Ordu’da, üniversite kurulmasına öncülük etmek, üniversitenin altyapısını oluşturmak amacıyla 2002 yılında kurulan, ancak uzunca bir süredir aktif çalışmaları olmayan Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı, etkin hale getiriliyor.
Üniversite Vakfı Canlanacak
Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı’nın 4 Ekim 2012 tarihinde yapılan Genel Kurul’unda seçilen Yönetim Kurulu ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi. Vakıf Başkanlığını da yürüten Vali Orhan DÜZGÜN’ün Başkanlığında, Ordu Meslek Yüksekokulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Yönetim Kurulu Üyeleri ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, OTSO Başkanı Servet ŞAHİN, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Ali BAYHAN, ODÜ Genel Sekreteri Metin KARAKUŞ, Bahri ÖZDOĞRU, Osman ONUR katıldı.
ODÜ Genel Sekreteri Metin KARAKUŞ’un toplantı gündemini sunmasıyla başlayan toplantıda, ilk olarak Vakıf Tüzüğünün 10. maddesine göre Yönetim Kurulu görev dağılımı yapıldı. Yapılan görev dağılımında, Vakıf Yönetim Kurulu’nda 2. Başkanlığı ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, Muhasipliğe Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Ali BAYHAN, Sekreterliğe ise ODÜ Genel Sekreteri Metin KARAKUŞ getirildi.
Görev dağılımının ardından, 4 Ekim 2012 tarihinde yapılan Genel Kurul’da, % 93’ü Vakfa ait olan Orsan A.Ş. arazisinin Ordu Üniversitesine kazandırılması yönünde çalışmalar yapmak üzere oluşturulan Komisyon adına Vakıf Denetleme Kurulu Üyesi Yaşar PAMUK, Yönetim Kurulu’na yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi ve rapor sundu.
Yaşar PAMUK, Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı’nın, üniversiteye hizmet etmek amacıyla kurulduğunu, Orsan’ın bulunduğu arazinin Ordu Üniversitesi’nin gelişmesi yönünde değerlendirilmesi gerektiğini, Orsan arazisinin satılarak veya bina yapımı karşılığında verilmek suretiyle Ordu Üniversitesi’nin ihtiyacı olan fakülte ve yüksekokul binalarının yapılmasının uygun olduğu görüşüne varıldığını söyledi.
Toplantıda, Vakıf Başkanı ve Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu’da Üniversitenin kurulması ve gelişmesi amacıyla kurulan Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı’nı daha etkin ve aktif hale getirmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Vakıf, 2000’li yıllarında başında Ordu’ya bir üniversite kazandırmak amacıyla iyi niyetle kurulmuş, ancak Ordu Üniversitesi’nin 2006 yılında kuruluşundan sonra geçen süreçte Ordu Üniversitesi’ne çok fazla bir katkı sağlayamamış. Bazı hayırseverlerin arsa bağışı dışında, Ordu Üniversitesi’nin gelişimi için ciddi bir destek sağlanamamış. Ordu Üniversitesi’nin tüm ihtiyaçları, devletçe sağlanan ödeneklerle giderilmektedir. Oysa, Vakıflar veya hayırsever kişi ya da kuruluşlarca diğer illerdeki üniversitelere destek verilmektedir. Biz de bundan sonra Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı’nı daha aktif hale getirerek, etkin bir şekilde Ordu Üniversitesi’ne katkı sağlayacak duruma getirmek için çalışıyoruz” dedi.
% 93’ü Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı’na ait olan Orsan A.Ş.’nin arazisinin Ordu Üniversitesinin gelişimi yönünde değerlendirilmesiyle ilgili görüş ve düşüncelerini dile getiren Vali DÜZGÜN, “46 dönümlük Orsan arazisinin, Ordu Üniversitesi’nin ihtiyacı olan fakülte ve yüksekokul binalarının yapımı için değerlendirilmesi bence de olumlu bir yaklaşımdır. Ancak, bu fikrin ve düşüncenin Ordu kamuoyu ile iyi değerlendirilmesi ve paylaşılması gerekir. Bu konuda ortak aklın ve ortak fikrin oluşturulması için çalışmalıyız. Orsan arazisinin satışı yoluyla yaptırılması düşünülen fakülte veya yüksekokul projelerinin hazırlanması ve bunların da kamuoyuna tanıtılması gerekir” diye konuştu.
Ordu Üniversitesi Rektörü ve Vakıf 2. Başkanı Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ da, toplantıda yaptığı konuşmada, “Ordu Üniversitesi olarak, kampus alanı içinde kapalı mekan ihtiyacımız var. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve bazı Yüksekokullarımızın bina ihtiyacı var. Bunlardan bazılarını Orsan arazisinin satışı karşılığında yapabilme imkanına kavuşabiliriz. Bina ihtiyacımızı bu şekilde hızlı bir şekilde giderebiliriz” dedi.
Diğer illerdeki üniversitelerin vakıfları aracılığıyla birçok hizmeti yürüttüğünü belirten Rektör YARILGAÇ, “Üniversitemizin birçok ihtiyacını ve hizmetini, diğer illerdeki üniversitelerde olduğu gibi Vakıf aracılığıyla yürütmemiz gerekiyor. Bu bakımdan Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfımızın daha etkin ve aktif olmasını istiyoruz” diye konuştu.
Toplantıya katılan diğer üyeler de, Vakfın kuruluş aşamalarını, Vakıf bünyesinde bugüne kadar yürütülen çalışmaları anlattılar. Vakfın büyütülüp, Türkiye’de adından söz edilen bir Vakıf haline getirilmesini isteyen üyeler, Vakfın aktif olması ve büyümesi halinde Ordu Üniversitesi’nin daha çabuk gelişeceğini ve güçleneceğini söylediler. Yönetim Kurulu Üyeleri, Orsan arazisinin Ordu Üniversitesi’ne kazandırılması yönünde yürütülen çalışmalarla ilgili görüş ve düşüncelerini de dile getirdiler.
