SES:Kabahat Çoğu Kimin Canım Kardeşim!

Hükümet memurlara yapacağı zam oranını her yıl Ağustos ayında oynanan toplu görüşme orta oyunundan sonra kendisi belirliyor. Hatta geçen yıl toplu görüşme oyunu sürerken yapılacak zam oranı başbakan tarafından açıklanıverdi. Belli ki kendisi bile bekleme

Kabahat Çoğu Kimin Canım Kardeşim!
 
Gazeteler “Memur rahat bir nefes alacak” diyor.  
 
Memurlara verilecek % 1.06 oranındaki ek zamdan bahsederken bu ifadeleri kullanıyorlar.  
 
“Hükümet hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da memurla dalga geçiyor” şeklinde konuyu özetlemek eksik olur. 
 
Hükümetin dalga geçtiği tamamda, peki basın?  
 
% 1.06 lık zamma; “Memur rahat bir nefes alacak” diyebiliyorlar.  
 
Bu ifadeyi kullanan gazeteci söz konusu zamla devlet memurunun sadece 27 adet simit alabileceğini de biliyor mu acaba?  
 
Eğer biliyor ve buna rağmen bu ifadeyi kullanıyorsa, ya nefes almak nedir bilmiyor ya da resmen dalga geçiyor.  
 
Bugün ortalama devlet memuru maaşının 1300 TL olduğunu ve memurların yoksulluk sınırının 200 TL altında maaş aldıklarını bu gazetecilere nasıl duyurmalı?
 
Hükümet memurlara yapacağı zam oranını her yıl Ağustos ayında oynanan toplu görüşme orta oyunundan sonra kendisi belirliyor. Hatta geçen yıl toplu görüşme oyunu sürerken yapılacak zam oranı  başbakan tarafından açıklanıverdi. Belli ki kendisi bile beklemeye gerek görmedi oynanan oyunun son bulmasını. Buna rağmen Kamu Sen ve Memur Sen devam ettiler Toplu görüşmeye.  
 
Memurlara yapılacak zam gerçekleşen enflasyon sonucuna göre değil ön görülen enflasyona göre yapılıyor. Bilindiği gibi hükümet 2010 yılı için % 5 enflasyon öngörmüş ve memurlara da % 2.5 + % 2.5 zam yapacağını açıklamıştı.  
 
Öylede yaptı. Ocak 2010 dan geçerli % 2.5 zam yapıldı, altı ay geçti birde bakıldı, öngörülen enflasyon hesabı tutmamış. Enflasyon % 1.06 fazla çıkıvermiş. Hükümet hiç memurunu enflasyona ezdirir mi?  
 
Ezdirmedi % 1.06 zammı “müjde”leyiverdi. Basında baktı memurlar rahat bir nefes alacak, yaptı haberini.  
 
Bu öngörülen enflasyon nasıl öngörülüyor? Öngörülen olmuş mu, olmamış mı nasıl biliniyor? İşte bu hesaplamaları da TUİK yani Türkiye İstatistik Kurumu yapıyor. Bu kurum 454 adet ürünü binlerce işyerinden aldığı fiyatlarla takip ediyor ve sonuçta ortalama bir enflasyon oranı çıkarıyor.  
 
Fakat memurun anladığı enflasyonla TUİK in bahsettiği enflasyon aynı olmuyor, olamıyor. Çünkü TUİK enflasyon hesabı yaparken zengin, fakir ayrımı yapmıyor. Tüm ülkede tüketilen 454 kalem mal ve hizmetin tüketim miktarını ve artış oranlarını hesaplıyor ve sonuçta bir enflasyon hesabı çıkarıyor. Bu hesap teknik olarak doğru olmakla beraber bilimsel ve insani yaklaşım açısından yanlış oluyor.  
 
Bir memur 1300 TL maaş alırken zaten yoksulluk sınırının altında bir gelire sahip ve enflasyon oranında bir zam alsa bile, geçim bakımından her geçen gün daha da kötüye gidiyor.
 
Şimdi bu yazıyı okuyan ve 1300 TL maaşı bile göremeyenler ise memurların kendilerinden daha çok maaş almalarına rağmen şikâyetçi olmalarından şikâyetçi olmaya kalkar ki bu oldukça yanlış bir yaklaşım olur.  
 
 
Memura yapılan % 1.06 lık zam “memura rahat nefes” aldırmamıştır. Memur rahat nefes almadığına göre dar gelirlide, emeklide rahat nefes almayacak demektir. Yani ortada müjde diye bir şey yoktur.
 
Sonuç olarak memur sendikalarının önemli bir kısmı  (Kamu Sen ve Memur Sen) gerçekten sendikacılık yapmaya başlamadığı  sürece, memurlarda bu sendikalara üye olmaya devam ettiği sürece, sefalet zamları da bitmez, memurlarda rahat nefes alamaz.
Soruyorum kabahat  “ Hükümette mi, basında mı, bu işyerinde, bu ilde, bu iş kolunda yetkiyim diye işyeri panolara yazı asan sendikaların mı yoksa yetkiyi onlara veren çalışanların mı?
Kabahat çoğun kimin be canım kardeşim! 11.07.2O1O

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri