Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Genel Başkan Yardımcısı Onur Şahin, özellikle 'Tarım Sigortası' konusuna üreticilerin ciddi yaklaşması gerektiğini söyledi. Şahin, olası bir zirai afette 'Tarım Sigortası' yaptırmayan üreticilere Devlet desteği verilmediğinin de altını çizdi.
UFK Genel Başkan Yardımcısı Onur Şahin, "Kış ortamındayız. Karın yağması normal ama biz 2004 yılında çok ağır bir don olayı yaşadık.
136 bin üretici bundan mağdur oldu. Bu üreticilerimiz de, 2090 Sayılı Doğal Afetten Zarar Gören çiftçiler Yasası kapsamına alınmıştı ancak artık 2006 yılından sonra Tarım Sigortası Yasası çıkarıldı. Bundan sonra don parası diye tabi ettiğimiz unsur ortadan kalktı. Devlet artık diyor ki, ben yasa çıkarttım, priminin yarısı benden, yarısı senden. Eğer sen primini ödemezsen, bende sana hasardan dolayı ödeme yapmayacağım. 2007 yılında fındık ilk kez sigorta kapsamına alındı. Bunda da fındık, buğdaydan sonra poliçe sayısı olarak ikinci sıraya geldi" dedi.
Ordu'nun Tarım Sigortası uygulamasına dikkat eden ilk 5 il içinde olduğunu söyeleyn Şahin, "Ordu buna dikkat eden 81 il içinde 5. sırada yer aldı. Buna tabiki medya ve diğer odaların faaliyetleri çok önemli rol oynadı. Şu anda baktığımızda bu da yetersiz.
Ordu'da 96 bin üretici, 90 bin de çiftçi kayıt sistemine üye üretici var. Vatandaşlarımızı bir kez daha uyarıyoruz. Bu kanun çıktıktan sonra Devlet hasar parası öedemiyor.
En önemlisi de primin yarısını da Devlet veriyor. Biz sadece 110 YTL prim vereceğiz. Vatandaşlarımızın bu konuya dikkat etmesini, önem vermesini diliyoruz. Çünkü önlerinde 1 aylık bir zaman var. 1 ton gübreye 600 YTL para veriyoruz. Ne için ? İyi ürün içinç. Siz 5 tonluk fındığınızı o kadarlık rakamla sigorta kapsamına alabiliyorsunuz. Yani iki paket malboro sigara parasına, 1 ton fındığınızı sigorta ettiriyorsunuz" dedi.