Ordu’nun kalkınması ve rekabet gücünün artırılması amacıyla Ordu Valiliği’nce hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen “Ordu İl Stratejik Planı Projesi”nin 2’inci çalıştayı yapılarak nihai nokta konuldu.
Stratejik Planın 2.si Gerçekleşti
Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan çalıştaya, Vali Kenan ÇİFTÇİ, Vali Yardımcıları Engin AVCI, Fatih GÖRMÜŞ, İsa BOLAT, İl Genel Meclis Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, Proje Koordinatörü Doç.Dr.Selçuk BALİ, daire müdürleri, projede görev alan akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı.
“Sizlerden Gelecek Düşüncelerle Neticelendireceğiz”
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen “Ordu İli Stratejik Planı Projesi”nin 2’inci çalıştayının açılışında bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”Bugün yapılan toplantıyla nihai noktayı koyacağız. Stratejik Plan için neler yapacağımızı, nasıl ifade edeceğimizi, neleri gündeme alacağımızı hepimiz öğrendik. Bugün sizlerden gelecek güzel düşüncelerle Stratejik Planı neticelendireceğiz ama son noktada değil. Seneye aklımıza başka düşünceler, fikirler gelirse onları da Stratejik Plana yansıtacağız” dedi.
Proje Koordinatörü Doç.Dr.Selçuk BALİ, ise Ordu ilinin uzun vadede marka şehir olması ve bir çekim merkezine dönüşmesi için yapılması gereken öneri vizyon projeleri katılımcılarla paylaştı. Selçuk BALİ, ”Ordu ilinde kolej ve üniversite öğrencileri için gençlik kampları kurulması gerekmektedir. Bu gençleri bu bölgeye çekmek amacıyla Ordu ilindeki önemli yaylalardan olan Çambaşı, Perşembe ve Akkuş yaylalarının yolları iyileştirilmeli ve bu yaylaların birbiri olan bağlantıları sağlanmalıdır. Ahşap evler, spor alanları ve benzeri rekreasyon alanları ile bu kamplar desteklenmelidir. İlimizde özellikle yaylalarda ve sahil şeritlerinde yaşlı insanlar için rehabilitasyon merkezleri ve huzur evleri kurulmalıdır. Organik tarıma destek olmak amacıyla Ordu ve ülkemizde eksik olan doku kültürü laboratuarları kurulmalıdır” dedi.
“Ünye Fatsa limanının büyütülmesi projesi ve bu bağlamda Karadeniz bölgesinin lojistik üssü olmalıdır. Kruvaziyer gemi turizminin geliştirilmesi için Ordu, Ünye ve Fatsa limanlarının bu gemilerin yanaşmaları için genişletilmelidir. Ünye-Akkuş-Niksar yolunun düzenlenip Sivas ve Tokat ile ulaşımın süresinin kısaltılıp Ordu turizmine katkı sağlanmalıdır. Yaylarda devletin teşviki ile hayvancılığın geliştirilmelidir” diyen Proje Koordinatörü Doç.Dr.Selçuk BALİ, ”Ünye Organize Sanayi Bölgesi hayata geçirilmelidir. Akkuş, Perşembe, Çambaşı yaylarının yollarının birbirine bağlanması ve otel, restoran ve rekreasyon alanlarının yapılmalıdır. Turizm işletmelerinin sayısının artırılması gerekmektedir. Tarihi evlerin restorasyonunun tamamlanması bu evlerin Safranbolu vb. bölgeler gibi turizme kazandırılması gerekmektedir. Hammaddesi (örneğin kil, ünye taşı, vb.) Ordu olan ürünlerin bölgede işlenmesi teşvik edilmelidir. Yayla ve kullanılmayan bölgelere rüzgar santralleri yapılmalıdır.
