Ünye'nin 'Acı Su'ları Korumaya Alındı

Ünye ilçesinde birbirine yakın ve halkın sıkça kullandığı 66 adet acı su çeşmesi bulunmakta. Bu hayrat ve çeşmelerin çoğu zaman amacı dışında ve kontrolsüzce su kullanılması, zaten çok sınırlı bir kapasiteye sahip su kaynaklarında ciddi azalmalara neden o


Ünye İlçesinde halk tarafından yaygın olarak kullanılan acı su çeşmeleri OSKİ Genel Müdürlüğünün aldığı önlemlerle koruma altına alındı.

Ünye'nin 'Acı Su'ları Korumaya Alındı

Ünye ilçesinde birbirine yakın ve halkın sıkça kullandığı 66 adet acı su çeşmesi bulunmakta. Bu hayrat ve çeşmelerin çoğu zaman amacı dışında ve kontrolsüzce su kullanılması, zaten çok sınırlı bir kapasiteye sahip su kaynaklarında ciddi azalmalara neden oluyor. Özellikle halk tarafından şifa niyetine tüketilen bu sular, son yıllarda amacının dışına çıkılarak araba yıkanması, halı ve kilim temizliği gibi özel işlerde kullanılmakta. Bu çeşmelerin bir kısmının hep aynı mahallelerde, yoğun ve sık aralıklarda olması da, yetkililer tarafından kontrol edilmesini zorlaştırıyor. Acı su kaynaklarında yapılan tespitlerde, son yıllarda ülke genelinde yaşanan kuraklık ve küresel ısınma gibi sebeplerle, acı su kaynaklarında da çok ciddi bir azalma, hatta önlem alınmazsa yok olma tehlikesinin var olduğu yetkililerce görüldü. OSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri Ünye’lilerin şifa niyetine tükettiği bu suları koruma altına alarak, çeşmeleri besleyen kaynak sularını eski seviyelere ulaştırmak adına çeşmelerin birbirine çok yakın ve sık olduğu bazı mahallelerde seyreltme yöntemi ile, bazı çeşmeleri kapatarak, çeşme sayılarını azalttı. Bu sayede Ünye’deki geleneksel acı suyun koruma altına alınması ve mahallere eşit ve adaletli bir biçimde acı su sağlanması amacı ile muhtelif 22 noktada çeşmelerin kapama işlemi plan dahilinde gerçekleşti.
 
AMACIMIZ; ŞİFA SULARINI KORUMA ALTINA ALARAK KONTROLSÜZ VE AMAÇSIZCA KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇMEK
 
Konu ile ilgili bir değerlendirme de bulunan OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük, şunları ifade etti: “Acı su bir Ünye değeridir ve bu değere sahip çıkmak, çeşmelerden su akıtmak öncelikli görevlerimiz arasında yer almaktadır. Ne yazık ki bu değerin kıymeti bilinmiyor ve yeteri kadar duyarlılık gösterilmiyor. Yıllarca insanların şifa niyetine tükettikleri acı sular, son yıllarda amacı dışında kontrolsüzce ve israf edilerek kullanılmaya başlandı. Maalesef araba, halı yıkama gibi özel işlerde kullanıldığı tespit edilen çeşmelerdeki akan su da çok ciddi azalmalar olduğu ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalındığı ekiplerimizce görülmüştür. Ünye için bir değer olan acı suya sahip çıkmak ve yok olmasını önlemek amacıyla toplam 66 acı su çeşmesinden, 22 tanesinin kapanma işlemini gerçekleştirdik. Böylece her mahalleye eşit ve adaletli su temini sağlamak amacıyla planlı ve programlı bir şekilde gerçekleştirdik. Amacımız insanların kullandığı suları kesmek değil bizim yöremize ve ilimize değer katan şifa sularını adaletli bir şekilde yöre halkımızca kullanılmasını sağlamak, koruma altına alarak kontrolsüz ve amaç dışında kullanımın önüne geçmektir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri