Vali Orhan DÜZGÜN, kamu hizmetlerini, çalışmalarını ve projelerini yerinde görmek ve bilgi almak amacıyla kamu kurumlarına yaptığı ziyaretlerini sürdürdü.
İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile KOSGEB Müdürlüğünü ziyaret eden Vali Orhan DÜZGÜN, Karşıyaka mahallesinde yapımı devam eden Tapu Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü hizmet binası inşaatında da incelemelerde bulundu.
Vali Düzgün Denetlemeler Yaptı
Ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gelen Vali Orhan DÜZGÜN’ü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdulkadir KARACA, Tapu Müdürü Nazım ŞAHİN, Kadastro Müdürü Mustafa AKKÖSE, İl Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcıları ile Şube Müdürleri karşıladı.
Tapu Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası İnşaatını İnceledi
Vali Orhan DÜZGÜN, İlk olarak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü hizmet binası yanında yapımı devam eden Tapu Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü hizmet binası inşaatını inceledi ve inşaat çalışmalarıyla ilgili Tapu Müdürü Nazım ŞAHİN, Kadastro Müdürü Mustafa AKKÖSE, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdulkadir KARACA ve müteahhit firma yetkilisinden bilgi aldı.
Tapu Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü hizmet binasının bodrum katla birlikte toplam 5 kattan oluştuğunu ve 3.650 m2 kapalı alana sahip olacağını belirten Vali DÜZGÜN, binanın yapımına başlanarak kısa sürede su basmanı seviyesine geldiğini görmekten mutlu olduğunu söyledi.
İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nü Ziyaret
Vali Orhan DÜZGÜN, Tapu Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü hizmet binası inşaatında yaptığı incelemelerin ardında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne geçerek, müdürlük çalışmaları ve faaliyetleri hakkında İl Müdürü Abdulkadir KARACA ve kurum yetkililerinden bildi aldı.
İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün idari yapısı, personel durumu ve verdiği hizmetlerle ilgili Vali Orhan DÜZGÜN’e kısa bir brifing veren İl Müdürü Abdulkadir KARACA, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeni uygulamasıyla aynı ilde 25 yılı dolduran teknik personellerin rotasyona tabi tutulduğunu Ordu’dan da 10 teknik personelin bu kapsamda başka illere atamasının yapıldığını söyledi.
Vali Orhan DÜZGÜN’ün Ordu’da yapımı devam eden kamu yatırımlarının son durumları hakkında detaylı bilgi istemesi üzerine açıklama yapan İl Müdürü Abdulkadir KARACA, 2012 yılı içinde Ordu’da kontrollük hizmetini yürüttükleri 25 kamu yatırımı olduğunu, bunlardan 4’ünün yapımının tamamlandığını, 21’inin ise inşaatlarının devam ettiğini ifade etti. KARACA, Ordu’da 49 adet kamu binası onarım işi olduğunu bunların bir kısmının tamamlandığını, bir kısmının ise onarım işinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Yapımı planlanan kamu binalarıyla ilgili yaklaşık maliyet çalışmalarını yürüttüklerini de belirten KARACA, yeni uygulamaya başlayan Yapı Denetim çalışmalarıyla ilgili de Vali DÜZGÜN’e bilgiler verdi. Ordu’da 12 Yapı Denetim firması, 2 adet yapı denetim laboratuarı bulunduğunu vurgulayan KARACA, yapı denetim firmalarının hem şantiyelerinde hem de bürolarında gerekli denetimleri yaptıklarını söyledi.
Ordu’da 13 hazır beton firması bulunduğunu belirten KARACA, hazır beton firmalarının ürettikleri betonları kontrol ettiklerini ve 2012 yılında 520 beton testi, 58 adet demir testi yaptıklarını, 50 adet kum-çakıl ocağını denetlediklerini sözlerine ekledi.
İl Müdürü Abdulkadir KARACA’nın verdiği bilgileri dikkatle takip eden Vali Orhan DÜZGÜN, katı yakıt (kömür) denetimleriyle ilgili bilgiler istedi. Ordu ili genelinde 311 kömür satışı yapan işletme olduğunu, 185 adet numune alınıp test edildiğini öğrenen Vali DÜZGÜN, kömür satışı yapılan işletmelere yönelik kontrol ve denetimlerin yetersiz olduğunu, kömür satışı yapan yerlerden daha sık aralıklarla kömür numunesi alınarak, hava kirliliğine sebebiyet veren işletmelere gerekli cezai işlemlerin uygulanması talimatını verdi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca, fakir ve yoksul ailelere dağıtılmak üzere getirilen kömürlerin sürekli teste tabi tutulduğunu belirten Vali DÜZGÜN, bacalarından havayı kirletecek ve çevreyi rahatsız edecek derecede duman çıkan binaların yaktıkları kömürlerin de kontrol edilmesini istedi.
