmasın.) Sürekli vurguladığımız gibi birliklerin ve kooperatiflerin bitirilmesi Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası, IMF, AB gibi emperyalist devlet ve kuruluşların dayatması ve planlaması ile gerçekleşti. Özellikle 2000 yılında birliklere devlet desteğini ortadan kaldıran 4572 sayılı yasayı çıkaran DSP-ANAP-MHP asıl sorumlulardır. Ayrıca bu yasa çıkarılırken muhalefet olanlar da bu sorumlulukta pay sahibidir. Bundan sonra çıkarılan ek yasalar, AKP hükümetinin uygulamaları, TMO'nun devreye sokulması ve fındık alımından çekilmesi, FKB'nin yöneticilerinin beceriksizliği, ödeme yapamayacaklarını bile bile Şekerbank'tan üreticilere kredi çektirilerek FKB'yi borç batağına sokanlar, bu durumu bilerek yönetime aday olan şu anki yöneticiler, son durumdan sorumlular. Şimdi de kendi beceriksizliklerini kapatmak için FKB'nin üçayağından biri olan Ordu Yağ Sanayi'ni satıyorlar. Bu satış kararı FKB'yi bitirmenin açık ilanıdır.
Yöneticilerin açıkladıkları rakamlara göre Ordu Yağ Sanayi'nin satışı ile elde edilen gelir FKB'nin sorunlarının çözümüne yetmiyor. Şatış sonrası borçların bir bölümü ödendikten sonra, diğer borçlar ne olacak, günlük giderler nasıl karşılanacak? Aklınızda başka satılacak yer varsa, cesaretiniz de varsa bunu da açıklayın.
Satış kararı alan delegeler bilsinler ki, üyeler onlara satış kararı alsınlar diye oy vermedi. Satışçı delegeler biliyor ki, bu niyetle delege olmak isteselerdi seçilemeyeceklerdi. Bu nedenle FKB delegeleri satış oylaması bakımında fındık üreticilerinin iradesini temsil etmiyor.
Satışı engellemek için zaman geç değil. Fındık üreticileri ve işçiler birlikte kitlesel duruş sağlayabilirse, satmaya kimse cesaret edemez. Ancak bunun tek yolu, fındık üreticilerinin kendi öz örgütleri olan dernek, sendika ve odalarda örgütlenmelerinden geçer. Kendi dertlerine ancak kendileri çare olabilirler.