“Sahil Güvenlik İşbirliği ve Koordinasyon Toplantısı”, Vali Orhan DÜZGÜN başkanlığında yapıldı. Valilik Toplantı Salonunda yapılan “Sahil Güvenlik İşbirliği ve Koordinasyon Toplantısı”na, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail GÜZEY, Belediye Başkan Yardımcısı Özer KARADAĞ, Vali Yardımcısı Ömer ADAR, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, TCSG 125 Bot Komutanı Üsteğmen Talat ÖZMEN, Ünye, Fatsa, Perşembe, Gülyalı İlçe kaymakamları ve belediye başkanları, Ordu, Ünye, Fatsa Liman başkanları ile Gümrük müdürleri ile ilgili daire müdürleri katıldı.
Valilikte “Sahil Güvenlik Toplantısı”
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Ordu, 100 km.’yi aşan kıyı şeridi ve kıyı şeridi içinde yer alan doğal plajları, bozulmamış koyları ile Karadeniz'in kıyı zenginliği olan bir İlimizdir. Kıyı kuşağı ve sahil bandının gerek korunması, gerekse ekolojik dengesinin bozulmaması, gerekse de kıyı güvenliği dahil temel alanlar ve noktalarda özenle bu dengenin geleceğe taşınması gerekmektedir. Çevrenin ve kıyının korunması, çevre dengeleri ile kıyı ve sahil şeridinin temiz bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması, burada yapılan ve elde edilen her türlü olumsuzluğun önlenmesi çok önemli bir sorumluluğumuzdur. Ordu için çok önemli ve gerekli olan turizm adına da kıyı ve sahil şeridinin kesinlikle farklı bir bakışla değerlendirilmesi ve zenginliklerinin geleceğe aktarılması da gerekmektedir. Kıyıların, plajların ve denize girilen ve girilebilecek noktalardaki alanların düzenlenmesinde bazı eksiklikler söz konusudur. Turizm kenti olma yolunda yoğun çabanın sarf edildiği ve bu konuda önemli mesafelerin alındığı ilimizde başta temizlik olmak üzere düzen, güvenlik olmak üzere birçok konuda yerel yönetimler, kurum ve kuruluşlar ve hatta özel sektör işbirliği içinde hareket etmek durumundadır. Bu toplantımızın bu anlamda İlimize olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Vali Orhan DÜZGÜN’ün konuşmasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığının tanıtımı ve görevleri hakkında toplantıya katılanlara bilgi verildi. TCSG 125 Bot Komutanı Üsteğmen Talat ÖZMEN, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 1859 yılında temellerinin atıldığını ve 13 Temmuz 1982 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2692 sayılı yasa ile kurulduğunu söyledi. Üsteğmen ÖZMEN, Sahil Güvenlik Komutanlığının, sahil ve karasuları ile münhasır ekonomik bölgeleri koruma, denizlerde can ve mal emniyetini sağlama, deniz yolu ile yapılan her türlü kaçakçılık faaliyetine engel olma, karasularına giren mültecileri, silah ve mühimmattan arındırma ve bunları ilgili makamlara teslim etme, yasa dışı göçü önleme, su ürünleri avcılığını denetleme, su altı dalışlarını denetleme, tarihi eser kaçakçılığına engel olma, deniz seyir yardımcılarının çalışma durumlarını izleme, deniz kirliliğini önlemek maksadıyla denetimler yapma, gemi ve deniz araçlarının telsiz, sağlık, pasaport, demirleme, bağlama, avlanma, dalgıçlık ve bayrak çekme ile ilgili kanunlarda belirtilen hükümlere aykırı eylemlerini önleme, yat turizmi faaliyetlerini denetleme, enerji piyasası düzenleme kurumu adına ulusal marker kontrolü yapma, çevresel gürültü denetimi yapma, görevi olduğunu belirterek, Sahil Güvenlik Komutanlığının çalışmalarını 9 bakanlık ve 13 kurum veya kuruluşla koordineli olarak yürütmekte olduğu söyledi.
Sahil Güvenlik Komutanlığının 2010 yılında Ordu il sınırları içinde icra ettiği faaliyetler hakkında da bilgi veren TCGS 125 Bot Komutanı Üsteğmen Talat ÖZMEN, “2010 yılında Ordu ili sınırları içinde, 336 adet deniz aracı kontrol edilmiş ve bunlardan 66 adedine 76.293 TL. idari para cezası uygulanmış, 23 adedi cumhuriyet savcılıklarına sevk edilmiş, 5 adedi liman başkanlıklarına sevk edilmiştir. 9 adet deniz kirliliği tespit edilmiş ve bunlardan 5 adet gemiye 1.013 TL idari para cezası uygulanmış, 4 adet gemi ve kıyı tesisi ise cezai işlem uygulanması için liman başkanlıkları ile il çevre ve orman müdürlüğüne sevk edilmiştir. 18 adet ulusal marker kontrolü yapılmıştır. 614 kişinin sorgulaması yapılmıştır. Ayrıca, 3 adet arama kurtarma görevi icra edilmiş ve bu görevlerde 1 kişi sağ olarak kurtarılmış, 1 kişinin cesedi bulunmuş, 1 kişinin ise cesedine ulaşılamamıştır” dedi.
