Vali Kenan ÇİFTÇİ, Kabadüz ilçesine bağlı Çambaşı Yaylası’nda yapımı devam eden kamu yatırımlarını inceledi.
Vali Çambaşı Yatırımlarını İnceledi
Beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Şeref ÇAKMAK, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer YILMAZ ve basın mensupları ile birlikte Çambaşı Yaylası’na giden Vali Kenan ÇİFTÇİ’yi Kabadüz ilçe merkezinde Kabadüz Kaymakamı Engin AVCI, Yokuşdibi Belediye Başkanı Yener KAYA ve diğer yetkililer karşıladı.
Yaylada Hamsi Izgaranın Tadına Baktı
Kabadüz Kaymakamı Engin AVCI ve beraberindekilerle birlikte Turnalık mevkiinde bulunan Eminem Pınarı mesire yerindeki Gıli Gıli Dağevi’ne gelen Vali Kenan ÇİFTÇİ, burada inceleme gezisine katılan basın mensuplarına ve diğer davetlilere, Kabadüz Kaymakamlığı görevlilerince hazırlanan mangallarda kendi eliyle hamsi ızgara yaptı.
Basın mensupları ve davetlilerle birlikte yaylada hamsi ızgaranın tadına bakan Vali Kenan ÇİFTÇİ, hamsi ızgara ziyafetinin ardından Turnalık mevkiine giderek, burada yapımı devam eden Kabadüz-Çambaşı arasındaki yol çalışmalarını inceledi.
Kabadüz-Çambaşı Yol Çalışmalarını İnceledi
Kabadüz-Çambaşı arasındaki yol çalışmalarını bir süre inceleyen Vali ÇİFTÇİ, çalışmaların son durumuyla ilgili basın mensuplarına açıklamada bulundu. Vali ÇİFTÇİ, yaptığı açıklamada, “Kabadüz-Çambaşı arasındaki yolun uzunluğu 37 km’dir. Bu yolun yapımı yaklaşık 19 milyon TL’ye ihale edildi. 2015 yılında yolun bitirilmesi planlanmıştır. Bu yol tamamlandığında, Ordu’nun Turizm Merkezlerinden birisi olan Çambaşı Yaylasına, insanlarımız çok rahatlıkla 10 metre genişliğindeki yoldan gelmiş olacaklar. Bu yolun bir de Kabadüz-Ordu arasındaki devamı var. Bu yolun da iyileştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Melet Irmağı kenarından itibaren yeni bir yol projesi hazırlandı. Önümüzdeki yıl programa alınmasını bekliyoruz. Ordu ile Çambaşı arasındaki yolun yapımı tamamlandığında, hem Ordulular, hem Ordu dışından gelecek olanlar, hem de turizm maksatlı olarak Çambaşı’na gelecek olanlar, çok rahat bir şekilde buraya gelmiş olacaklar. Çambaşı Yaylası’nda turizm çok ciddi bir şekilde canlandı. Biz, burada çilek üretiyoruz, patates üretiyoruz. Tarımı da burada canlandırmak istiyoruz. Yazın Çambaşı’ndaki şenliklerde 40 bin kişi vardı. Abdülhamit Han’ın bahsettiği, 40 bin insanın alış-veriş yapıyor dediği ve imar edilmesini istediği Çambaşı Yaylası da böylece Abdülhamit Han’ın sözüne uygun şekilde imar edilmiş olacak” dedi.
Turnalık mevkiindeki yol çalışmalarını inceledikten sonra Çambaşı Kayak Merkezi’ne hareket eden Vali ÇİFTÇİ, yolda zaman zaman aracından inerek, yol çalışmalarını yürüten müteahhit firmaya ait iş makinelerinin operatörlerinden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Çambaşı Kayak Merkezi Yapım Çalışmalarını İnceledi
Vali ÇİFTÇİ, daha sonra Çambaşı Yaylası Kabalak Obası mevkiinde yapımı devam eden Çambaşı Kayak Merkezi inşaatı şantiye binasına geldi. Burada, Proje Müdürü Kerem TİMUR tarafından çalışmaların son durumu hakkında Vali ÇİFTÇİ’ye brifing verildi.