KOSGEB Müdürlüğü’nü Ziyaret
Vali Orhan DÜZGÜN, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ziyaretinin ardından aynı yerde bulunan KOSGEB Ordu Hizmet Merkezi Müdürlüğü’ne de bir ziyaret gerçekleştirdi.
KOSGEB Ordu Hizmet Merkezi Müdürlüğü hizmet binasını gezen Vali Orhan DÜZGÜN, 15-21 Ekim tarihleri arasında kutlanmakta olan “Avrupa Kobi Haftası” nedeniyle KOSGEB Ordu Hizmet Merkezi Müdürlüğünü ziyaret etmek istediğini ifade ederek, KOSGEB İl Müdürü Sinan ŞAHİN’den KOSGEB’in Ordu’da yürüttüğü çalışmalar ve hizmetler hakkında bilgi aldı.
Türkiye genelinde 69 ilde KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü bulunduğunu belirten KOSGEB İl Müdürü Sinan ŞAHİN, KOSGEB Ordu Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nün 2009 yılında kurulduğunu söyledi.
KOSGEB’in, Genel Destek Programı, Kobi Proje Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı ve Gelişen İşletmeler Piyasası Kobi Destek Programları bulunduğunu söyleyen Sinan ŞAHİN, 2012 yılında Ordu’da KOSGEB’in Genel Destek Programı, Kobi Proje Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı ve İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı kapsamında toplam 157 Kobi’ye 2,5 milyon TL tutarında destek sağlandığını kaydetti.
KOSGEB Ordu Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nün başarılı çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan ŞAHİN, Ordu’nun, Girişimcilik Destek Programı ile İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı uygulamasında 81 il arasında 7. sırada, Genel Destek Programı uygulamasında 42. sırada, Kobi Proje Destek Programı uygulamasında 46. sırada, toplamda sağlanan destek miktarı bakımından 18. Sırada yer aldığını söyledi.
Sinan ŞAHİN, KOSGEB tarafından, Ordu’da 2003-2011 yılları arasında; 2.160 işletmeye, 80,5 milyon TL tutarında Kobi Finansman Destek Kredisi, aynı yıllar arasında 109 işletmeye 10 milyon TL Acil Destek Kredisi olmak üzere toplam 90,5 milyon TL kredi desteği sağlandığını ifade etti.
KOSGEB sağladığı hibe ve kredi imkanlarından yararlanabilmek için, KOSGEB’in düzenlediği en az 70 saatlik ücretsiz Girişimcilik Eğitimlerine katılma ve belge alma zorunluluğu olduğunu belirten ŞAHİN, KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programlarına ağırlık verdiklerini, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları ile diğer kamu kurumlarının işbirliğiyle Girişimcilik Eğitimi düzenlediklerini, bu kapsamda 2000-2012 yılları arasında toplam 27 Girişimcilik Eğitimi Kursu düzenlendiğini ve bu eğitimlere toplam 888 kişinin katıldığını, kursa katılanlardan 179’unun kendi işini kurduğunu kaydetti.
KOSGEB’in hedef kitlesinin arttığını ve özellikle Girişimcilik Eğitimi’ne yoğun talep olduğunu ifade eden ŞAHİN, şunları kaydetti; “KOSGEB’in verdiği Girişimcilik Eğitimi Kursu için şu an 179 başvuru var. 750 bin TL’ye kadar destek sağladığımız İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı kapsamında, Ordu’da belli mesleklerde oluşan kümelenmeyi, daha büyük işletmelere dönüştürmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede 5 mermer ve 8 mobilya imalatçısını bir araya getirdik ve daha büyük bir işletme kurmalarını sağladık. Ordu’da mobilya, tekstil, PVC imalatı ve otelcilik alanlarında kümelenme olduğunu görmekteyiz. Bu sektörlerdeki küçük işletmeleri bir araya getirip, daha büyük işletmeler kurulması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. KOSGEB olarak her kesime hitap eden desteklerimiz var. Ancak, hedef kitlemiz artması dolayısıyla ödeneğe de ihtiyacımız var.”
Başarılı çalışmalarından dolayı KOSGEB Ordu Hizmet Merkezi Müdürü Sinan ŞAHİN, diğer personelleri kutlayan Vali Orhan DÜZGÜN, KOSGEB hizmetlerinin ve çalışmalarının kamuoyuna daha iyi duyurulabilmesi için, KOSGEB destekleriyle açılan yeni işletmelerin, işini geliştirenlerin ve işini büyütenlerin tanıtımının yapılmasını istedi.