Ordu Müteahhitler Birliği Derneği (OMDER), Ordu İli Altınordu İlçesi Revizyon İmar Planı ile ilgili basın açıklamasında bulundu.
YAP-SAT SEKTÖRÜNDE SIKINTI AÇIKLAMASI
Ordu Müteahhitler Birliği Derneği (OMDER), Ordu İli Altınordu İlçesi Revizyon İmar Planı ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Dernek binasında tertiplenen basın toplantısında müteahhitler adına ortak açıklamayı dernek başkanı Kadem Adalı açıkladı.
Başkan Adalı, yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Dernek üyelerimiz ve sektörü ilgilendiren paydaşların 1/1000 lik plan notları ile ilgili itiraz, öneri ve talepleri ile ilgili raporu aşağıda sunulmaktadır.
Özellikle plan ve plan notlarının askıdaki hali ile geçmesi ile en büyük hak kaybı ve ekonomik yansıma arsa sahipleri, konut alacaklar ve şehir ekonomisinin daha da kötüye gitmesi üzerine olacaktır. Bu sebeple, süreçte etkilenecek tek yapının müteahhitlik sektörü olacağı bilgisinin yanlış olacağını ifade etmek isteriz. Müteahhit mevcut şartlarda proje üretir ve karını üzerine koyarak satışını yapar.
Konunun muhatabı olan Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ve Altınordu Belediyesi’ne 1/1000 lik planlar ve plan notları ile ilgili itiraz ve taleplerimiz gerek yazılı gerek ise sözlü sunumlar ile yapılmış olup, raporumuz 3. Kez revize edilerek belediyelerin ilgili birimleri ve belediye başkanlarına özel olarak da iletilmiştir. Plan notlarının hazırlanmasında büyükşehir vizyonun, estetik değerlerinin, gelecek planlanmasının ticari ve turizm alt yapılarının tasarlamasının yanında maliyet unsuru ve mesleğin sürdürülebilir olarak şehrimizde özellikle de yerli müteahhitler tarafından yapılabilmesi için taleplerimizi ilettik. Sağlıklı ve modern şehirleşme ile marka değeri artacak ilimizin tüm sektörlere fayda sağlayacağı gibi sektöre de olumlu katkıları olacağı için biz müteahhitlerin sadece emsal odaklı yaklaşımı da sözkonusu olamaz bizim içinde estetik ve planlı bir şehrin oluşması önemlidir.
1/1000 lik planları ve plan notlarını oluşturan belediyelerin, imarın önemli bir paydaşı olan arsa sahipleri ve müteahhitleri taraf olarak kabul etmeyip bu şehirde sadece herşeye karşı çıkmayı misyon edinmiş zihniyetlerin talepleri doğrultusunda hareket etmesi de ayrıca manidardır. Özellikle emsale karşı çıkan bu zihniyetlerin geçmişte sağlıklı ve planlı gelişmeyi sağlamak adına kendileri 1.5 emsali getirmesi ve uygulaması +2.80 kotu ve emsale dahil edilmeyen alanların kendilerinin plan notlarında olmasına rağmen bugün karşı çıkmalarını tüm kamuoyunun değerlendirmesine bırakıyoruz.
81 ilde çok farklı imar plan notu uygulamaları ve emsal uygulamaları mevcut iken özellikle şehrimizde bu tür sorunlar yaşanması, çok uzağa gitmeden ordu ilimizin bazı ilçelerinde ve yakın ilimiz giresunda ki uygulamaları görünce bugün burada konuşulan plan notlarını anlamakta zorlanıyoruz ve bu zihniyetin kime hizmet etmek üzerine bu plan notlarını bu şekilde oluşturmaya çalıştığına anlam veremiyoruz. Bu süreci uzatmak için özel çaba harcayan konunun muhatabı her iki belediyenin uzlaşamaması üzerine siyaset yapan herkesin bunun hesabını vereceğini kendilerine hatırlatırız ve herkesin bildiği üzere geçmiş bunların örnekleriyle doludur.
Bu şehri yönetmeye talip siyasi aktörler ile görüşmelerde imar planı ve imar plan notlarıyla alakalı taleplerimizde haklı olduğumuzu ve önceki plandan gelen geçmiş hakların korunması gerektiği ifade ederler iken “bunu neden sizler de bu şekilde dile getirmiyorsunuz” dediğimizde “ilgili birimlere ileteceğiz ancak biz tarafız gurubumuz nasıl karar alır ise öyle hareket ederiz” demektedirler.
Bizler ise planlar ve plan notları ile hazırladığımız itiraz ve önerileri her iki belediyenin yetkilileri ile bir araya gelerek haklı olduğumuz davada tartışmaya ve şehrimizin sağlıklı ve planlı gelişmeyi sağlamak adına gerekeni yapmaya hazırız.
