Sigaraya reklamla özendiriliyorlar

Ordu Sağlık Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Özlem Eren, film ve dizilerde yakışıklı erkek ve güzel bayanlar vasıtasıyla sigara reklamları yapıldığını söyledi.

  Ordu Sağlık Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Özlem Eren, film ve dizilerde yakışıklı erkek ve güzel bayanlar vasıtasıyla sigara reklamları yapıldığını söyledi.

  Ordu Sağlık Müdürlüğü Akıl ve Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Özlem Eren, sigaraya başlama ve zararlarıyla ilgili İl Genel Meclisi'nde bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye'de 1984 sonrası tütün tüketiminde yüzde 84 oranında artış yaşandığını hatırlatan Dr. Özlem Eren, bu oranın ABD gibi gelişmiş ülkelerde yüzde 30 oranında azaldığını belirtti.

  Gelişmiş ülkelerde içilmeyen aşırı kanserojen içeren tütünlerin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere satıldığını ifade eden Dr. Eren, "Gelişmiş ülkelerde sigarayla ilgili tedbirler çok daha önceden alındı.

   Ülkemizde henüz 10 yıldır bu tedbirler alınıyor. Gelişmiş ülkelerde sigaradan kaynaklanan ölümler 20 yıl sonra çok daha az olacaktır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde bu sayının tam tersine çok artacağı tahmin edilmektedir.

  Türkiye'de yılda 100 bin kişi sigaraya bağlı olarak getirdiği hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Başka bir ifadeyle günde 300 kişi hayatını kaybediyor. Bir uçak düştüğünü düşünürsek, her gün bir uçak dolusu insan ölüyor" dedi.

"GENÇLER DİZİLERLE ÖZENDİRİLİYOR"
Gelişmekte olan ülkelerde erkekler daha çok sigara içiyor gibi görülse de, kadınlarda da büyük bir artış görüldüğünü ifade eden Dr. Eren, "Özellikle sosyoekonomik durumları artan kadınlarda artış olmaktadır.

   Artık sigara içme alışkanlığı ilkokul öğrencilerine kadar düştü. Ve bunların yüzde 95'i sigara markalarını tanıyorlar. Bu uzun vadede alıcı olmaları için çok önemli bir etken. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde 18 yaşına gelindiğinde çok rahat sigara içebilirsiniz. Bu da gençlerde bir büyüme, yasak
bir şeye karşı koyma sembolü olarak görülüyor. Ayrıca çeşitli reklam ve filmlerin çok özendirici etkileri var. Gençlerin dizilerdeki, filmlerdeki kahramanları var.

  Kız çocuklarında erkeksi olma özentileri var. Grubunda sigara içen arkadaşları varsa o da içmek zorunda kalıyor. Dizilerde ve filmlerde güzel bayanlar ve yakışıklı erkekler vasıtasıyla sigara reklamları yapılıyor" diye konuştu.

  Dünyada 1.3 milyar kişi sigara içtiğini ve sigaradaki bu artış bu şekilde devam ederse 20 yıl sonra 1.6 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ettiklerini ifade eden Dr. Eren, şöyle devam etti:

  "Sigara içimini durduramazsak ve devam ederse artık Sağlık Bakanlığı akciğer kanseri başta olmak üzere tüm hastalıkların tedavilerini karşılayamayacak. Akciğer kanseri tanısı konulduktan ve tedaviye başlandıktan sonra ortalama yaşam süresi 7 aydır. Çok ıstıraplı bir hastalık ve tedavisi yok.

   Toplam 18 bin YTL harcanmaktadır. Dünyada en çok rastlanan ve en çok ölüme neden olan kanser türü akciğer kanseridir ve bunun yüzde 95 nedeni sigaradır. Ne yazık ki Türkiye akciğer kanserinden ölümlerde dünya
birincisidir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri