Yıldız Bakana Kadın İstihdamını Sordu

Ordu Milletvekili Yıldız, önergesinde şu ifadelere yer verdi: Bir toplumu anlamanın en iyi yöntemi insan kaynağının ne kadar doğru kullanıldığını doğru şekilde okumaktır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yayımladığı "Bir Bakışta Toplum"

 

CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Yıldız Bakana Kadın İstihdamını  Sordu

Ordu Milletvekili Yıldız, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Bir toplumu anlamanın en iyi yöntemi insan kaynağının ne kadar doğru kullanıldığını doğru şekilde okumaktır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yayımladığı "Bir Bakışta Toplum" raporuna göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük istihdam oranına sahip ülke konumunda bulunmaktadır. OECD'de 2009 itibarıyla istihdam oranı ortalama yüzde 66.1 iken bu oran Türkiye'de yüzde 44.3 ile en düşük düzeyde kalmıştır. Bu, her yüz kişiden 44'ü çalışıyor veya iş arıyor, diğer 66'sı onlardan geçiniyor anlamına gelmektedir. Bu durum, Türkiye’nin insan kaynağını çalışma yaşamına yeterince entegre edemediğini göstermektedir. Bunun yanında en göze çarpan durum ise kadın emek gücünün iş gücü piyasasının dışında kalmasıdır. 20.yy.’ın ikinci yarısında, kadınların çalışma gücüne dahil olmasının dünyanın en gelişmiş ekonomilerine itici güç olduğu kabul edilmektedir. The Economist dergisinin, 8 Mart 2012 tarihinde yayınlanan “Kadının Ekonomik Fırsat Endeksi” Raporu (Women's Economic Opportunity Index), 128 ülkede kadınların iş gücü piyasasında istihdamını mercek altına almıştır. Bu raporda Türkiye 128 ülke arasında 65. sırada yer almıştır.

 

Bu bilgiler ışığında:

 

1-    Hükümet ekonomik büyüme rakamlarını açıklarken, bunun istihdama yansımamasını neye bağlamaktasınız? Bu durumu, Birleşmiş Milletler’in raporuna göre büyümenin 5 kötü türünden biri olarak kabul edilen “istihdamsız büyüme” olarak açıklayabilir miyiz?

 

2-     Kadınların ekonomiden aktif üretici ve tüketici olarak pay alamıyor oluşları beraberinde onarılamaz sosyal problemleri getirmektedir. Kadının ekonomik yaşamda görünür kılınması, kadının sosyal alanda da söz sahibi olabilmesi için ön koşuldur. Raporda kadın iş gücü piyasasına girme konusunda Türkiye’nin bu kadar arka sıralarda kalmasını neye bağlıyorsunuz? Kadınlar için önümüzdeki yıllarda istihdam planınız nedir? Çarpık yapıda olan istihdam piyasasını düzenlemek için Bakanlığınız nezdinde bir çalışma yapılmakta mıdır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel-siyaset Haberleri