Vali Sigarada uyardı

İlimizin nüfusunun 750 bin olduğu düşünülürse yaklaşık 200 bin kişi sigara içiyor. Bir paket sigaranın da 5 lira olduğu düşünülürse günde Ordu’da ortalama 1 milyon TL eski tabir ile 1 trilyon TL sigaraya para veriyoruz. Yani Ordu’da biz 3 günde 3 milyon T

 VALİ SİGARADA UYARDI

Vali Orhan DÜZGÜN, eşi E.Gül DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Cumhuriyet Başsavcısı Musa ÇATAL ve bazı daire müdürleri ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğünce TESK Otelde organize edilen 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü Programına katıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Sayın Dr. Özlem EREN, Tütün Kontrolünün Gerekliliği, Tütün Endüstrisinin Hedefi Kadın, Sigaranın Sağlık Riskleri konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Vali DÜZGÜN Dünya Sigarasız Günü münasebetiyle düzenlenen resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verdi.

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle bir konuşma yapan Vali DÜZGÜN “ Sağlık Müdürlüğümüzün organizesinde Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Sayın Dr. Özlem EREN hanıma bu değerli sunumu için teşekkür ediyorum. Kendisi konuşmasını yaparken yaklaşık üçte bir oranında insanların sigara içtiğini söyledi. Ordu İlimiz için bir hesap yaptım. İlimizin nüfusunun 750 bin olduğu düşünülürse yaklaşık 200 bin kişi sigara içiyor. Bir paket sigaranın da 5 lira olduğu düşünülürse günde Ordu’da ortalama 1 milyon TL eski tabir ile 1 trilyon TL sigaraya para veriyoruz. Yani Ordu’da biz 3 günde 3 milyon TL’yi sigara yoluyla havaya üflüyoruz. Bununla 3 günde biz bir Güzelordu İlköğretim Okulunu sigara içmezsek Orduda yapabiliriz. Bu da yılda yaklaşık 120 okul demek. Sigara tüketiminin azaltılmasının ne kadar önemli olduğunu son dönemde yapılan yasaklamaların ne kadar doğru olduğunu bu gün bu sunumdan anlamış olduk” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz DÜNDAR ise yaptığı konuşmada “Sigara kullanımı dünyada en önemli önlenebilir ölüm nedenlerinden olup, her yıl 5 milyon insan sigaradan ölmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, felçler ve cilt kanserleri olmak üzere 20’nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara dumanının içinde 4.000’den fazla kimyasal madde vardır. Bunların 80 kadarının kanserojen olduğu bilinmektedir. Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanına maruziyet akciğer kanseri oluşumunu %32 oranında artırmaktadır. Kansere bağlı tüm ölümlerinin 1/3’ünden sigara sorumludur. Akciğer hastalığından ölen her 10 kişiden 9’unun nedeni sigaradır. Tütün ürünlerinin tümü (sigara, pipo, puro, nargile, enfiye, dumansız tütün vb.) zararlı ve öldürücüdür. Hafif, çok hafif, light gibi tanımlamalar bu zararlılığı ortadan kaldırmaz. Hayati önemi olan çok sayıda hastalığın ortaya çıkışında sigara kullanımının önemli payı vardır. Bu hastalıklar bir yandan kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerken, bir yandan da yaşam süresini kısaltmaktadır. Çalışmalar, sigara kullananların yarısının sigaraya bağlı bir nedenle yaşamını kaybettiğini ve bu kişilerin, sigara içmeyenlere göre 10–12 yıl kadar “erken” öldüğünü ortaya koymaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki erkek ölümlerinin %22’si, kadın ölümlerinin ise %8’i sigara nedeni ile olmaktadır. Ayrıca sigara içimi; ülkelerin kaynaklarının boş yere harcanmasına, üretim kapasitesinde ve verimlilikte azalmaya, işgücü kaybına yol açmaktadır. Dolayısıyla sigara kullanımı, hem yol açtığı sağlık sorunları hem de oldukça büyük ekonomik yükü ile çok önemsenmesi gereken bir konudur.

4207 sayılı kanunda değişiklik yapılması ile ilgili çalışmalara destek sağlandı. Kamuoyu bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verilmeye başlandı. Sürücülerin araçla seyir halindeyken sigara içmeleri yasaklandı. “Ulusal Tütün Kontrol Programı 2008–2012 Eylem Planı” tütün kullanımı ve sigara dumanından korunmayı amaçlayan Ulusal Tütün Kontrol Programı stratejilerinin uygulamaya geçmesi amacıyla hazırlanmış bir yol haritası ve taahhüt belgesidir. Sigara kullanım oranlarının düşürülmesinin çok fazla sayıda kişinin yaşamını kurtaracağına hiç şüphe yoktur. Dünya genelinde sigara tüketim oranlarının % 50 azaltılması halinde 2050 yılına kadar en az 200 milyon kişinin yaşamı kurtulacaktır. Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesine ilişkin faaliyetler, tüm ülkelerde Sağlık Bakanlıkları tarafından yürütülmektedir. Bu sözleşme, 4207 sayılı Kanun’dan sonra ülkemizde sigara ile mücadele konusunda atılan önemli adımlardandır. Ülkemiz, sözleşme görüşmelerinin başladığı 1998 yılından itibaren tüm görüşmelere Sağlık Bakanlığı başkanlığındaki heyetlerle aktif olarak katılmıştır. En son olarak 30 Haziran – 6 Temmuz 2007 tarihleri arasında Bangkok’da düzenlenen II. Taraflar toplantısında Türkiye, “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi Avrupa Bölgesi Koordinatörlüğü”ne seçilmiştir. Sigara ile mücadelede asıl çıkış noktamız, sigara içmeyenlerin ve çocuklarımızın haklarının korunmasıdır. Mücadele çalışmalarımız artarak devam edecektir. Bu konuda tam bir kararlılığımız mevcuttur. Bu konuda tam bir kararlılığımız mevcuttur. 365 günün sigarasız olması dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri