Bizim Vali " iyi adam, Has adam" ama; bu gidişle arkasından; "Benchmarking" le geldi, giderken de, hala, "Benchmarking türküsü " söylüyor diyeceğiz... Nevzat AKATA
Benchmarking Projesi Üst Kurul Toplantısı Yapıldı
İçinde bir tane öğrenci ve temsilcisi yok !!!
Ordu'da, eğitimin kalitesini ve başarısını artırmak için öğrenci kapasitesini geliştirmek ve öğretmenlerde motivasyonu yükseltmek amacıyla başlatılan "Benchmarking" projesi kapsamında oluşturulan Üst Kurul toplantısı yapıldı.
Altınordu Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda, Vali Kenan ÇİFTÇİ'nin başkanlığında yapılan Üst Kurul toplantısına, kurul üyeleri Vali Yardımcısı Halil KARBUZ, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat TÜRKKAN, Ordu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğr.Üyesi Yrd.Doç. Filiz ZAİMOĞLU ÖZTÜRK, Milli Eğitim Şube Müdürü Nihat ÖZTÜRK, Güzelordu Meliha-Lütfi Türkmen İlkokulu Müdürü Bilal ŞAHİN, Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Gökhan MELİKOĞLU, Endüstri Meslek Lisesi Müdür Başyardımcısı Ahmet YILDIRIM,Özel Sahil Koleji Müdürü İsmail AKGÜL, Özel Altaş Koleji Müdürü Cemal ÖZMEN, 75. Yıl Anaokulu Müdürü Hülya ARLAĞ, Ordu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Hasan TOMAKİN, Gülyalı Merkez Ortaokulu Müdürü Tuncay TOPAL, 60. Yıl Ortaokulu-Hicabi Çelebi İlkokulu Müdürü Ahmet ŞENTÜRK, Karşıyaka İlkokulu Okul Müdürü Yusuf AKARSU ile Altınordu Kaymakamı Şenol ESMER, ODÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sabri YENER katıldı.
"Eğitimde Daha Başarılı Olabilmek İçin Müzikle Motivasyon Sağlamayı Arzu Ediyoruz"
Benchmarking Projesi'nin başarıyla uygulanmasında ve öğrenci motivasyonunun sağlanmasında müziğin olumlu etkisinin olabileceğini düşündüklerini ifade eden Vali Kenan ÇİFTÇİ, müzikli motivasyon konusunda neler yapılabileceği konusunda Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sabri YENER'i toplantıya davet ettiğini söyledi.
Ordu'da yaşayan insanların müziğe ve sanata yatkın olduklarını ifade eden Vali ÇİFTÇİ, "Ordu'da yaşayan insanlarda sanat özelliği var. Hem sesleriyle söylüyorlar, hem uyguluyorlar.Tiyatro sanatına ilgi var. Milli eğitimin müfredatında her ne kadar sosyal etkinlikler var olsa da öğrencilerimiz imtihanlardan başını kaldırıp, sanata çok fazla eğilemiyorlar. Ama hem kendi kabiliyetleri olan, hem de uyguladıklarında zevk aldıkları müzikleri genç kuşaklarımıza öğretelim, yaşatalım arzu ediyoruz. Türk Halk Müziğini, Türk Sanat Müziğini yaşatalım istiyoruz. Gençlerimizin birer müzik enstrümanı olsun. Sözle söyleyebilecek müzikleri olsun. Bu yolla kendilerini ifade edebilsinler. Kendilerini rahatlatabilsinler diye böyle bir çalışma başlattık. Bu düşüncemizi, Ordu Üniversitemizin Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Sayın Prof.Dr.Sabri YENER hocamızla paylaştım. Sağolsun hocamızda bir çalışma yaptı. Hocamızın bu çalışmasını, eğitimde karar aldığımız kurul olan Benchmarking Projesi Üst Kurul Toplantısında bizlerle paylaşmasını arzu ettim. Bugünkü toplantımızda hocamızın çalışmasından istifade edeceğiz. Eğitimde daha başarılı olabilmek için müzikle motivasyon sağlanması noktasında nasıl bir program uygulayabiliriz? Neler yapabiliriz? Bunları kendisinden dinleyeceğiz" dedi.
