Temiz: Üretici Gücünü Kullan
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Ordu İl Müfettişi Av. Erkan TEMİZ 2012 ürünü fındığın pazara inmesi ile birlikte, maliyetinin altında bir fiyatla üreticinin ürününün, sermaye sahipleri tarafından gasbedildiğini ibretle görmekteyiz. Aciz siyasi iktidar ve sermaye çevrelerinin dümen suyuna girmiş üretici kuruluşları yöneticileri de bu gasbı seyretmektedir.
2012 yılı başından itibaren, sermaye sahiplerinin başını çektiği bir koro oluşturulmuş ve tüm piyasaya “ARZ FAZLASI ÜRÜN VAR” sloganı pompalanmıştır. Ürün hasadının bitmesi ve ürünün pazara inmesi ile birlikte, bunun büyük bir yalan ve fındık üreticisinin emeğini ve alınterini sömürmek için, zenginlerin uydurduğu bir aldatmaca olduğu ortaya çıkmıştır.
Fındık hasadının bitmesi ile birlikte, Saadet Partisi Ordu İl ve İlçe Teşkilatlarımız, 19 ilçemiz ve 53 beldemizde, fındık rekoltesine ilişkin tespit çalışmaları yapmış, üreticilerimizle yüz yüze görüşmek suretiyle yapmış olduğu çalışma neticesinde, fındık rekoltesinin, 2011 yılına oranla 1/3 oranında daha az olduğunu, normal kapasitenin ise yarısı oranında bir rekoltenin mevcut olduğunu tespit etmiştir. Normal şartlarda Türkiye geneli ortalama üretim 700 bin ton civarında olduğu düşünülürse, bu yılki gerçekleşen rekolte 350 bin ton civarındadır.
Siyasi iktidar fındık üreticisinin adını dahi anmamakta, üretici kuruluşu Fiskobirlik siyasi iktidar tarafından tasfiye edildiği için varlığını gösterememektedir. Bu gün fiskobirliğin 4,00 tl gibi komik bir fiyattan fındık alacağını ilan etmesi, trajikomik bir durum olup, üretici ile dalga geçmekten öte bir anlam ifade etmemektedir. Bir başka üretici kuruluşları olan Ziraat odalarının sessizliği ise manidar olup, ziraat odası yöneticilerinin, üreticiden yana değil, sermayeden yana tavır koyduklarını açıkça göstermektedir.
Bu gerçek karşısında şu hususu yüksek sesle haykırıyoruz; Ey üreticimiz, emeğine ve alın terine sahip çık.
Arz fazlası fındık var yalanlarına kanma.
TMO’nun depolarında fındık yok. Fiskobirlik ise yok hükmünde.
2011 yılında gerçekleşen üretim, talebi karşılayacak miktarda olmadığı için fındık fiyatları 7,00 – 7,50 TL civarında olmuştu.
2012 ürünü fındık üretimi geçen yılında altında olduğuna göre, talep fazla – üretim azdır. Bu durumda fındığın fiyatının 7,00 – 8,00 TL civarında gerçekleşmesi mümkündür.
Bunun gerçekleşmesi üreticinin elindedir.
Dişini sık ve fındığını satma, gerçek değerinde bir fiyat verilmediği sürece fındığını pazara indirme.
İhracatçı, Mart ayından itibaren alivre satışlar yapmıştır.
Bu sebeple ihraç için ürün almak zorundadır ve üreticinin istediği fiyattan fındığı almak zorundadır. Üreticinin, üreticiden başka dostu kalmamıştır. Bu gerçeği aklında tut ve üretimden kaynaklanan gücünü mutlaka kullan, dedi.