Vali Kenan ÇİFTÇİ, ilk kez Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1880 yılında gündeme getirilen halk arasında Dereyolu olarak bilinen Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
Vali Çiftçi " Dereyolu" nu İnceledi
Vali Kenan ÇİFTÇİ'nin inceleme gezisine, Karayolları Samsun Bölge Müdürü Mehmet ÇETİN, DSİ Samsun Bölge Müdürü Mevlüt PEHLİVAN, İl Emniyet Müdürü İsmail DALKILIÇ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Engin AVCI, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer YILMAZ ve DSİ 75.Ordu Şube Müdürü Coşkun ALP katıldı.
Vali Kenan ÇİFTÇİ, Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi kapsamında güzergah boyunca yürütülen çalışmaları yerinde inceleyerek, Karayolları Samsun Bölge Müdürü Mehmet ÇETİN ve DSİ Samsun Bölge Müdürü Mevlüt PEHLİVAN'dan bilgiler aldı.
"Topçam HES, 31 Mart 2014 Tarihinde Elektrik Üretimine Geçiyor"
Vali Kenan ÇİFTÇİ, inceleme gezisi kapsamında DSİ VII. Samsun Bölge Müdürlüğü tarafından Mesudiye İlçesi'ne bağlı Topçam Beldesi'nin 4 km güney batısında, Melet Irmağı üzerinde enerji amaçlı inşa edilen ve yapımına 1997 yılında başlanılan
Topçam Barajı Hidroelektrik Santral Binasına uğrayarak, Topçam barajında tribün imalatlarını gerçekleştiren Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş TEMSAN Genel Müdür Yardımcısı Recep KIR'dan bilgi aldı.
Vali Kenan ÇİFTÇİ, çalışmaların bir ay içerisinde tamamlanacağını söyleyerek, 31 Mart 2014 tarihinde saat 11.11 itibari ile Topçam Barajı Hidroelektrik Santral'inden elektrik üretimine geçileceğini ve ülke genelinde verileceğinin sözünü TEMSAN Genel Müdür Yardımcısı Recep KIR'dan aldı.
"Yıllık 150 Milyon Kilowatsaat Elektrik üretilecek"
TEMSAN Genel Müdür Yardımcısı Recep KIR, Topçam Barajı Hidroelektrik Santral'inde Yıllık 150 Milyon kilowatsaat elektrik üretildiğini, bunun ekonomiye katkısının ise 150 trilyon lira olduğunu ifade etti.
Vali Kenan ÇİFTÇİ, Topçam Barajı Hidroelektrik Santral'inde gerçekleştirdiği ziyaretin ardından çıkışta basın mensuplarının Karadeniz'deki yaylaları birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol projesi ile ilgili sorularını yanıtladı.
"Yeşil Yol Turizme Hareketlilik Getirecek"
Vali ÇİFTÇİ, "Yeşil Yol Projesinin 12,5 km'lik kısmı Ordu ili sınırları içinde yer alıyor. Köylere Hizmet Götürme Birliğine biz para yatırmıştık. Karadeniz'de arazi sarp, coğrafi koşullar oldukça zor ve fazla ürün çeşitlendiremiyoruz. Bunların en önemlilerinden bir tanesi de özellikle bu tür yolları yaparak, yaylaları ve beldeleri birbirlerine birleştirerek orada turizm alanları oluşturmaktır" dedi.
"Turizm alanları oluşturulduğu zaman, gelecek olan yerli ve yabancı turistler burada görmüş olduğunuz mekanlarda ikamet edecekler ve burada üretilen ürünleri tüketme şansına sahip olacaklar" diyen Vali Kenan ÇİFTÇİ, "Yeşil Yol Projesiyle birlikte ciddi bir hareketlilik olacak ve buda gelir kaynağı olacak. Buraların hem tabiatı, hem doğası muhteşem. Bu yollar tamamlandığında buralar abat olacak. Yol yoksa medeniyette, turizm de olmaz. Bağlantı noktalarını gelen paramızla tamamlayacağız" şeklinde konuştu.
"Vali ÇİFTÇİ, Karayolları Samsun Bölge Müdürü Mehmet ÇETİN'den Brifing Aldı"
Daha sonra 7.Bölge Müdürlüğü Karayolları Kontrol Şefliğine geçen Vali ÇİFTÇİ, burada Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili Karayolları Samsun Bölge Müdürü Mehmet ÇETİN'den brifing aldı.
"Projenin Toplam Maliyeti 443 Milyon TL"
Mehmet ÇETİN, "Ordu-Ulubey-Topçam-Mesudiye arasındaki yolumuz 88 km ve 6 etaptan oluşuyor. Ordu-Ulubey yolu 2011 yılında bölünmüş yol olarak trafiğe açılmış olup, diğer 5 kısımdan 2 kısım daha önce DSİ tarafından Barajlara ulaşım yolu olarak açılmıştır. Açılan bu yolda 13 adet tünel bulunmaktadır. Topçam 1. Kısım Yolu 15,5 km olup, proje toplam uzunluğu 2.259 metreyi bulan 6 adet tünel ve 330 metre uzunluğunda 1 adet viyadük bulunmakta. Topçam 2. Kısım yolu, 13 km uzunluğunda olup, bu yol güzergahında toplam uzunluğu 2.608 metreyi bulan 2 adet tünel bulunmakta. 2014 yılı içinde bu kesimde 8 km'lik yolu açmayı planlıyoruz. Topçam 3. kısmında ise 20 km uzunluğundaki yol ihale edildi. Proje kapsamında 410 metre uzunluğunda 1 adet tünel bulunmaktadır. 2014 yılı içinde 4 km'lik kesimin tamamlanması hedeflenmektedir" diyerek, Dereyolu Projesinin toplam maliyetinin 443 milyon TL olduğunu, proje bünyesinde 22 adet tünel bulunduğunu ve 88 km olan yolun 42 km'sinin tamamlanarak trafiğe açıldığını ifade etti.