İlimizde demiryolu eksikliği bulunmaktadır. Bu amaçla ilimize demiryolu yapılması gerekmektedir. Teknokentler kurulmalıdır. Turizm ve tekstil konularında nitelikli elemanların eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. Ordu’yu uluslararası lojistik üs yapmak amacıyla Ünye’ye liman ve yat imalat tersanesi kurulması gerekmektedir. Karadeniz çanağındaki ticareti organize edecek Ordu merkezli multi taşıma sistemleriyle bütünleşmiş büyük bir limanı kazandırmak ve bu liman üzerinden kuzey ülkeleri ve Karadeniz çanağındaki üretimlerin Ordu limanı ile dere yolu üzerinden Ortadoğu’ya taşınmasının sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
Selçuk BALİ, ”İlimizi kalkındıracak sektörler olarak lojistik, organik tarım, kırsal turizm, ekoturizm, çikolata sanayi, sağlık serbest bölgesi vb. başlıklardır. Ordu’nun en büyük eksikliği ili kalkındıracak sektörlerde beyin oluşturacak mutfaklar bulunmamaktadır. Örneğin Ordu’yu kalkındıracak 5 sektör varsa, bu amaçla il kalkındırma teşkilatı gibi çalışacak en az beş beyin mutfağı kurulmalıdır. Örneğin çikolata mutfağı, kırsal turizm mutfağı gibi sektörü kalkındıracak beyin takımlarının kurulması gerekmektedir. Bu mutfakların ürettiğinin hem yerelden, hem ulusal, hem de uluslararası karşılığının bulunması ve altının doldurulması siyasetin etkilenmesi, halkın inandırılmasının sağlanması için bir il lobisi kurulması gerekmektedir. Uluslararası sağlık serbest bölgesi kurulması gerekmektedir. Kurulacak uluslararası sağlık merkezi havaalanına yarım saat mesafede, 500 dönüm arazide kurulu sağlık kompleksi olmalıdır. Çikolata sanayi için İŞGEM merkezleri, tekno merkezleri kurulması gereklidir. Ordu’da en az 1000 dönümlük sanayi bölgesi kurulmalıdır. Ordu ilinde turizm ve ticari amaçlı liman ve tren yolu yapılmalıdır. Çikolata park projesinin geliştirilip daha kapsamlı hale getirilmelidir. Bal ve fındığın birleştiği katma değerinin yüksek ürünlerin üretilmelidir. Karadeniz’in turizm merkezi olması için alt yapının tamamlanması gerekmektedir. Marina, tren yolu, parselizasyon sorunun çözülmelidir. Üniversitenin şehirle birleştirilmesi ve tıp fakültesinin de kanser ön teşhis merkezine çevrilmesi gerekmektedir. Demiryolu ve limanların acil bir şekilde yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar, “Ordu İl Stratejik Planı Projesi” ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.
“Stratejik Plana Çok Ciddi Katkılarınız Oldu”
“Ordu İl Stratejik Planı Projesi” ile ilgili görüş ve önerilerin alınmasından sonra bir değerlendirmede bulunan Vali Kenan ÇİFTÇİ, “Bugünkü çalıştayda çok ciddi katkılar var. Ben de sizlerin konuşmasıyla, ifadeleriyle, hitabenizle, öngörünüzle çok şeyler öğrendim. Ordu’ya hem yatırımlar, hem altyapı-üstyapı, hem de şehirleşme ve şehrin yaşam alanlarının daha rahat hale getirilmesi ile ilgili konuşmalarınızı dinledim. Özellikle hukuki alandaki bazı sıkıntılardan ve mera konusundan bahsedildi, aşılması gereken mera mevzuatında bahsedildi. Meralarla ilgili yasal düzenlemeler konusunda Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanımızla görüşeceğim. Yine meraların imar planı ile ilgili hem Perşembe Yaylasında, hem de Çambaşı’nda imar düzenlemesi var ve bitmek üzere. Teknokent güzel bir fikir. Fakat bu yeni versiyonda biraz endüstri bölgesine döndürüldü. Yeni anlayışla, yeni tarzla biraz belki tekno kent yerine üretim bazlı endüstri bölgesi olabilir. Çünkü, burada bir alanda yapma şansımız yok. Daha geniş alana yaymamız gerekiyor. İlçelere yaymamız, ilin büyümesini sağlayacaktır” dedi.
