Vali Düzgün'ün Maden açıklaması
İlimiz Kabadüz ilçesi Akgüney köyünde bulunan maden işletmesinde, 23.09.2009 tarihinde aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen olayın sebep olduğu çevre kirliliğiyle alakalı olarak, son günlerde bazı basın-yayın organlarımızda yer alan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
23.09.2009 tarihinde yağan aşırı yağışlar neticesinde maden işletmesinin pasa havuzunda oluşan kaymadan dolayı oluşan çevre kirliliği nedeniyle, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce, maden firmasına 155.312,00 TL. idari para cezası verilmiş, ayrıca Ordu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.
Maden işletmesinin sebep olduğu çevre kirliliğini yerinde incelemek üzere Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden 3 kişilik bir heyet ilimize gelerek, 30.09.2009 günü tesislerin bulunduğu yerde inceleme yapmışlar ve Bakanlığın referans laboratuarında analiz edilmek üzere maden tesisinin bulunduğu dere yatağının ve Melet Irmağının 8 ayrı noktasından su numunesi almışlardır.
2005 yılından buyana faaliyette bulunmayan tesisin pasa havuzunda, 29.07.2009 tarihinde meydana gelen büz çökmesi nedeniyle sebep olduğu kirlilikten dolayı işletmeye, Çevre Kanununa muhalefet suçundan 77.656,00 TL. idari para cezası uygulanmış ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu.
Bahse konu maden firması, gerekli tedbirleri almaması sonucu sebep olduğu çevre kirliliğinden sonra verilen idari para cezaları ve yapılan suç duyuruları sonrasında, yüzey sularının ve dere sularının pasa havuzuna girmesini önlemek amacıyla yeni bir su tahliye kanalı açmış, kanalın betonlama çalışmaları devam etmektedir.
Ayrıca, pasa havuzlarından alıcı ortama olabilecek sızıntıları önlemek için, işletme tarafından en alt kısımda bulunan barajın altında bir beton duvar yapım çalışmalarına da başlanmıştır.
Tesisin kuruluş aşamasından bugüne kadar geçen süreç içerisinde;
İlimiz Kabadüz ilçesi Akgüney Köyünde, Zamantı Madencilik ve Tic. Ltd. Şti. tarafından çinko, kurşun, bakır kırma, eleme ve flotasyon tesisi kurulması için, 1998 yılında ÇED raporu için Çevre Bakanlığına müracatta bulunulmuştur. ÇED raporunun incelenip değerlendirilmesi amacıyla oluşturulan komisyon, ilgili kurumların da görüşünü alarak çalışmalarını 07.02.1999 tarihinde tamamlamış ve nihai ÇED raporunu, 09.03.2000 tarihinde Çevre Bakanlığına sunmuştur.
Nihai ÇED raporunun, inceleme değerlendirme süreci içerisinde 03.02.2000 tarihinde ÇED Yönetmeliğinin 16. maddesi uyarınca tesisin kurulacağı mahalde(Bakacak), Halkın ÇED Sürecine Katılım Toplantısı yapılmıştır. Bu toplantıda ortaya konulan görüş ve öneriler de dikkate alınarak, Çevre Bakanlığının 30.03.2000 tarih ve 3322 sayılı yazı ile ÇED Yönetmeliğinin 17. maddesine göre Çevresel Etki Değerlendirilmesi Olumlu Kararı verilmiştir.
Ayrıca, İşletmeye Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 19.09.2003 tarih ve 149 sayılı belge ile Birinci Sınıf Gayrisıhhi Müessese Ruhsatı verilmiştir.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce, tesisin bulunduğu yerdeki dereden alınan su numunelerinde, kurşun, bakır, çinko ve PH analizleri yapılmış olup, elde edilen değerlerin; Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin(Maden Sanayi Atık Sularının Alıcı Ortama Deşarj Standartları) tablo 7/1"deki standartları sağladığı görülerek, aynı Yönetmeliğin 37. maddesi ve İl Mahalli Çevre Kurulu"nun 18.12.2003 tarih ve 12 nolu kararına istinaden 24.12.2003 tarih ve 15 nolu deşarj izin belgesiyle işyerine deşarj izin belgesi verilmiştir.
Ayrıca, işletmenin faaliyette olduğu dönemlerde, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce mutad zamanlarda tesisin bulunduğu yerdeki dereden alınan su numunelerinin Samsun Bölge Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğünde analizleri yaptırılmış olup, analiz sonuçlarının Su Kirlilik Yönetmeliğinin tablo 7/1"deki belirtilen parametrelere uygun olduğu tespit edilmiştir.
Kamuoyuna önemle duyurulur.