ÜNYE ORDU HATTI

Ünye, Osmanlı İmparatorluğunun kayıtlarında ciddi anlamda yer alan önemli bir yerleşim merkezidir. Ünye Cumhuriyet’in başından beri Ordu ilinin uzun yıllardır ilçesidir, ancak yasal bağlantısı dolayısı ile ilişkilerini sürdürmektedir. Ama herkesin bildiğ

 

ÜNYE ORDU HATTI 

Ünye, Osmanlı İmparatorluğunun kayıtlarında ciddi anlamda yer alan önemli bir yerleşim merkezidir.

Ünye Cumhuriyet’in başından beri Ordu ilinin uzun yıllardır ilçesidir, ancak yasal bağlantısı dolayısı ile ilişkilerini sürdürmektedir. Ama herkesin bildiği bir gerçek vardır,Ünye ilçesi mevcut devlet yatırımları, siyasi ağırlığı ve jeopolitik konumu ile Türkiye’de öncelikli bir ilçedir. 

Bir İlçe olmasına rağmen,ülke bazında hep il muamelesi görmüştür. 

Ünye’li Ordu’lu olmakla değil, Ünye’li olmakla övünmüştür.

Ünye’li bu yüzden her zaman bağımsız bir ilin hayali ile yıllarıdır beklemiştir.. 

İl hayalini yüksek tonda seslendiren, bazı politikacılar zaman zaman çıkmış ama bir türlü siyasi iktidarlar Ünye’nin il olmasını gerçekleştirememiştir. 

Kanuni vilayet merkezi olan Ordu’yu ve Ordu’luyu hiçbir zaman içine sindiremeyen Ünye’li yönünü hep batıya çevirmiştir. Bu duruşta doğal olarak gelişmiş bölge ili olarak Samsun’a yaramıştır. 


80’li yıllarda ANAP’ın fırtına gibi estiği yıllarda Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Ünye’li Şükrü Yürür bir takım devlet yatırımlarını bir takım bürokratik gerekçelerle Ünye’ye kaydırmıştır. 

O yıllarda Karayollarına Ünye Akkuş Niksar karayolunun standardı yükseltilip,İç Anadolu’nun nimetlerini Ünye’ye getirmiş,daha sonra Liman, Ünye’ye Çimento fabrikasının önüne kurulmuştur. 

Şükrü Yürür, Ünye çıkışına STOL tipi beton uçuş eğitim 1200 metrelik pist yaptırmıştır. Yüksek okullar,spor tesisleri dere ıslahları yanında Köy Hizmetleri ilçe Müdürlüğünü de Ünye’de kurarak, köylerde yüzlerce kilometre yol,köprü ve menfez yaptırmıştır.

90’lı yıllarda da DYP koalisyonunda Devlet Bakanı olan Ünye’li Refaaddin Şahin sayesinde devlet yatırımlarında üst düzeyde destek görmeye devam etmiştir. 


AKP iktidarında öz babası Ünye’li olan, Dr. Hilmi Güler, Enerji Bakanı olunca, Mavigaz doğal gaz boru hattını ve olası tesislerini, Çarşamba’dan Ünye’ye kaydırmıştır. 

AKP Genel Sekreteri olan Ünye’li İdris Naim Şahin sayesinde Ünye Çevre yolu başlamış ve 2012 de ulaşıma hazır hale gelecektir. Ayrıca,Ünye’den Akkuş’a, oradan da İç Anadolu’ya açılan, karayolu mevcut 2A standardını artırılarak, duble hale getirmek için proje ve ihale süreci Karayolları Genel Müdürlüğünce başlatılmıştır. 


Ordu melet ırmağı vadisine dere yolunun yapılması için 130 yıllık rüya gerçekleşiyor diye Ordu merkezinde ahkam kesenler, sessiz sedasız Ünye’yi İç Anadolu’ya hem de duble karayolu ile bağlayan, Ünye’li siyasetçileri tebrik etmekten başka ne yapabilecekler, bakalım… 


“Ordu stadının tribün ve aydınlatmasını biz yaptık” diye övünen siyasilerimiz, Ünye’de son yıllarda yapılan stadyumunu,spor tesislerini ve atçılıkla ilgili yapılan yatırımları gidip yerinde bir görsünler.. 

Ünye limanın içine monte edilen devasa tersanede çalışan yüzlerce insanı karayolundan geçerken görünce bu tesisleri yapanlara “Helal olsun” dememek mümkün mü? 


Ama biz hale, Limansız , tersanesiz,havaalansız,çevre yolsuz bir il merkezinde yaşıyoruz,hızla batıya göç veriyoruz, vekil sayımız düşüyor,kahvehane sayısı ve işsizlik hızla arttığını acı acı görüyoruz… 


Karadeniz’in kara bulutları bize sürekli karamsarlık basarken , bir de Ordu İl merkezinin milletvekili aday sıralamasında artık aşağılarda yer alması da işin tuzu biberi oldu, sanki..

Göreceğiz bakalım..

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel-siyaset Haberleri