Çambaşı Kayak Merkezi Projesi kapsamında 8 adet bina inşaatı bulunduğunu belirten Proje Müdürü Kerem TİMUR, “Kayak Merkezi kompleksi içerisinde dağ evi mimarisinde 8 adet yapı ve 2 adet telesiyej mekanik hattı bulunmaktadır. Bu yapılara ait inşaatlar ve telesiyej hattının montaj imalatları hızlı bir şekilde sezona yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Tesis, toplam 650 dönüm arazi üzerinde olup, bunun 30 dönümünde inşaat kompleksi vardır. Kayak sporuna ait yaklaşık 5.000 metre uzunluğunda, 35 metre genişliğinde parkur alanı oluşturulacaktır. Tesis de ayrıca yazında hizmet verebilecek 450 m2 alanında 1 adet buz pisti mevcuttur. Proje kapsamındaki 8 adet bina inşaatının en önemlisi ‘Günübirlik-1 İnşaat’ adını verdiğimiz binadır. Bu binanın brüt alanı 940 m2. Kademeli bir inşaat grubundan oluşmaktadır. Grup içerisinde; 1. kademede bay-bayan engelli WC, 2. kademede teras, lokanta, mutfak ve depolar, 3. kademede teras, pastane, cafe, mutfak ve depolar, 4.kademede ise teras, mutfak, cafe-bar, 2 adet WC bulunmaktadır. Tesisin 1. kademe kaba inşaatı bitirilmiş olup, 2. kademe kaba inşaatı devam etmektedir. Tesisin yapımında %20 ilerleme sağlanmıştır” dedi.
Çambaşı Kayak Merkezi kompleksi içinde yer alan diğer tesislerin yapım çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Kerem TİMUR, “Proje kapsamındaki bir diğer tesisimiz ‘Günübirlik-2’ adını verdiğimiz tesistir. Brüt alanı 450,00 m2 olan tesis 1 kattan oluşmaktadır. Tesis içerisinde; mutfak ve depolar, bay-bayan ve engelli WC, cafeterya, çayevi ve cafe yer alacaktır. Tüm kaba inşaatı bitirilmişmiş olan tesisin ince inşaat işleri devam etmektedir. İlerleme % 80’dir. ‘İdari Bina ve Sağlık Bbinası’ inşaatı hızla devam etmektedir. Brüt alanı 529,40 m2 olan tesis 2 kat olup, 1. kat idari, 2. kat ise sağlık biriminden oluşmaktadır. Zemin kat kaba inşaatı bitirilen tesisin 1. kat inşaat işleri devam etmekte olup, % 60 ilerleme sağlanmıştır. Bir diğer tesis ‘Ticaret-1’ adını verdiğimiz tesistir. Brüt alanı 732,49 m2 olan tesis 2 kademeli yapı grubundan oluşmaktadır. Temel betonu dökülmüş, temel üstü dolgusu yapılmış olan tesisin zemin kat inşaat işleri devam etmektedir. İlerleme % 35 seviyesindedir. ‘Ticaret-2’ adını verdiğimiz tesisin brüt alanı 499,28 m2 olup, inşaat asma katlı tek binadan oluşmaktadır. Tesiste kayak okulu, öğretmen odası, yönetici odası, 2 adet spor mağazası, arama kurtarma birimi, arşiv, depolar ve WC’ler yer alacak. Tesisin tüm kaba yapısı tamamlanmış olup, çatı çalışmaları ve bina ince işleri devam etmektedir. İlerleme % 65 seviyesindedir. Kompleks içerisindeki bir diğer tesis de ‘Teknik Altyapı Binası’ inşaatıdır. Brüt alanı 524,00 m2 olan tesis 2 katlı tek binadan oluşmaktadır. Tesiste, kazan dairesi, genel depo, trafo ve enerji odası ve garaj üniteleri yer alacaktır. Tüm kaba yapısı tamamlanan tesisin çatı çalışmaları ve bina ince işleri devam etmekte olup, % 80 seviyesinde ilerleme sağlanmıştır. 10 yatak odalı ‘Konuk Evi’ tesisi, brüt alanı 1179,00 m2 olup, 2 kademeli yapı grubundan oluşmaktadır. Tesisin 1. kademe temel inşaatı tamamlanmış olup, zemin kat kaba inşaat işleri devam etmektedir. İlerleme % 25 seviyesindedir. Brüt alanı 758,00 m2 olan ‘Buz Pisti’ tesisi, buz paten pisti ve giriş holünden oluşmaktadır. Hafriyat çalışmaları tamamlanan tesisin proje etüdü ve tasarım çalışmaları devam etmekte olup, % 5 seviyesindedir” diye konuştu.
