AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, fındık stratejisinde yer alan 750 rakımın üzerindeki fındık bahçelerinin sökülmesiyle ilgili karar konusunda üreticilerin rahat olmasını isteyerek, ''750 rakım üzerine kamuoyunda oluşturulan spekülasyonlara vatandaşlarımız aldırış etmesin. Kimse mağdur edilmeyecek" dedi.
Enver Yılmaz, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, 14 Temmuz'da açıklanan ve üzerinde tartışmaları süren fındık stratejisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Fındık stratejisine kamuoyunun sıcak yaklaştığını gördüklerini ve bundan da memnun olduklarını dile getiren Yılmaz, her geçen yıl artan fındık rekoltesini bir sınırda tutabilmek için bu kararın alınmasının gerekli olduğunu belirtti.
1983 yılında fındık alanlarının sınırlandırılmasına yönelik bir karar alınmasına rağmen 26 yıldır hiçbir siyasi iradenin bu kararı uygulamaya cesaret edemediğini ve bunun sonucunda 39 ilde fındık yetiştirilir duruma gelindiğini kaydeden Yılmaz, "Bu karar 700 bin hektarlara doğru giden fındık alanlarının 406 bin hektarda sınırlamak ve 1983 yılında alınan 2844 sayılı kanunun uygulanması içindir.
Bu kanunun artık uygulanması gerekiyordu. Bu sebeple TMO bundan sonra fındık almayacaktır. 530 bin ton stok fındığı piyasaya satmayacaktır. Yağlığa ayırarak arz talep dengesini saylayacaktır. Bu yıl beklenen 450-500 bin ton fındık ihtiyacı karşılayacaktır. Bu yıl rekolte azlığı dikkate alındığında ürünümüzün geçen yılki fıyattan satılacağını göstermektedir" dedi.
"DÜZ OVALARDAKİ ÜRETİM FINDIĞI OLUMSUZ ETKİLEDİ"
Bu yıl üreticilere dönüm başına 150 lira ödeneceğini hatırlatan Yılmaz, bunun Ocak ayında ödenmesinin düşünüldüğünü, ancak üreticinin sıcak paraya ihtiyacı göz önüne alınarak ödemelerin Eylül ve Ekim aylarında yapılması için çalıştıklarını ifade etti. Yılmaz, şöyle devam etti: "Burada ki esas uygulama Türkiye'deki fındık dikim alanlarının sınırlandırması değildir. Esas amaç yabancı ülkelerdeki yüksek fiyat sebebiyle oluşan cazip fındık ürününün dikim alanlarının sınırlandırılmasıdır. Bunun için fındık fiyatını düşürmek gibi hükümetimizin kastı yoktur. Nitekim TMO piyasaya girdiği 3 yılda fındık 3.5 doların altına düşmemiştir. Burada amaç fındık üreticimizi korumaktır. Taban arazi dediğimiz Samsun, Düzce ovası ve Batı Karadeniz'deki fındık bahçeleri bölgemizin fındığının para etmesini engellemiştir. Bizim bölgemizde fındıktan başka bir ürün yetiştirmezken bu ovalarda 15 farklı ürün yetiştirilmesi mümkündür"
"750 RAKIM UYGULAMASI OLMAYACAK"
750 rakımın üzerinde fındık yetiştirilmesinin yasaklanmasına yönelik karara kendilerinin de karşı çıktığını belirten Yılmaz, bu konuda endişe taşıyanların rahat olmasını istedi. Yılmaz, şunları söyledi: "Bu kararnamede 750 rakım olayı bizim karşı çıktığımız bir uygulamadır. Biz Ordu, Giresun ve Trabzon'da 750 rakım uygulamasının bu bölgelerin dışında kalması konusunda çalışma başlattık.Ordu, Giresun ve Trabzon'un 750 rakım kapsamı dışında bırakılması yönünde biz gerekli girişimleri buraya gelmeden yaptık. Ben yurt dışından gelir gelmez Tarım Bakanımız ile görüşme yaptım ve yapmış olduğumuz bu uzun görüşme sonrası Tarım Bakanımız, 750 rakım konusundaki itirazlarımızı ciddiye alarak bir genel müdür, iki tane de genel müdür yardımcısını Ordu'ya gönderdi. Gerekli çalışmaları şuan için yapıyorlar. Üreticilerimiz 750 rakımı ile ilgili rahat olsunlar, onları mağdur etmeyeceğiz. Bu konuda üreticilerimiz rahat olsun. Ordu'da kayıtlı destek dışında kalan 30 bin kayıtlı üreticinin 15 bini zaten orman arazisi olduğu için destek alamıyordu. 