“Burada Herkesin Görüşünü Alıyoruz”
Vali ÇİFTÇİ, ”Konuşmalarda nüfus hareketlerinden bahsedildi. İnsanlarımız farklı yerlere niye gidiyorlar? Çünkü, iş için, para kazanmak için, ailesini geçindirebilmek için. Eğer biz ailesini geçindirebilecek imkanları burada sağlarsak ki, onun için buradayız. Bugün üçüncü kez onun için toplandık. Yani bundan sorumlu kim biziz, şu andaki idareciler, hem söz alıp konuşanlar, hem de konuşmayanlar onlarda sorumlu. Yetkili olan herkesi buraya çağırdık. Herkesin görüşünü aldık. Ordu’dan gurbete gitme değil, gurbettekiler Ordu’ya gelsinler, burada çalışsınlar, para kazansınlar onun için toplandık. Gelecekte nerelerde olalım diye burada toplandık. Bütün arkadaşlarım fikirlerini verdiler. Stratejik Plan hazırlandıktan sonra bir de taymingi olacak. Planın taymingini bizler hazırlayacağız. İşte bunun bir tanesi İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz hızlıca başladı. Tarımda önümüzdeki 10 yılda hangi alanlarda neler yapabiliriz, nasıl yaparız bununla ilgili çalışma yapılıyor. Eğitim sektöründe yine İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz kendi camiası ile birlikte hızlıca başlayacak ve hızlıca bu konuda çalışacak. Sağlık sektöründe doktor arkadaşlarımız hem özel, hem kamu sektörü ile birlikte daha ileride olalım, daha modern olalım diye çalışacaklar. Böyle güzel bir kentte tedavi olmak için Avrupa’dan da, çok farklı yerlerden de insanlar gelebilirler. Diğer alanlara ve rehabilitasyona gelebilirler. Yaşlıların bakım evleri ile ilgili onlar gelebilirler. Kardiyak merkezleri yok. Kalp hastası ameliyat oluyor, ameliyat olduktan sonra bir rehabilite süreci var bunların yaklaşık bir ay kadar sürüyor. Bunların hepsi sağlık şemsiyesi altında geliştirilebilir” şeklinde konuştu.
“Adımlarımızı Mehter Takımı Gibi Takip Edeceğiz”
Vali ÇİFTÇİ, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: ”Kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve bunlara destek veren tüm kesimler, siyasiler, meslek kuruluşları veya halk arasında Stratejik Planla ilgili görüşü ve öngörüsü olanları dinleyeceğiz. Stratejik Plan şemsiyenin altında bunlar detaylandırılarak adım adım çalışılması önemli. Ama adımlarımızı da mehter takımı gibi takip etmek gerekiyor. İki ileri gidip, bir geriye dönüp bakmaktır mehter takımı. Bu stratejik planı hazırladık ama ne değişti? Bu planı hazırladıktan sonra bütün birimler, planda kendilerine biçilen payeyi, nerde olması gerektiğini adım adım takip edecek.”
“Sizlerin Dert Yanma Hak ve Hukukunuz Yok”
“Sizlerin dert yanma hak ve hukukunuz yok. Siz işin başındaki kişilersiniz. Bizler sorumluluk sahibiyiz” diyen Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”Dün bitti artık. Bugün var. Bugün de bizler varız. Bugün eğer herhangi iş ve işlem olmuyorsa, bundan biz sorumluyuz. Yarın hesap sorulacaksa, bu hesap bizden sorulur. Biz varız ve Ordu’da yaşayan 780 bin insanı seviyoruz. Sevdiğimiz bu insanlara da biz hizmet edeceğiz. Yol haritamız yoktu. İşte size yol haritası. Gideceğimiz liman belli değildi. İşte size liman. Yelkenlerimizi açıp rüzgarı kullanalım, limana elbirliğiyle ulaşalım” şeklinde konuştu.
“İşimiz Çalışmak, Gücümüzü Ordu İçin Kullanacağız”
“Bundan gayrı bize çalışmak düşer” diyerek, çalışmakla ilgili Victor Hugo, Beethoven ve Thomas Edison’dan örnekler veren Vali ÇİFTÇİ, ”İşimiz çalışmak, dert yanmak değil. Dert yanmak, halkın işi. Buradaki yetkililer çalışmak için var. Buna ben de dahilim. Yetki bizde, mühür bizde, imza bizde ama bu imza hükmetmek için değil, adil olmak için, çalışmak için, hizmetkar olmak için ve bugünümüzü, zamanımızı, makamımızı, imkanlarımızı, paramızı, gücümüzü, eforumuzu bu halka hizmet için harcamalıyız. Biz bunu elbirliğiyle Ordu için bütün gücümüzü kullanacağız. İşimiz, derdimiz Ordu. Ordu’nun kalkınmasıdır” dedi.
Vali Kenan ÇİFTÇİ, “Ordu’nun geleceği ile ilgili bir şeyler yapma arzunuzdan, çaba ve gayretlerinizden dolayı siz değerli hocalarıma teşekkür ediyorum. Ordulular da sizlere teşekkür edecektir. Stratejik planımız hayırlı olsun” diyerek, sözlerini tamamladı.