Yatırımları ve sektörel gelişmeleri değerlendirmek, sorunları ve çözüm önerilerini ele almak, bu hususlarda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla yapılan İl Koordinasyon Kurulu’nun 20134 yılı 1. dönem toplantısı, Vali Kenan ÇİFTÇİ Başkanlığında yapıldı.
Yılın İlk "Koordinasyon" u toplandı
Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan “İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı”na, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürleri katıldı.
İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın açılışında bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”Ordu, gelişirken büyüyor, büyürken de her alanda güzelleşiyor. Yollarla ilgili ciddi aşama kaydedildi. Ünye Çevre yolu açıldı ve şu anki trafik şartlarında yarım saat kısalmış oldu. Ordu Çevre Yolu da açıldığında Fatsa bir boğaz haline gelecektir. Şimdiden Fatsa Çevre Yolu projesini çalışmalıyız. 140 yıllık hayalimiz dediğimiz Karadeniz-Akdeniz diğer adıyla Dereyolu projesi de hızla devam ediyor. Bu yılın sonunda oradaki trafikte rahatlayacak. Bunların yanında diğer yatırımlarda hızlıca devam ediyor. Fatsa, Çatalpınar, Aybastı-Perşembe yaylamız arasındaki yollar devam ettiği gibi, diğer taraftan da Kabadüz-Çambaşı yaylası arasındaki yol devam ediyor. Ordu-Kabadüz arasındaki yolunda projesi bitti. Bir diğer önemli projemiz Ünye-Akkuş-Niksar-Tokat yolunun projeleri bir an önce netleşir ve programa girer diye ümit ediyoruz” dedi.
Ordu-Giresun Havalimanında yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Vali ÇİFTÇİ, ”Havalimanında asfalt çalışmaları bitti. Stone Mastic Asfalt çalışması kaldı. Bu sadece Türkiye’de Ordu-Giresun Havalimanında uygulanan bir yöntem. Uçak indiğinde hissetmeyeceğiniz, 25 yıl garantisi olan asfaltlama çalışması olacak. Havalimanının hemen yanında Çikolata Park projemiz var. Proje ihalesine çıkıldı. Çalışmaları Gülyalı Belediyesi üzerinden yürütülüyor” diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bölgenin prestij projelerinden, ilimizi tanıtan projelerden birisi de Botanik Park projesi. Bununla ilgili para sıkıntıları vardı, ancak bu sıkıntı giderildi ve paralar bütçeye dahil edildi. HES projelerinin bir kısmı faaliyete geçti, diğerleri ise devam ediyor. İçme sularında hem Ünye’de, hem Altınordu ilçesinde sona gelindi. Yapımı devam eden ve yapılacak hastaneler konusunda ise çalışmalar devam ediyor. Ünye bitmek üzere, Fatsa ihalesi yapıldı, Merkez ise kamulaştırma sorunu çözüldü. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü projeler olan Ünye’de Sevgi Evleri, Fatsa’da Huzurevi, Ordu’da ise Engelsiz Yaşam Merkezi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Çambaşı Kış Sporları Merkezi ile ilgili Kabadüz Kaymakamımız, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Turizm Bakanlığından alınan bir miktar para ile belirli aşamaya getirdi. En son Maliye Bakanlığı ile görüşülen miktar 10 milyon TL’de geldi ve İl Genel Meclisi’nin almış olduğu kararla orada yapılan işe aktarıldı. 10 milyon Euro’luk bir proje olan ‘Arım, Balım, Peteğim’ projesi vardı. Onun da ihaleleri bitti ve hızlıca devam ediyor. Geçen yılki KÖYDES ödeneği 15 milyon TL idi. Sonradan gelen paralarla birlikte 23 milyona yakın KÖYDES kapsamında yatırım yapılmış oldu. Özel İdareye gelen ek paralarla birlikte köylere yönelik yatırım miktarı 50 milyon TL oldu.”
