Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, ‘Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik’ kapsamında, Ordu’da özel mülkiyette bulunan tescilli binaların restorasyonu için proje ve proje uygulama yardımı yapılıyor.
Turizm Bakanından Tarıhe Destek
Kültür ve turizm kenti olmayı amaçlayan Ordu’daki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve yaşatılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sağladığı proje ve uygulama yardımlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Vali Orhan DÜZGÜN, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızca, ‘Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik’ kapsamında, tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu konusunda proje ve proje uygulama yardımları yapılmaktadır. Mülkiyetinde tescilli taşınmaz kültür varlığı olan vatandaşlarımız, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurmak suretiyle bu yardımlardan yararlanabileceklerdir. Kültür ve Turizm Bakanlığınca, bahsedilen Yönetmelik kapsamında, 2010 yılında Ordu’da mülkiyetinde tescilli kültür varlığı bulunan 8 kişiye proje yardımı, 2 kişiye uygulama yardımı yapılmıştır. 2011 yılında ise, 10 kişiye proje yardımı, 5 kişi ise proje uygulama yardımı yapılması kararlaştırılmıştır. Bu yardımlar, vatandaşlarımızın sahip olduğu tarihi yapıların restorasyonuna destek vermek amacıyla, 2006 yılında başlatılmıştır ve hibe olarak verilmektedir. Yapılan yardım miktarı belki binanın tamamının restorasyon maliyetini karşılamak için yeterli olmasa da, restorasyona başlanılması için ilk teşvik niteliğindedir. Bu yardımlardan faydalanmak suretiyle ilimizde ve ülkemizde pek çok tarihi yapı restore edilerek yıkılmaktan kurtarılmıştır.” dedi.
Vali Orhan DÜZGÜN, 2012 yılı proje ve uygulama yardımından faydalanmak isteyen tescilli taşınmaz kültür varlıkları sahiplerinin, en geç 30 Eylül 2011 tarihinde kadar Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurmalarını istedi.