"Eğitimde Başarıyı Yakalayan Ülkeler, Müziği Eğitimin Bir Parçası Olarak Görüyorlar"
Eğitimde başarıyı yakalamış ülkelerde, müziğin eğitimin bir parçası olarak uygulandığını gittiği ülkelerde gözlemlediğini anlatan Vali ÇİFTÇİ, "Japonya'ya gittiğimizde ziyaret ettiğimiz bir okulun sınıfında 20 ayrı enstrüman çalınıyor ve müzik seslendiriliyordu. O çocuklar eğitimde dünya birincisi oluyorlar. Müzik, sanat gibi sosyal etkinlikler, çocukların başarılarını biraz daha artırıyor. Bunu aynı zamanda Finlandiya'daki uygulamalarda da gördüm. Biz de eğitimdeki başarıyı artırmak için bu ayki toplantımızın gündemine okullarımızda müziği yaygınlaştırma çalışmasını dahil ettik" diye konuştu.
ODÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sabri YENER; "Müzik Alanında Ordu'da Birçok Projeyi Hayata Geçirmek İstiyoruz"
ODÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sabri YENER, müzik alanında Ordu'da bir çok projeyi hayata geçirmek için düşünceleri olduğunu belirterek, "Bu projeleri hayata geçirmede zorluk çekiyoruz. Bu zorlukların sebebi ise, her şeyden önce yeni kurulan bir fakülte, yeni kaçılan bölümler ve çok hızlı bir çalışma temposu, her bir öğretim elemanımızın 40'tan fazla ders yükümüz bizleri bazı şeylerden alıkoymaya başlamıştı. Öncelikle fakültede normal bir eğitim-öğretim yapıp mezun verebilmeye çalışmak sevdasıyla biz işe başlamışken, bir taraftan da toplumla bütünleşmek, Ordu şehri ile bütünleşmek, varlığımızı öncelikle kendi yöremizde fark ettirmek zorundaydık. Türkiye'de bu alanda kurulan 3 fakülteden birisiyiz. Bunlar Devlet Konservatuarlarının fakülteleşmiş biçimleridir. Öyle bir misyona sahibiz ve bunun Ordu'da ilk devlet üniversitesi olarak öğrencisi bulunan bir Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin Ordu'da olması da hem mutluluk hem de beraberinde birçok sorumluluğu birlikte getiriyordu. Sayın Valimizin yaklaşımı bizi de bu konuda cesaretlendirdi" dedi.
"Halk Müziğinin Kaynakları Kurumakta"
Ordu'da gerçekleştirmek istedikleri projelerle ilgili bilgiler veren Dekan YENER, "Ordu yöresinde derlenmemiş bir halk ezgisi kalmasın, bir halk oyun müziği kalmasın istiyoruz. Çünkü, halk müziğinin kaynakları kurumakta. Artık yeni türküler yakılmamakta. Yeni folklor ürünlerini bulmak mümkün olmayacak kadar zorlaşmakta. Bugün bu kaynağın bir önemli ismi daha ebediyete intikal etti. Klarnet ustamız Ahmet Özdemir'i kaybettik. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. O nesil tükeniyor artık. Onlarla birlikte bizim derleyebileceğimiz ezgiler de tükeniyor. Ama halk yaşıyor. Halk bir bütündür. Bazı müziksel genler vasıtasıyla elbette yeni yeni üretimler oluyor ama bu üretimler eskisi gibi ortak halkın ortak malı olmuyor, kişisel yapım oluyor ve artık bizim düşündüğümüz anlamda ortak bir anonim halk müziği olmaktan çıkıyor. Anonim halk müziğinin artık son noktalarına gelindi" diyerek, ?Halk Müziğini İnceleme, Araştırma, Derleme ve Yayınlama Projesi'ni uygulamak istediklerini söyledi.
Okullarda Türk müziğinin öğretilmesi ve yaşatılması gerektiğini ifade eden Dekan YENER, kültürel bütünlüğü korumak için gençlere Türk müziğinin öğretilmesini önemsediklerini ve bu amaçla ?7'den 70'e Herkes Türkü Söylüyor' adını verdikleri bir projesi Ordu ili genelinde uygulamak istediklerini söyledi.
Müziğin insan sağlığının korunmasında ve tedavisinde kullanılabileceğini de belirten Dekan YENER, bu konuda da bazı düşünceleri ve projeleri olduğunu sözlerine ekledi.
Müzik, Eğitimde Başarıyı Artırmak İçin Okullarda Kullanılacak
ODÜ Müzik ve Sahne Sanatları Dekanı Prof.Dr.Sabri YENER'in yaptığı sunumun ardından, öğrencilerde motivasyonu sağlamak için okullarda uygun zamanlarda Türk Halk ve Türk Sanat Müziği dinletilmesi ve söylenmesi, okul zillerinin müzikal olması yönünde bir çalışma başlatılması kararlaştırıldı. İlk etapta Altınordu ilçesinde seçilen pilot bir okulda başlayacak çalışma, olumlu sonuçlar elde edilmesi halinde tüm il genelinde yaygınlaştırılacak.
