Türk mucitten tasarruflu icat

Bursa'da yüzde 25 elektrik tasarrufu sağlayan bir cihaz geliştiren genç kaşif, buluşuna sponsor arıyor.

Bursa'da yüzde 25 elektrik tasarrufu sağlayan bir cihaz geliştiren genç kaşif, buluşuna sponsor arıyor.

Geliştirdiği cihazın elektrik tüketiminde yüzde 25 tasarruf sağladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından onaylanan ve başarı ödülü alan Hakan Yıldırım, seri üretim için finansman sıkıntısı çekiyor.

 Üretmiş olduğu "Eko Turka" marka fiş ile elektrik faturasında önemli derecede tasarruf sağlayacak olan buluş, evlerde, iş yerlerinde, endüstride kullanılan soğutma dolaplarında havalandırma motorlarına monte edilerek yüzde 25 elektrik tasarrufu sağlıyor.

Şebeke ile motor arasına monte edilebilen elektronik bir cihaz ile motorun devrini değiştirmeden ve iş kaybı yapmadan cihazların ihtiyacı kadar elektrikle çalışmasını sağlayan ürün, aktif elektrik tüketimini kontrol ederek uygulamaya göre elektrik sarfiyatını yüzde 25'e kadar azaltabiliyor.

Cihazın denemesini Türkiye'deki bir alışveriş merkezinde 6 ay boyunca test eden Yıldırım, cihazın olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi (E.İ.E) tarafından da teknolojik motorlarda test edilen cihazın tasarruf yaptığı bakanlık tarafından onaylandı.

ELEKTRİK SARFİYATINI YÜZDE 25 AZALTIYOR

Yapmış olduğu aletin buzdolapları, klima, çamaşır makinesi, havalandırma motorları gibi çeşitli aletlerde denediğini ve elektrik sarfiyatını yüzde 25 azalttığını söyleyen Yıldırım, alışveriş merkezleri ve büyük fabrikalardaki soğutma cihazlarına teknoloji adapte edildiğinde, ticari işletmelerin daha fazla kar elde edeceklerini belirtti.

Ürettiği cihazı kendi laboratuvarında deneyen ve fabrika, alışveriş merkezleri gibi büyük işletmeler için cihazın daha büyüğünü yaptığını söyleyen Yıldırım, "45 vatlık bir havalandırma motoruna takılan bu cihaz, elektrik sarfiyatını aynı makinede 28 vata kadar düşürüyor. Elektrik akımının bu kadar düşmesine rağmen havalandırma cihazının performansında herhangi bir düşüş söz konusu olmadı.

Havalandırma motoru normal hızında çalıştı. Geliştirdiğimiz teknoloji, bir mikro işlemcinin üzerinden ihtiyacı olan güç noktasını algılıyor ve o gücü sisteme kullandırıyor.

Özellikle evlerdeki buz dolapları, iş yerlerindeki soğutma cihazları, endüstriyel trifazi motorlar, havalandırma sektöründeki motorlara, sabit devirli çalışan ünitelere rahatça monte edilebilen bir cihaz. Cihazımızı çeşitli iş yerlerinde ve alışveriş merkezlerinde denedik ve ciddi anlamda elektrik faturalarında düşüş olduğunu gördük. Piyasada buna benzer ürünler üretildi ancak bu cihazlar elektrik faturasını düşürmedi. Bu ürüne Türk ismini verip sponsor bulmak istiyoruz. Her Türlü tasarımını hazırladık. Üretime hazır bir şekilde hazırladık ancak finansman konusunda sıkıntı çekiyoruz" dedi.

Yıldırım, yeni üretim modelleri ile çeşitli sektörlerdeki üretimi artıracağını, ürününü dünya pazarına çıkarılabileceğini belirtti. Ürünün başka bir firma tarafından kopyalanmasının mümkün olmadığını ifade eden Yıldırım, "İşlem çok özel olarak geliştirilen bir yazlım ve mikroişlemci tarafından yapılıyor. Mühendislik yöntemi ile aynı işlemi başarabilecek bir ürün daha yapılamadı. Birçok firmaya numuneler yolladık ve ürünün bir benzerini yapamadılar" ifadelerini kullandı.

Devletin ya da büyük şirketlerin kendisine destek vermesi halinde üretilen teknolojinin işsizliğe çare olabileceğini ifade eden Yıldırım, elektrik motorunda iş kaybı yapmadan elektrik faturasını azatlığını belirterek, "Bu cihaz sayesinde sanayici elektriğe daha az para ödeyecek. Bu ürünün en az bin kadar modelini yaptım ve alt yapısını Türkiye'de hazırladım. Ürünün parçaları tamamen yerli mallardan oluşuyor. Finansman desteği verecek bir girişimci olursa bu ürünün modellerini üreterek, dünya pazarında yerimizi alabiliriz.

Ülkemiz insanının işine yarayan bir teknoloji, dünyanın her yerinde ev ve ticari işletmecilerinin de işine yarar. Basit bir hesap yapacak olursak, 10 yıllık süreçte ilgili teknolojileri Türkiye'de üretmek suretiyle 250 milyar dolar kar elde edilebileceği, hatta bu rakamın artabileceğini söyleyebilirim. Bu sebeple profesyonel şekilde üretim, pazarlama ve teknik hizmet aşamaları için yatırımcıların desteğine ihtiyacım var" diye konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel-siyaset Haberleri