750 rakım üzerinde kamuoyunda oluşturulan spekülasyonlara vatandaşımızın aldırış etmemesini istiyoruz. Bakanlığımız bu konuda uygulamada düzenleme yapacaktır. En yakın zamanda raporlar sonrasında açıklama yapılacaktır. Bu yeni uygulama üreticilerimiz yanında olan bir uygulamalıdır. Buna sahip çıkmaları gerekir. Bu sistem ileride sabit fiyat uygulamasına geçişe zemin açılacak bir uygulamadır. Önümüzdeki yıldan itibaren lisanslı depoculuk konusunda da çalışmalarımız olacaktır. Daha önce bu kararların uygulanması gerektiğini söyleyen bazı arkadaşlar karar açıklandıktan sonra iktidarın üreticinin yanında olmadığına dair açıklamalarda bulunmuşlardır. Bu kararın getirilerini fındığı bilen herkes tarafından bilinmektedir. Hükümetimiz eksikliği görülen konularda çalışmalar yapmaktadır. Üreticilerimiz gelecek dönemlerde uygulamanın ne kadar yerinde olduğunu görecektir. Yeni yasamız üreticilerimize hayırlı olsun"
"SERBEST PİYASAYI SORGULAMALIYIZ"
Yılmaz, bir gazetecinin "Fındık rekoltesi çok yüksek olduğu yıllarda ihracatçı kesimin blok oluşturarak fındık fiyatını istediği gibi yönlendireceği tehlikesi üreticiyi endişeye sevkediyor" ºeklindeki sorusuna ºu cevabı verdi: "Ordu'da fındık alıp ihracat yapan kişi sayısı 10'u geçmiyor. DolayIsıyla ilin milletvekilleri, ilin bakanları, ilin valisi, ilin belediye başkanı ve ilin sivil toplum kuruluşları, 'Arkadaş ne oldu da fındık rekoltesi 400 bin ton civarında iken bir hafta önce serbest piyasa da 4.5 TL iken tam üreticinin fındığını pazara indirdiği dönemde şu fiyata neden düştü?' sorgulamasını rahatça yapabileceklerdir. Bunu öncelikli olarak biz iktidar milletvekillerinin ve hükümetimiz tarafından yapılacağının bilinmesi lazım. Bunu yaparken de kamuoyu baskısı kullanacağız"
"FİSKOBİRLİK'İ BİZ BİTİRMEDİK"
Yılmaz, FİSKOBİRLİK'in 'bitirildiği" ºeklindeki soruya karºılık, "2002 yılında çıkartılan özerklik kanuna göre FİSKOBİRLİK'in durumunu hükümetimiz belirlemiyor. Genel Müdürünü biz atamıyor, yönetim kurulu üyelerini biz belirlemiyoruz. Bu klasik anlamda kooperatif kurumudur. Hükümetlerin FİSKOBİRLİK ile hiçbir organik bağı yoktur. Adli mekanizmalar dışında hiçbir birlikler üzerine iktidarın siyasi iradenin bir yaptırımı olamaz. 2006-2007 yılında yapılan destek üreticilerimize yapılan destektir, FİSKOBİRLİK'e değil. Bu anlamda hiçbir siyasi bağımız yoktur" açıklamasında bulundu.
Vekil Yılmaz "Üretici rahat olsun"
AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, fındık stratejisinde yer alan 750 rakımın üzerindeki fındık bahçelerinin sökülmesiyle ilgili karar konusunda üreticilerin rahat olmasını isteyerek...
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.