Tapu'da Sıra almak On-Line
Ordu Tapu Müdürlüğünde, vatandaşlara daha hızlı, doğru ve güvenilir hizmet anlayışı doğrultusunda “On-Line Randevu” sistemine geçildi.
Ordu Tapu Müdürü Nazım ŞAHİN, “Vatandaşların işlemlerini mümkün olduğu kadar müdürlük içinde gerçekleştirilmesi, ‘git-gel’ yapmalarının önüne geçmeyi istemekteyiz. Bu kapsamda geliştirilen Tapu ve Kadastro İşlem Yönlendirme ve Performans Sistemi(TKİYPS) Müdürlüğümüzde başlamış bulunmaktadır.” dedi.
05.01.2011 tarihinden sonra Ordu Tapu Müdürlüğünde, ‘sıramatik’ uygulaması başlatıldığını da belirten Nazım ŞAHİN, sistemin amacı ve çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu sistemi kurmaktaki amacımız, vatandaşa verilen hizmetin kalitesini artırmak, vatandaşın kurumumuzda boşa zaman geçirmesini engellemekti. Vatandaşlarımız başka işleriyle meşgul olurken, buradaki işlerini biz takip edelim ve imza için vatandaşı çağıralım istedik. Vatandaş öğleden evvel başvurusunu yapıyor, işlem bittikten sonra biz vatandaşımıza sadece imza için kuruma gelmesi yönünde mesaj geçiriyoruz. Tapu harcı ve döner sermaye ücreti için linkler kuruldu, banka bunu alıyor ayrıca kendi kurumumuzda da bir banka şubesi var, orada da bu harç tahsilâtları yapılıyor. Bu projedeki diğer amacımız, memurlarımızın çalışmasını düzenlemekti. Memur ile vatandaş karşı karşıya gelmeden işlem hızla yürüyor. Vatandaş işlemini hangi memurun hazırladığını dahi bilmiyor. Burada herkes eşit sıraya girerken numaratör sistemi var. Ayrıca internet randevu sistemi de var. Oluşturulan bu sistemle birlikte birçok olumsuzluğu da ortadan kaldırmış olduk.”
‘Sıramatik’ sisteminin işleyişiyle ilgili de bilgi veren Nazım ŞAHİN, Müdürlüğümüze gelen vatandaş, numaratörden görevlimiz yardımıyla numarasını alıyor, başvuru masamıza evrağı teslim edildikten sonra gayrimenkul üzerinde işlemin yapılmasına engel bir durumun bulunup bulunmadığı ve müracaat eden şahsın işlem sahibi olup olmadığının kontrolü yapıldıktan sonra başvuru istem belgesi alınıyor. İşleme ait evraklar ve tapu kayıtları kontrol edildikten sonra cep telefonuna mesaj gönderiliyor ya da sorumlu personelimiz vatandaşı arayıp bilgilendiriyor. İşlem hazırlandıktan sonra sorumlu personel tarafından gönderilen mesajla birlikte işlem harcının, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank merkez şubelerine veya binamızdaki tahsilât veznesine ödenmesi istenmekte” diye konuştu.
Tapu Müdürlüğünde işlem yaptıracak vatandaşların, cep telefonlarına mesaj yoluyla bildirilen randevu saatine uymalarını, aksi halde randevularının bir sonraki işgününe erteleneceğini de belirten Nazım ŞAHİN, işlemleri tamamlanan vatandaşların randevu saatinde Tapu Sicil Müdürlüğüne gelirken bütün taraflarla birlikte (alıcı, satıcı, vs.) nüfus cüzdanı asılları ve banka dekontu asılları ile birlikte gelmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Ordu Tapu Müdürlüğünde engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik düzenlemeler de yapıldığını söyleyen Nazım ŞAHİN, “Müdürlüğümüze işlem yaptırmak üzere gelen engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza, zemin kata kurduğumuz müşteri hizmetleri bölümünde akit masası oluşturularak yardımcı olunmaktadır.”dedi.
Tapu Müdürlüklerinde işlem yaptıran vatandaşların Genel Müdürlükçe oluşturulan takip masalarınca arandığını ve sunulan hizmet hakkında bilgi alındığını belirten Nazım ŞAHİN, “Genel Müdürlüğümüz Türkiye genelinde 22 noktada takip masaları kurmuştur. Tapuda iş yaptıran insanların takip masalarında telefon numaraları bulunmaktadır. Sondaj usulüyle bu vatandaşlarımız aranıyor, her hangi bir olumsuzlukla karşılaştılar mı?, işlemleri zamanında yapıldı mı?, kendilerine iyi davranıldı mı? gibi konularda anketler dolduruluyor. Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu bu uygulamalar sonucunda ciddi anlamda olumlu değerlendirmeler alınmıştır” diye konuştu.
Ordu Tapu Müdürlüğüne işlem yaptırmak üzere gelen vatandaşlar da, yeni uygulamalardan çok memnun olduklarını, zaman kaybı olmadan işlemlerini yaptırabildiklerini, en önemlisinin tapu çalışanlarıyla ilgili olumsuz düşüncelerin ortadan kalktığını söylediler.