Osmanlı’dan günümüze kadar vatanı için şehit olan Orduluların anısını yaşatmak ve isimlerinin hatırlanmasını sağlamak amacıyla tüm kurumların da desteğiyle Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanlığı bünyesinde organize edilen "Tarihten Günümüze Ordulu Şehitlerimiz Anıtı” proje yarışması sonuçlandı.
Şehitlerimiz Anıtı Seçildi
Ordu Üniversitesi tarafından yarışmanın seçici kurul üyelerine özel bir yemek düzenlendi. Ordu Üniversitesi İktisadi İşletme Restoranı'nda düzenlenen yemeğe Vali Kenan ÇİFTÇİ, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref ÇAKMAK, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, ODÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Yakup KAPTAN, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat TÜRKKAN ve seçici kurulda yer alan akademisyenler katıldı.
Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Prof.Dr.Berika İPEKBAYRAK'ın başkanlığını yaptığı jüride; Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Nilgün BİLGE, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Doç.Dr.Mustafa BULAT, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ömer İskender TULUK, Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Cenap SANCAR, Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Canan SÖNMEZDAĞ ZÖNGÜR, Ordu Mimarlar Odası Başkanı Mehmet ÖZÇELİK yer aldı.
Vali ÇİFTÇİ, ”1.532 Şehidimizin İsmi Yaşatılacak”
Vali Kenan ÇİFTÇİ, anıtın kısa zamanda tamamlanacağını belirterek, “Tarihten Günümüze Ordulu Şehitlerimiz Anıtı”nda, Osmanlı’dan günümüze kadar 17 cephe ve bölgede şehit olan Ordulu 1.532 şehidin isminin yaşatılacağını ifade etti.
Ödül Töreni 20 Aralık 2013 Cuma Günü
Ordu Tayfun Gürsoy Parkı'na yapılması planlanan anıt için 12 adet proje başvurusu gerçekleştirildiğini söyleyen jüri başkanı Prof.Dr.Berika İPEKBAYRAK, birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödüllerinin sahiplerinin belirlendiğini, ödül töreninin ise 20 Aralık 2013 Cuma günü gerçekleştirileceğini belirtti.
Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanlığı tarafından hazırlanan plaketlerin, il protokolü üyeleri tarafından seçici kurula takdim edilmesinin ardından organizasyon sona erdi.
Proje, Gazi Albay Yusuf Ziya ÇOL Tarafından Başlatıldı
“Tarihten Günümüze Ordu İli Şehitlerimiz Anıtı” projesi, Cumhurbaşkanlığı tarafından Devlet Övünç madalyası, Genelkurmay Başkanlığı tarafından ise Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası’yla ödüllendirilen Ordulu Gazi Albay Yusuf Ziya ÇOL’un, Osmanlı döneminden günümüze kadar 17 cephe ve bölgede şehit olan Ordulu 1.532 şehidin isminin yaşatılması ve Ordu’da hayata geçirilmesi amacıyla başlatılmıştı.
Ordulu Şehit’lerin İsimleri Pirinç Levhalara Nakşedilecek
Tarihten Günümüze Ordu İli Şehitlerinin isimleri pirinç levhalara nakşedilecek. Ordulu şehitler ve rakamları ise şöyle:
”Birinci Dünya Savaşı’nda (707), İstiklal Savaşı’nda (Garp Cephesi’nde) (388), Şark Cephesi (33), Cephesi Belli Olmayan (22), İç İsyanlar (3), Osmanlı-Yunan Savaşı’nda (5), Trablusgarp Savaşı’nda (2), Balkan Savaşı’nda (10), Kore Savaşı’nda (19), Kıbrıs Barış Harekatı’nda (6), Görev Şehidi (69), Polis Şehitleri (50), terör örgütüyle mücadelede (215) olmak üzere toplam 1.532 şehit yer almakta.”