Çambaşı Kayak Merkezi’nin Telesiyej yapım işleri hakkında da bilgiler veren TİMUR şunları kaydetti;
“Çambaşı Kayak Merkezi projemiz içerisindeki mekanik tesislerden birisi ‘Çambaşı-1 Telesiyeji’ adını verdiğimiz tesistir. Brüt uzunluğu 1.100 metre olan tesis, 2 adet alt ve üst istasyon, 7 adet taşıyıcı ayaktan oluşmaktadır. 4 kişilik Bubble sistem sandalyeli olup, saatte 1.200 kişi taşıma kapasiteli hıza sahiptir. Tesisin tüm betonarme ayak ve istasyon çalışmaları tamamlanmış olup, üst istasyon ve 7 adet ayak montajı bitirilmiştir. Alt istasyon montaj ve halat çekme çalışmaları devam etmektedir. İlerleme % 80 seviyesindedir. Bir diğer mekanik tesisimiz ise ‘Çambaşı-2 Telesiyeji’ adını verdiğimiz tesistir. Bu tesiste brüt 1.200 metre uzunluğa sahip olup, 2 adet alt ve üst istasyon, 7 adet taşıyıcı ayaktan oluşmaktadır. 4 kişilik Bubble sistem sandalyeli olan tesis, saatte 1.500 kişi taşıma kapasiteli hıza sahiptir. Tüm ayak ve istasyon kazı çalışmaları tamamlanan tesisin 5 adet ayak betonları döküldü. Alt istasyon, üst istasyon ve 2 adet ayak betonarme çalışmalar devam etmekte olup, % 25 ilerleme sağlanmıştır. Çambaşı Kayak Merkezi projesi kapsamında ayrıca, 150 araçlık otoparka ait aplikasyon ve düzenleme çalışmalarına başlanmıştır. Kayak parkurlarına ve teleferik ayaklarına ağır vasıtalarında ulaşabileceği ulaşım yollarının tamamı yapılmıştır. Tesise giriş anayol kazısı kotlama ve tesviye çalışmaları devam etmektedir. Kayak parkuru ve düzenlemeleri devam etmektedir. Sistem içerisinde 800 kVA’lık bir enerji odası ve 875 kVA’lık bir adet jeneratör bulunmaktadır.”
Proje Müdürü Kerem TİMUR’un brifinginin ardından Çambaşı Kayak Merkezi projesi kapsamındaki inşaat çalışmalarını yerinde inceleyen Vali ÇİFTÇİ, basın mensuplarına değerlendirmede bulundu. Vali ÇİFTÇİ, “Ordu’muzun prestij projelerinden bir tanesi de Çambaşı Kayak Merkezi projesidir. Proje kapsamında, farklı fonksiyonlarda 8 adet bina inşaatı ile 2 adet telesiyej inşaatı yer almaktadır. Geçen yıl yapılan baybl lift duruyor. Biri 1.200 metre uzunluğunda, diğeri 1.100 metre uzunluğundaki 2 ayrı piste hizmet edecek telesiyejlerin montajları devam ediyor. Bir tanesinin tüm ayaklarının montajı tamamlandı. 1.100 metre uzunluğundaki bu telesiyej 1 ay içerisinde hizmete alınabilecek. Ancak bazı test süreçleri var. İnşallah Şubat ayında burada düzenleyeceğimiz kar şenliğine bu telesiyejimiz yetişecek. Diğer telesiyej ve yapılar, binalar hava şartlarının inşaat çalışmalarına müsait olması durumunda Nisan ayına bitmiş olacak. Çambaşı kayak Merkezi’nin toplam maliyeti 27 milyon TL’yi bulmuş olacak. Gerçekten çok güzel bir proje. Yapımı tamamlandığında bu güzelliği herkes görecek. Bu proje, Ordu’muza çok ciddi bir değer katacak. Kış turizmini seven insanlarımız için güzel bir tesis olacak” dedi.
