Ordu'nun Mesudiye ilçesinde 1978 yılında Türkiye-Japonya ilişkileri kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Japon JİCA örgütü arasında yapılan işbirliği ile Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki su kaynaklarını enerjiye dönüştürmek amacıyla çalışması başlatılan ancak 12 Eylül ihtilali ile 28 Şubat post-modern darbelerine takılan Topçam Barajı, 30 yıl sonra bittiği söylendi.
Bugün gelinen noktada 122 metre yüksekliğindeki gövde yapısıyla enerji üretimine hazır hale gelen bir baraj ile geçen yılın Kasım ayında başlayan su tutma işleminin ardından bugün 500 metre derinliğe ulaşan, ancak 910 metre derinliğe ve 3 bin kilometrekare alana ulaşacak bir baraj gölü ortaya çıktığı söylendi. Baraj gölünde toplanan su, 7 bin 500 metre uzunluğunda, 12 metre çapında iki adet kuvvet tünelinden geçirilerek HES'e düşürülüp, santral tribünlerini çevirmesiyle 60 MW elektrik üretilecek. Temmuz ayının ilk haftasında deneme enerji üretimine geçen barajda yılda 199 milyon kilovat saatlik bir enerji üretilecek.
Bundan sonraki çalışmalarda üretilecek enerji miktarının yılda 292 milyon kilovat saate çıkarılmasına çalışılacak. Su derinliğinin 900 metreyi aşması durumunda sular altında kalacak olan Ordu-Mesudiye karayolunun yerine yapılan Dereyolu'nun stabilize asfaltlama çalışmaları da hız kazanacak. Yolun faaliyete geçmesiyle daha önce 4 saat süren Ordu-Mesudiye arası 1.5 saate düşecek.
İşin ilginç yanı ise projelendirildiği 1994 yılında 4 milyon liraya yapılması planlanan Topçam Barajı için bugüne kadar yaklaşık 400 milyon lira harcandı.