Sektörümüz şehir ekonomisinin önemli aktörlerinden birisi olup 300 ün üzerinde sektörü harekete geçiren durduğunda ise ciddi manada şehir ekonomisi ve işsizlik üzerinde olumsuz etkileri olan bir sektördür. Sektör paydaşları devlet bütçesine % 25 lik bir katkı ve ülke istihdamına ise % 30 luk önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu kadar önemli olan sektörün ordu ilimizde imar revizyonuna bağlı olarak 16 aydır yeni yapı ruhsatı alınamaması, plan tadilatı yapılamaması, bunlara bağlı olarak sürecin iyi yönetilememesi sektörü durdurmuştur.
Bu sürecin yeni plan notları ile ilgili olumsuz etkilerini planı yapan idarenin eski hakları koruyarak tekrar düzenlemesi ile çözebilir fakat bu süreçte malzeme fiyatlarına gelen % 500 leri bulan fiyat artışları ve yine ruhsat alınamasına bağlı % 1 lik kdv nin % 8’e çıkması gibi inşaat maliyetlerini 3 katına çıkaran sebeplerin ortadan kaldırılması mümkün değildir.
Sektörde satışların % 80’i projeden veya topraktan satış dediğimiz işleyiş ile gerçekleşmekte olup bizim ilimizde de bu 16 aylık süreçte gerek konut satışı, gerek ise kat karşılığı inşaat sözleşmeleri bir önceki plan, bir önceki plan notları ve anlık maliyetlere göre yapılmıştır. Tüm dünyadaki ve ülkemizdeki ön görülemeyen covit salgınına bağlı enflasyon artışları ile oluşan yeni maliyetler ve askıdaki plan notları ile sektörün sürdürülebilir olması mümkün değildir. Saydığımız bu nedenler ciddi manada ekonomik çöküşlere sebep olacak, arsa sahipleri ve konut alımı yapan herkesi etkileyecektir. Bu sebeple plan notları yapılırken şehrimiz açısından bu etkileri aza indiricek ve maliyetlere ekstra yükler bindirmeyen düzenlemeler yapılmalıdır. Sektör olarak bu sürece bağlı hak kayıplarının özellikle yasal takipçisi ve hak arama noktasında meşru yollardan süreci takip edeceğimizin bilinmesini isteriz.
Altınordu belediyesi’nin emsalleri maksimum 1.3 te bırakmak isterken büyükşehir belediyesinin girişimiyle maksimum 1.5 olarak düzenlenmesiyle aynı bölgede herkes için eşit hale getirilmiş olması sektör için sevindirici fakat büyükşehirler açısından baktığımızda en düşük emsallere sahip olduğumuzu ve geçen yayınlanan TÜİK rapolarına göre en düşük gelir sıralamasında ve en yüksek maliyetlere sahip il konumunda olduğumuzdan bu emsallerle şehrimizde ucuz konut üretmek imkansız hale gelmiştir. Bu sebeple emsalin minumum 1.5 maksimum 2.5 olması gerekmektedir. Aksi halde şehrimizde yeni konut ihtiyaçları karşılanamayacak olup vatadandaşların ucuz konut sahip olması mümkün olmayacaktır.
Rapor eski plan notlarında yer alan haklar ve yeni yapılan plan notlarının karşılaştırılması sonucunda çıkan tablonun ilimiz ekonomisine, gayrimenkul sahiplerine, gayrimenkul alacaklara, müteahhitlere ve plan notlarını yapan belediyeye neler kaybettiriyor üzerine bilgileri içermektedir.
SONUÇ OLARAK:
1/1000 lik planın ve plan notlarının askıdaki haliyle geçmesi durumunda ve sürecin uzatılmasına bağlı olarak: şehrimizin tarım arazilerinin ve yeşil alanların gereksiz yere yok edileceği, arsa sahiplerinin %30-40 hak kayıpları yaşayacağı, konut alacakların gerek güncel maliyetler gerekse plan ve plan notlarına bağlı olarak daha pahalı konut edinmesine sebep olacağı, şehir ekonomisinin her anlamda küçüleceği, 16 aydır yaşanmakta olan nitelikli iş gücü göçlerinin daha da artacağı, yerli ve yabancı yatırımcının bu olumsuz şartlar nedeniyle yatırım yapmaması, sektörümüzün rekabet gücünün kaybolacağı, eski plan notlarına göre yapılan anlaşmaların kat karşılığı veya projeden satış sözelşemelerinin bozulacağı ve her iki tarafa maddi ve manevi anlamda olumsuz etkiler yapacağı, bölgemizde bulunan diğer büyükşehirle rakabet ortamının kaybolması, sürecin uzamasına bağlı olarak işsizliğin daha da artması ve şehirden göç edilmesine neden olacaktır.
İmarın en önemli paydaşlarından olan OMDER ailesi olarak yukarıda bahsehtiğimiz sebeplerden ötürü ilimizin geleceği ve sektör adına kaygılanmaktayız. Süreç daha fazla uzatılmadan paydaşı olacağımız bir plana ve plan notuna ivedikle sahip olmak istemekteyiz.”