Toplantıda ayrıca, Vakfın Fatsa ilçesinde bulunan 5 dönümlük arazisinin Ordu Üniversitesi çalışmalarında değerlendirilmesi gerektiği yönünde görüş birliğine varıldı.
Vakıf Yönetim Kurulu Toplantısı sonrasında, ODÜ Uygulama Restoranında verilen öğle yemeğine, Vakfın kurucuları ve geçmiş Yönetim Kurulu’nda görev yapan kişiler de katıldı. Düzenlenen yemeğe, Vakfın kurucularından olan, Vakıf çalışmalarında büyük emeği bulunan ve geçtiğimiz günlerde vefat eden eğitimci Mehmet AKSOY’un oğlu Taner AKSOY da katıldı.
Vakıf Başkanı Vali Orhan DÜZGÜN de yemekte bir konuşma yaparak, Ordu Üniversitesi’nin Orduluların çok uzun yıllardan beri bekledikleri hizmet olduğunu söyledi. Vali DÜZGÜN, “2006 yılında kuruluşu gerçekleştirilen Ordu Üniversitesi, bugün 12 bine yaklaşan bir öğrenci mevcuduna ulaştı. İlk kurulduğunda 5 olan fakülte ve yüksekokul sayısı, bugün 20’nin üzerinde. Öğretim kadrosu da yine aynı şekilde zenginleşerek devam ediyor. Ordulu işadamlarımızın, meslek kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin ve değerli hayırseverlerin, üniversitenin kuruluşu için değişik vakıflar, dernekler kurarak, bu vakıf ve dernekler aracılığıyla üniversitenin ilimize gelmesi için çalışmalar yapıldığını biliyorum. Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı adı altında bir vakıf kurarak üniversitenin ihtiyaç duyacağı gayrimenkullerin, maddi kaynakların oluşturulmasında hepiniz zamanında önemli gayretler gösterdiniz. Bizler de sizlere bugün bu toplantı vesilesiyle tekrar teşekkür etmek istiyoruz” dedi.
Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı’nın Ordu Üniversitesi’nin kuruluşu öncesi ve sonrasında önemli çalışmalar ifa ettiğini vurgulayarak, “Vakıf, 3-5 yıldır atıl şekilde bulunuyordu. Vakfı tekrar canlandırmak, tekrar aktif hale getirmek ve Vakfın da büyük hissedar olduğu Orsan’ın arazilerini, üniversitenin gelişimi, büyümesi için değerlendirmesi yönünde çözüm yolları bulmak amacıyla birkaç aydır ciddi bir gayret içindeyiz. Geçtiğimiz Ekim ayı başında bir toplantı yaparak, üniversitenin ihtiyaç duyduğu Vakfın yönetim kurulunu yeniledik. Vakfın bundan sonra Ordu Üniversitesi’nin sahip olduğu tesislerin işletmesi dahil olmak üzere, üniversiteye gelir getirici faaliyetlerde bulunması amacıyla prensip kararı aldık. Aynı şekilde uzun zamandan beri gündemi meşgul eden Orsan’ın durumu da yönetim kururlumuzda görüşüldü. Orsan’ın sahip olduğu gayrimenkuller ve Fatsa’da bulunan gayrimenkulün, üniversitenin faydasına olacak şekilde yeniden değerlendirilmesi konusunda bir prensip kararı alındı. Önümüzdeki günlerde Ordu Belediyesi ile de işbirliği halinde bu gayrimenkullerin üniversitenin menfaati doğrultusunda değerlendirilmesi için, Vakıf yönetim kurulumuz ve Orsan şirketi bir çalışma yürütecek. Bundan sonra Vakfın ve şirketin sahip olduğu gayrimenkullerin, aktif olarak üniversitenin gelişimi ve büyümesi için değerlendirilmesini hep beraber yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Plaketi alırken duygulanan Taner AKSOY da duygularını şöyle dile getirdi: “Merhum babam Mehmet AKSOY, hayatını eğitime adamış birisiydi. Hem öğretmenlik yıllarında, hem eğitim müfettişliği, hem de eğitime hizmet amacıyla kurduğu çeşitli dernek ve vakıf vasıtasıyla Ordu’nun eğitimine önemli hizmetlerde bulundu. Kurulmasında ve gelişmesinde çok büyük emeği olduğu Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı’nın yöneticilerinin merhum babamın manevi şahsiyetine karşı gösterdiği vefalı davranışa teşekkür ediyorum.”
ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ da yemekte bir konuşma yaparak, Eğitim Kültür ve Sağlık Hizmetleri Vakfı’nın kurucularına, bugüne kadar görev yapan yönetim kurulu üyelerine, vakfın gelişmesine destek verenlere ve emeği geçenlere teşekkür etti. Rektör YARILGAÇ, “Buradaki amacımız, Vakfa emeği geçen, gönül koyan insanları bir arada tutmaktı. 4 Ekim 2012 tarihinde yaptığımız genel kurulumuzda merhum Mehmet AKSOY’uda anarak, onu ziyaret edeceğimizi ve beraber bir yemek yiyerek anıları tazelemek ve kendisine emeklerinden dolayı bir plaket vermeyi arzu etmiştik. Ancak, kendisini bu süreçte kaybettik. Özellikle üniversitenin Ordu’ya kazandırılmasında çok büyük emeği var. Kendisini rahmetle anıyor, bu zamana kadar yapmış olduğu emekler içinde teşekkür ediyoruz” dedi.