Giresun Veteriner Hekimleri Odası (GVHO) Başkanı Derviş Kara, yaylalarda denetimsiz olarak kesilen etlerin insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.
Giresun'un yaylalarında yaz dönemlerinde 100 ila 150 ton arasında değişen miktarda et tüketildiğine işaret eden Kara, denetimsiz kesilen bu kadar yüksek miktardaki etlerin insan sağlığı açısından büyük riskler taşıdığına dikkat çekti.
Yaylalarda denetimsiz olarak kesilen etlerin insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğunu savunan Kara, "Yaz aylarında özellikle yaylalar olmak üzere bir çok mesire yerinde yoğun şekilde ticari amaçlı hayvan kesimi yapılmaktadır.
Ancak bu kesimler teknik ve hijyenik olmayan ortamlarda yapılmakta, etler veteriner hekim muayenesinden geçirilmeden insanların tüketimine sunulmaktadır. Bu durum halk sağlığı açısından son derece tehlike arz etmektedir.
Kasaplık hayvanların sağlık kontrolünden geçirilerek damgalanması, hayvanlardan insanlara geçen başta kuduz, şarbon, tüberküloz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Brucelloz, Kist Hidatik başta olmak üzere sayıları 150'den fazla olan zoonoz hastalıkların önlenmesi noktasında halk sağlığının korunması açısından hayati öneme sahiptir" dedi.
Kara, vatandaşlardan yaylalarda et tüketimi sırasında, kendi sağlıkları açısından titiz davranmaları gerektiğini dile getirerek, denetimsiz kesimlerin insan sağlığını bireysel olarak tehdit etmenin yanında rastgele atılan bulaşık materyallerin de çevreyi enfekte ettiğini, bu durumun hastalık etkeninin hızla yayılmasına ve meraların yıllarca enfekte kalmasına neden olduğunu ifade etti.
Yaylalarda et kesimlerinin mutlaka denetim altına alınması gerektiğini vurgulayan Kara, bunu sağlamak için oda olarak yoğun çalışmalar yürüttüklerini aktararak," Oda olarak yaylalarda denetimsiz et kesimlerinin önüne geçmek için büyük mücadele veriyoruz.
Bugüne kadar sürdürdüğümüz çalışmalarla önemli mesafeler aldık. Girişimleri sonucu Giresun'un en önemli yaylalarından olan Kümbet Yaylası'nda mezbaha yapım işini başlatılmasına vesile olduk. Burada mezbaha yapımında sona yaklaşıldı.
Kısa zamanda da tamamlanarak, Kümbet Yaylası'nde et kesimleri daha sağlıklı ve denetimli bir ortamda sağlanacaktır. Giresun'un diğer yaylalarda da mezbaha yapımı için çalışmaların sürdürüyoruz" diye konuştu.
Giresun'un yaylalarının turizm açısından büyük potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, denetimsiz kesimlerin yayla turizmin gelişimini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.