Tevazu, dostluk ve komşuluğa değeri, emanete ihanet etmemeyi, sabırlı, cömert, ikram ve kerem sahibi olmayı esas alan Ahilik ve Ahilik Kültür Haftası, Ordu’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Yılın Ahisi Sobacı Bayram Usta
İl Kutlama Komitesi’nce hazırlanan kutlama programı çerçevesinde, 20 Eylül 2011 Salı günü ilk olarak esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları temsilcileri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk koyuldu.
Aynı gün, Vali Yardımcısı Ali DOĞAN, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdür Vekili Hayri CANİK ve Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın BOSTANCIOĞLU, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Yüksel KAYA ve esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan heyet, Vali Orhan DÜZGÜN’ü makamında ziyaret etti.
Ahilik ve Ahilik Kültür Haftası kutlama etkinliklerine, 21 Eylül 2011 Çarşamba günü devam edildi. TESK Hotel’de düzenlenen kutlama programına, Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu Milletvekili İdris YILDIZ, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail GÜZEY, Belediye Başkanı Seyit TORUN, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdür Vekili Hayri CANİK, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın BOSTANCIOĞLU, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası 2. Başkanı Sabri BOZ, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Yüksel KAYA, ODÜ Genel Sekreter Yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Süleyman ŞENYURT, ODÜ Ordu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç.Dr.Veli TÜRKMENOĞLU, yılın ahisi seçilen Bayram ÇABUK, daire müdürleri, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
TESK Hotel’de düenlenen “Ahilik ve Ahilik Kültür Haftası” kutlama programında konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Ahilik kurumu, bugünkü esnaf teşkilatımızın temelini oluşturmaktadır. Yaklaşık 800 yıl önce kurulan ahilik; 20. yüzyıla kadar esnafların ve toplumun sosyo-ekonomik bir düzen olarak kabul edeceğimiz bir düzen oluşturulmasında çok önemli rol oynamıştır. Bugünkü çıraklık eğitim merkezlerimizin kökeni kabul edebileceğimiz ve çıraklıktan ustalığa, ustalıktan kalfalığa geçişi düzenleyen ahilik, hem meslek olarak, hem de kişilik olarak topluma faydalı bireylerin yetiştirilmesinde etkili olmuştur. Ahilik kültürü, insanımıza sevgiyi, saygıyı işleyen, haksız rekabeti ortadan kaldıran, sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlayan, kaliteli üretimi benimseyen ve teşvik eden bir teşkilat olarak tarihimizde önemli bir yer teşkil etmiştir” dedi.
Ordu’da son 4 yıldır Ahilik Haftası kutlamalarının yapıldığını belirten Vali DÜZGÜN, “Düzenlenen etkinliklerle her yıl ‘Yılın Ahisi’ni seçiyoruz. Ahiliği teşvik edici kompozisyon, şiir yarışmaları düzenliyoruz. Yıllarını bu ülkeye, bu millete hizmet için vermiş olan değerli esnaf ve sanatkarlarımızı ‘Yılın Ahisi’ olarak değerlendirmek suretiyle onlara vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Bu yıl da Ordu’da 59 yıldan buyana sobacılık mesleğiyle iştigal eden Bayram ÇABUK’ta ‘Yılın Ahisi’ seçilmiştir. Kendisini tebrik ediyorum” diye konuştu.
Ordu Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Aydın BOSTANCIOĞLU da törende bir konuşma yaparak, “İslam inancı ile Türk örf adetlerini kaynaştıran düşünce sistemi olan ahilik, insanlar arasında ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlüğe, iş ahlakına, saygı, hak ve hukuka riayet etme, şefkatli, güler yüzlü olma, ilkelerini esas alan bir yaşam tarzıdır. Ahilik, öğretmensiz bir halk üniversitesidir. Ahilik, toplumun her kesimini kapsayarak insan huzurunu ön plana çıkarmıştır” dedi.
Ordu Üniversitesi öğretim görevlisi Firdevs ÇAKIR da, ahilik kültürü ve Ahi Evran hakkında katılımcılara bilgilendirmede bulundu. ÇAKIR ahilikle ilgili verdiği bilgide şunları kaydetti; “Ahilik ve Ahi Evran; modernizmin hangi çağına ulaşılırsa ulaşsın, teknoloji hangi sınırları zorlarsa zorlasın, çağın adı atom çağı, uzay çağı, bilgi çağı, güç çağı ne olursa olsun, insan olgusu var oldukça değişmesi mümkün olmayan değerler vardır. Bu değerler manzumesi; şu veya bu din, o veya bu millet, şuradaki veya burdaki devlet, farklı olmaksızın topyekün insanlık değerleridir. Dürüst olmak, çevreye faydalı olmak, iyi huylu olmak, doğru sözlü olmak, adil olmak, munis ve mahremetli olmak gibi insani vasıflar, hürriyet, adalet, eşitlik gibi sosyal kazanımlar, bu değerler manzumesi ilk çırpıda akla gelen unsurlardır. Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde ahiliğin temelleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları, batıya aktaran birikim ahilik kurumudur. Ahilik, ferde yönelik öğüt ve yaptırımları bulunmakla birlikte, esas itibariyle ferdi değil, içtimaıdır. Çekememezlik ve dedikodudan kaçınmak, cömert, şefkatli ve merhametli olmak, herkese iyilik yapmak ve bu iyilikleri istemek gibi onlarca prensip, ferdi olmaktan ziyade içtimaidir. Yani toplum hayatını düzene sokucu mahiyetteki düsturlardır. Bugün, ahilik için önemini yitirmiş bir kuruluş gözüyle bakılsa da temelde ahilik, Türk insanı, esnafı, üreteni için kılavuzluğunu hala göstermektedir.”
Programda daha sonra ODÜ Ordu Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından “Şed Kuşatma” gösterisi sunuldu. “Şed Kuşlatma” gösterisinin ardından ise, Ordu Üniversitesince düzenlenen “Ahilik ve Ahi Evran” konulu kompozisyon yarışmasında 1. olan Harun ATİK, 2. olan Bahri ARSLAN, 3. olan Anıl KALÇA’ya çeşitli ödüller verildi.
Programda son olarak, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Merkezi’nden başarıyla mezun olan ve kalfa, usta, usta öğreticilik ve işyeri açma belgesi almaya hak kazanan, Gürol KARAER, Sema KARACA, Songül ŞENYURT, Arslan YILDIRIM, Mukaddes BÜLÜR, Özlem SOYTAROĞLU, Adnan ÖZKUL, Fatih GÜNDÜZ’e belgeleri verildi.
Ahilik ve Ahilik Kültürü Haftası kutlama programı, İl Kutlama Komitesi’nce yılın ahisi seçilen ve 59 yıldır Ordu’da sobacılık yapan Bayram ÇABUK’a, Vali Orhan DÜZGÜN tarafından plaket verilmesi ve plazma televizyon hediye edilmesiyle son buldu.