Daha sonra toplantı gündeminde yer alan, denizde su ürünleri av yasakları, denizde boğulma olaylarının önlenmesi, emniyet tedbiri alınmamış iskeleler, deniz ve sahil kirliliğinin önlenmesi, arama-kurtarma imkan ve kabiliyetleri, kaçakçılıkla mücadele, liman ve barınaklara kameralı güvenlik sistemi kurulması, su ürünleri çiftliklerinde yapılan dalışlar, denizde kum alım sahaları, kaçak akaryakıtın il özel idarelerine teslimi, çevresel gürültünün denetlenmesi, konularında bilgilendirme ve görüş alış-verişinde bulunuldu.
Toplantıda, Karadeniz sahillerinde sıkça yaşanan ve boğulmalara neden olan çeken akıntı konusunda Sahil Güvenlik Komutanlığınca hazırlanan eğitim filmi izlendi. Deniz sahillerinde meydana gelebilecek boğulma ve kaybolma gibi istenmeyen olaylara zamanında müdahale edilebilmesi maksadıyla; sorumlu kurumlar arasında imkan ve kabiliyetlerin yeterli müdahaleyi sağlayıcı yönde kullanımına dair koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesinin ve ihtiyaçların tespit edilerek giderilmesinin, belediyelerce plajlara uyarı levhalarının asılması ve yüzme alanlarının belirlenmesi ve işaretlenmesinin, deniz taşıtlarının yüzme alanlarına girişlerinin engellenmesinin, lisanslı cankurtaran ve ilkyardım ekipmanlarının bulundurulmasının, sahilde plaj işletmeciliği yapan kamu ve özel kuruluşların işletmelerinde cankurtaran ve can kurtarma malzemeleri bulundurmasının sağlanması ve gözetleme kuleleri yapılmasının, vatandaşların amatör olarak yat veya tekne ile denize çıktıklarında can yeleği giyme bilincinin aşılanmasının, Karadeniz Bölgesinde görülen çeken akıntı ile ilgili olarak halkın bilgilendirilmesi maksadıyla ulusal ve yerel radyo ve televizyonlardan yayın yapılması ve broşür dağıtılmasının, plajlarda yüzme tehlike sınırlarının belirlenmesinin uygun olacağı değerlendirildi.
Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkililerince, denizde su ürünleri av yasaklarıyla ilgili toplantıya katılanlara bilgi verildi. Denizlerde ticari amaçlı su ürünleri avcılığıyla ilgili av araçları ve tür yasaklarının 15 Nisan 2011 tarihi itibariyle başladığı belirtilerek, 15 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında dip trolü ile avcılığın, 1 Mayıs - 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avlanmasının, 1 Mayıs - 31 Ağustos tarihleri arasında beyaz kum midyesi avlanmasının, 1 Mayıs - 30 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası aracılığı ile kalkan balığı avcılığının, 1 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil, her türlü istihsal vasıtası aracılığı ile palamut ve torik avcılığının, 15 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ağları ile su ürünleri avcılığının yasak olduğu belirtildi. Ayrıca, ığrıp, trata, tarlakoz, manyat ve benzeri kıyı sürütme ağları ile her türlü su ürünleri avcılığı ve bu ağlar ile ağları kullanmaya yarayacak donanımların balıkçı gemilerinde bulundurulmasının yasak olduğu vurgulandı.
Balık stoklarının korunması, yasadışı avcılığın önüne geçilebilmesi ve caydırıcılık sağlaması maksadıyla ilgili kurumların işbirliği ve koordinasyon içinde hareket etmeleri gerektiği değerlendirildi.
Vali Orhan DÜZGÜN toplantının sonunda yaptığı değerlendirmede, boğulma ve çeken akıntılara karşı halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilesi için Sahil Güvenlik Komutanlığınca hazırlanan eğitim filminin okullarda öğrencilere izletilmesi için çalışma yapılmasını, ayrıca denizlerde belirlenen avlanma yasaklarına uyulmasını sağlamak için tekne sahiplerine yönelik eğitim toplantıları düzenlenmesini istedi.