"Mesleklerin Yerinde Tanıtımı" Tema'sı Kapsamında Yapılan Etkinlikler Değerlendirildi
Toplantıda, Benchmarking Projesi Üst Kurul'unun Ocak ayı toplantısında belirlemiş olduğu "Mesleklerin Yerinde Tanıtımı" tema'sı kapsamında bir ay boyunca yapılan çalışmalar da değerlendirildi.
Benchmarking Üst Kurul Üyesi İl Milli Eğitim Şube Müdürü Nihat ÖZTÜRK, Benchmarking Projesinin Ocak ayı teması olarak belirlenen "Mesleklerin Yerinde Tanıtımı" tema'sı kapsamında yapılan çalışmalar ve faaliyetlerle ilgili Vali Kenan ÇİFTÇİ ve kurul üyelerine bilgi verdi.
Şube Müdürü Nihat ÖZTÜRK, "Mesleklerin Yerinde Tanıtımı" tema'sı kapsamında, Ordu ili genelinde 6.310 öğrenciye, 279 meslek grubunun yerinde tanıtıldığını söyledi.
Öğrencilerin edinmek istedikleri meslekleri yerinde görüp, tanıdıktan sonra yaptıkları değerlendirmeleri de paylaşan Nihat ÖZTÜRK, meslekleri yerinde tanıyan öğrencilerin şu görüşlere yer verdiklerini dile getirdi:
İstenirse çok genç yaşlarda bile büyük işlere imza atılabileceğini öğrendim.
Çocukluğumdan beri hayalini kurduğum mesleğin zorluklarını çalışma disiplinini, iş ortamını gördükten sonra doğru bir karar verdiğimi anladım.
Bu gezi benim için inanılmaz bir deneyimdi. Gerçekten eğitim hayatım boyunca bana yol gösterecek kafamdaki soru işaretlerini giderecek bir geziydi.
Görüştüğümüz kişiler mesleki deneyim ve tecrübelerini anlatarak ufkumun açılmasını sağladılar.
İleride yaklaşık 8 -9 ay sonra yaşayacağımız hayatı bir günlüğüne yaşamış olduk. Belki kazanırız belki kazanamayız ama tıp derslerine girerek o ortamı yaşayarak biraz daha hırslanmış olduk ve hedefimize belki 1 adım daha yaklaştık.
Bu etkinliğe katılmadan önce meslek seçiminde kararsızdım ama şimdi eminim ki benim için en uygun meslek doktorluk.
"Bu çalışmadan sonra motive olduk daha çok test çözmeye başladık.
Bu geziye gitmeyi, çok istediğim avukatlık mesleğini yakından tanımak, çalışma ortamlarını görmek istiyordum. Gidip gördükten sonra mesleğe olan hayranlığım ve çalışma hevesim daha da arttı.
Valiliğin çok büyük özveri gerektiğini ama sorumlulukları ve bir bölgenin geleceğini etkilediği için çok önemli bir meslek olduğunu gördük.
"Benchmarking Projesi kapsamında belirlenen ve uygulanan "Mesleklerin Yerinde Tanıtımı" tema'sının, öğrenciler tarafından son derece verimli ve etkileyici bulunması, kişisel gelişimlerine, meslek seçimlerine karar vermede olumlu katkı sağladığı görülmesi üzerine il genelindeki okullarda uygulanması ve devam ettirilmesi kararlaştırıldı.
Toplantıda, daha önce belirlenen ve uygulanan "Kitap Okuma" ve "Ailenin Eğitime Katılımı" temalarının da sürdürülmesi benimsendi.
Benchmarking Projesi kapsamında yapılan, öğrencilerin okuma ve anlama haritası çalışmalarının sonuçları da toplantıda değerlendirildi.
Vali Kenan ÇİFTÇİ, hızlı okuma tekniklerinin okullarda öğrencilere öğretilmesinin faydalı olacağını belirterek, belirlenecek bir pilot okulda hızlı okuma uygulamasının yapılmasını istedi.
Benchmarking Projesi'nin Mart Ayı Teması; "Tasarruf"
Sayın Valimiz Kenan ÇİFTÇİ, Mart ayında uygulanacak temanın belirlenmesi için gurup üyelerinin görüş ve önerilerini aldı. Yapılan değerlendirme ve oylama sonucunda en fazla oyu alan "Tasarruf" konusu Mart ayının teması olarak kabul edildi.
21983
Öğrencilerde tasarruf bilinci oluşturulmasının önemine vurgu yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, Mart ayının teması olarak belirlenen "Tasarruf" konusunun, tüm il genelindeki okullarda aynı anda uygulanmasını istedi.