Yeşil Hat Projesi Kapsamında Yapılan Yol Çalışmalarını İnceledi
Vali Kenan ÇİFTÇİ, Çambaşı kayak Merkezi inşaatındaki incelemelerinin ardından Doğu Karadeniz Master Planı doğrultusunda, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki yaylaların bir yol ile birleştirilmesini amaçlayan “Yeşil Hat” projesi kapsamında Mesudiye’nin Yeşilce Beldesi ile Giresun’un Paşakonağı Yaylası arasında yapılan yol çalışmalarını inceledi.
“Yeşil hat” projesi kapsamında yapılan yol çalışmalarını yerinde inceleyen Vali ÇİFTÇİ, çalışmalarla ilgili basın mensuplarına açıklamada bulundu. Vali ÇİFTÇİ yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Önceden Ordu’dan başlayan, daha sonra Samsun’un da dahil olduğu Doğu Karadeniz yaylalarını bir yol ile birbirine bağlayan ve “Yeşil Yol” adı verilen yol çalışmalarını inceledik. Yaklaşık 2 bin 500 kilometreyi bulan bir proje. Devasa uzun bir yol. Bütün Karadeniz yaylalarını birleştiren bir yol. Ordu’ya düşen mesafe 234 kilometredir. Bunun 108 kilometresi karayolları ağında yer almakta. 22 kilometresini İl Özel İdaresi yaptı. Geriye kalan yol da önümüzdeki yıllarda tamamlanacak. Bu projenin ödeneği, bizzat Kalkınma Bakanlığınca sağlanıyor. DOKAP bu proje üzerinde çalışıyor. DOKA’nın bu projeyle ilgili çalıştığı bazı alanlar var. Bu proje, yaylalar arasındaki turizmin canlandırılabilecek ve eko-turizmi hareketlendirebilecek bir projedir. Kabadüz-Çambaşı arasındaki yolun iyileştirilmesi, Çambaşı kayak Merkezinin yapımı, Yeşil Yol’un yapılması, tüm bunları topladığımızda Ordu turizmine çok fayda sağlayacağını hem ümit ediyoruz, hem de düşünüyoruz. Bu yatırımların meyvelerini yavaş yavaş almaya başladık. Önümüzdeki yıllarda çok farklı ülkelerden turistleri buralarda görmeye başlayacağız”
Vali ÇİFTÇİ, bir basın mensubunun, ‘yaylaların ve bu eşsiz manzaraların birbirlerine birleştirilmesinin ne gibi bir getirisi olacaktır?’ şeklindeki sorusuna karşılık yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız ilimizi ziyaretlerinde şunu söylemişti; ‘Biz İç Anadolu’da bazı yerlerde 3 söğüt ağacı gördüğümüzde, hemen dibine çöküp oturuyoruz ve yeşillik görüyoruz’ demişti. Burada ise Ordu’nun tamamı, hatta Karadeniz’in tamamı bir tarafı masmavi deniz, bir tarafı da komple ağaç ve yeşil. Dünyanın çok farklı güzellikleri, güzel yerleri var. Özellikle Avrupa hinterlandına baktığımızda, bu kadar yeşilin bol olduğu ve denizin bu kadar güzel olduğu nadir yerlerden birisi burası. Buradaki yaylalardaki bitki örtüsüne baktığımızda, insanların yaşam alanlarına baktığımızda, diğer insanlar burayı görmek, buraya gelmek istiyorlar. İnsanlar buraların güzellikleri farklı kaynaklardan öğrenmişler. Bu güzellikleri öğrenince de bu güzellikleri yerinde görmek ve yaşamak istiyorlar. Buralarda farklı etkinlikler yapmak istiyorlar. Burada dört mevsim etkinlik ve aktivite yapabilme imkanına sahipler” dedi.