Karayolları Kontrol Şefi Yusuf GÜNEŞ ise Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi ile ilgili yaptığı sunumda, Topçam 1. Kısım Yolun, Ordu- Ulubey ayrımından başlayarak sırasıyla Aydınlar, Eymür, Karaağaç, Kuyulu ve Gümüşköy mahallerinden geçtiğini, Topçam 2.Kısım yolun, Fenime mevkiinde bulunan Topçam Hes Binası ile 8 km' lik servis yolundan ayrılarak, T1 ve T2 tünelleri boyunca ilerleyen ve sırası ile İnalan, Topçam Beldesi ayrımı, Ortaalan, Şuvey, Güzelce mahalleleri ve Topçam Baraj gövdesinin kuzeybatı tarafından geçerek proje sonu olan Kırandam mahallesinde son bulduğunu, Topçam 3.Kısım yolun ise Bayırköy mevkiinde bulunan (Topçam-Gölköy) ayrımından başlayarak sırasıyla Arıcılar Köyü, 410 m uzunluğundaki Geyikkaya tünelinden geçerek Güzle, Alan, Çaltepe ve Müslümsarıca köylerinden geçip Mesudiye ilçesine bağlandığını anlattı.
"Vali ÇİFTÇİ, 18. Tünel Olan Geyikkaya Tüneline Son Kazmayı Vurdu"
Vali Kenan ÇİFTÇİ, Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili brifing aldıktan sonra Topçam 3. Kısımda bulunan ve çalışmaları tamamlanan Geyikkaya Tüneli'ne geçerek son kazmayı vurdu ve tünel açılışını gerçekleştirdi.
Vali Kenan ÇİFTÇİ, Geyikkaya tünelinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Dereyolu'muzdaki 22 tünel'den bir tanesi olan Geyikkaya tünelindeyiz. Hep beraber kazmayı vurduk. Karadeniz-Akdeniz yolunun birleşmesi adına yapılan çalışmalardan bir tanesi. İlimize, Sivas İlimize ve Bölgemize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.
"Bizim İçin En Önemli Yollardan Bir tanesi"
Konuşmasında 4 tünel daha kaldığını ve viyadüklerin üst yapısının tamamlanmasıyla birlikte Mesudiye ilçesi ile birleşeceğini belirten Vali ÇİFTÇİ, "Bu yolla birlikte tüm İç Anadolu'nun insanı Karadeniz'e ulaşmış olacak. Bizim için en önemli yollardan bir tanesi. Dereyolu, Sultan Abdülhamit tarafından 1870 yılında Fransız mühendislere çizdirmesiyle başlıyor. Ekonomik zorluklar veya farklı nedenlerden dolayı proje o dönemlerde gerçekleşemiyor. Ordu, 1920'lerde Trabzon'a bağlı bir kaza. O yıllarda Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi yine gündeme geliyor. Sivas ile Ordu arası ise 6 gün sürüyor. Mecliste yapılan tartışmalar sonucunda hem Ordu'nun, hem Sivas'ın ekonomik canlılığı adına Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun yapılmasının ne kadar önemli olduğu gerçeğine vurgu yapılıyor, ancak bütçe imkanları yetmiyor, yapamıyorlar. Samsun ve İnebolu limanı var ama kışın buralardan gemi açılamıyor. Bu nedenle mutlaka Vona limanını, şimdiki Perşembe limanını kullanmamız gerekir deniyor ve Ordulu kardeşlerimiz 2 bin tane kazma, kürek alarak Karadeniz'i İç Anadolu'ya, oradan da Akdeniz'e bağlayacak olan Karadeniz-Akdeniz Yolu için mücadeleye başlıyorlar. Bugün gelinen noktada projenin Ordu ayağında planlanan 22 tünelin 18'ncisi tamamlandı. Çalışmalar bütün hızıyla sürüyor" şeklinde konuştu.
"Bölge Ekonomisi Canlanacak"
Karadeniz-Akdeniz Yolu tamamlandığında bölge ekonomisinin canlanacağının altını çizen Vali ÇİFTÇİ, Ordu ve Sivas illerinden müthiş bir göç yaşandığına dikkat çekerek, "İstanbul'un göç aldığı illerden ilk sırada Sivas, üçüncü sırada ise Ordu gelmektedir. Karadeniz-Akdeniz Yolu ile birlikte göç duracak, ekonomi canlanacak, sosyal, kültürel açıdan gelişmiş bir yer olacak. İnsanlar tekrar memleketlerine geri dönecek ve hareketlilik başlayacak. Her kazma vuruşta çok seviniyoruz. Bu aynı zamanda Karadeniz ile Akdeniz'in buluşmasıdır. İstanbul için Marmaray projesi neyse, Karadeniz-Akdeniz Yolu projesi de bizim için aynıdır. Ticaretimiz, sosyal aktivitemiz ve buraların canlanması için çok önemlidir. Karadeniz-Akdeniz Yolu, bu yıl bitmiş olacak" dedi.
Vali Kenan ÇİFTÇİ, Geyikkaya tünelinin açılışının ardından Güzle mevkiinde yarma kazısı için gerçekleştirilen patlatmayı izledi ve ardından Mesudiye İlçesine hareket etti.