Beraberindekiler ve basın mensuplarıyla birlikte, “Yeşil Hat” projesi kapsamında yapılan yol üzerinden doğal yapısını bozmayan Mesudiye ilçesine bağlı Zile Obası’na kadar giden Vali ÇİFTÇİ, Zile Obası’nın otantik yapısına hayran kaldı. Buradaki yayla evlerini inceleyen Vali ÇİFTÇİ, basın mensuplarının sorularını da cevaplandırırdı.
Bir basın mensubunun, ‘Ordu’nun yaylalarını, tarihi dokusunun, mimarisinin gelecek nesillere aktarılması konusundaki düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız? şeklindeki sorusunu cevaplandıran Vali ÇİFTÇİ, “Zile Obası’nın özelliği, 150 yıl önce buradaki yapılar ne ise, bahçesi ne ise, aynı orijinal özelliği ile kalmış. Orijinal özelliği korunduğu zaman, dışarıdan gelen turistlerin dikkatini çekiyor. Bizim de dikkatimizi çekiyor. Ben de ilk defa geliyorum bu obaya. Ne kadar güzel bir oba. Belirli bir düzen içerisinde, belirli bir plan içerisinde ve insanlar bu tarihi geleneklerini korumuşlar. Bizim diğer yaylalarımızda da, şehirlerimizde de bu otantik yapıyı korumamız gerekiyor. Aslında bizim şehirlerimizin de bu şekilde insanın yaşamını daha çok kolaylaştıran ve insanı rahatlatan şekilde olmasında fayda var. Zile Obası da bu örneklerden bir tanesidir. Bu örnekleri çoğaltmamız gerekiyor. İnşallah bunu hep beraber yaparız” dedi.
Basın Mensuplarına Teşekkür Etti
Vali Kenan ÇİFTÇİ, Çambaşı Yaylası’nda yapımı devam eden kamu yatırımlarını inceleme programına katılan basın mensuplarıyla birlikte Turnalık mevkiinde otantik bir tesiste çay içerek günün yorgunluğunu giderdi. Burada basın mensuplarıyla samimi bir ortamda sohbet eden ve satranç oynayan Vali ÇİFTÇİ, 22 Kasım 2013 tarihinde ilimize teşrif eden Sayın Cumhurbaşkanının ziyaret programının tanıtımına ve halka duyurulmasına, ziyaret esnasındaki yoğun çaba ve gayretlerine ve ziyaret sonrasında ilin tanıtımı adına yaptıkları haberlerden dolayı Ordu’daki basın kuruluşlarına ve basın mensuplarına teşekkür etti.
Öğretmenlerin Yemek Programına Konuk Oldu
Vali Kenan ÇİFTÇİ, Çambaşı Yaylası’nda yapımı devam eden kamu yatırımlarını inceledikten sonra 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle Yokuşdibi Belediyesince, Yokuşdibi İlköğretim Okulu’nda görev yapan öğretmenler onuruna düzenlediği yemek programına konuk oldu.
Öğretmenlerle bir süre sohbet eden Vali ÇİFTÇİ, kendisinin öğretmenlere ciddi manada değer verdiğini ifade ederek, 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama programında yapmış olduğu konuşmayı öğretmenlerle paylaştı.
Vali Kenan ÇİFTÇİ, bu programın ardından Çambaşı Yaylası’ndan ayrılarak, Ordu’ya döndü.