Konuşmasında Ordu’da bütün alanlarda yapılan çalışmalarda ciddi bir gelişme yaşandığına dikkat çeken Vali Kenan ÇİFTÇİ, “Burada hep beraber, omuz omuza ‘ben ne yapabilirim?’ düşüncesi ile hareket edince bu güzellikler Ordu’muzda oluyor. 2014 yılında, 2013 yılına göre çok daha fazla yatırım, çok daha fazla güzelliği el birliği ile yapacağız diye düşünüyorum” diye konuştu.
Toplantı, yatırımcı bölge ve il müdürlerinin 2013 yılında Ordu ili genelinde yürüttükleri yatırımların ayrıntıları ile Vali Kenan ÇİFTÇİ ve toplantıya katılanlarla paylaşması ile devam etti.
Toplantıda, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGÇ, Ordu Üniversitesinin yapmış olduğu çalışmalar ve yatırımlarla ilgili toplantıya katılanlara bir sunumda bulundu.
2013 yılında Ordu ili genelinde yürütülen projeler ve yatırımlar şöyle:
Ordu ili genelinde toplam 383 proje uygulanmakta. Bu projelerin toplam bedeli ise 2.5milyar TL. 2013 yılında 684 milyon TL ödenek tahsis edilmiş olup, bu yatırımlara toplamda 1 milyar TL harcanarak % 40,70 oranında nakdi, proje geneline göre ise % 20 oranında fiziki gerçekleşme sağlandı.
2013 yılı sonu itibari ile devam eden 167 adet proje bulunurken, 48 adet proje ihale, etüd ve sözleşme aşamasında. Çeşitli sebeplerle henüz başlanmayan 31 adet proje bulunurken, 137 adet projede ise % 100 fiziki gerçekleşme sağlanarak yatırımlar tamamlandı.
Sektörel bazda Ordu ilinde yürütülen projeler ise şöyle:
Ulaştırma sektöründe; tamamlanan 30, devam eden 41, ihale aşamasında 3 ve başlamayan 2 adet proje olmak üzere toplamda 76 adet proje bulunmakta. Bu projelerin toplam bedeli 1 milyar 500 milyon TL olup, yıl sonu itibari ile toplam 569 milyon TL harcanarak proje geneline göre % 38 oranında nakdi gerçekleşme sağlandı.
Enerji sektöründe; devam eden 2, tamamlanan 6 adet proje olmak üzere toplamda 8 adet proje bulunmakta. Projelerin toplam bedeli 180 milyon TL olup, 2013 yılında 16 milyon TL ödenek tahsis edilmiş olup toplamda 180 milyon TL harcama gerçekleştirilerek, % 100 oranında nakdi gerçekleşme sağlandı.
Tarım sektöründe; tamamlanan 20, devam eden 12, sözleşme ve proje aşamasında 7 ve başlamayan 3 adet proje olmak üzere toplamda 42 adet proje bulunmakta. Projelerin toplam bedeli 133 milyon TL olup 2013 yılında tahsis edilen 45 milyon TL ödeneğin 20 milyon TL2si harcanarak proje geneline göre % 14,83 oranında nakdi gerçekleşme sağlandı.
Eğitim sektöründe; tamamlanan 8 devam eden 26, ihale,proje ve sözleşme aşamasında 16 adet t proje olmak üzere toplamda 50 adet proje bulunmakta. Bu projelerin toplam bedeli 163 milyon TL olup,2013 yılında 67 milyon TL tahsis edilmiş ve toplamda 74 milyon TL harcama gerçekleştirilerek, % 45 oranında nakdi gerçekleşme sağlandı.
Sağlık sektöründe; tamamlanan 1, devam eden 5, etüd aşamasında 2, ihale aşamasında 1,proje aşamasında 4 adet proje olmak üzere toplamda 13 adet proje bulunmakta. Bu projelerin toplam bedeli 239 milyon TL olup, 2013 yılı sonu itibariyle 58 milyon TL2si harcanarak % 24,27 nakdi gerçekleşme sağlandı.
Kültür ve Turizm sektöründe; tamamlanan 4, devam eden 13, ihale aşamasında 1 ve başlamayan 1adet proje olmak üzere toplamda 20 adet proje bulunmakta. Toplam proje bedeli 7 milyon TL olan bu yatırımlarımıza 3 milyon TL ödenek tahsis edilmiş olup, toplamda 1,6 milyon TL’si harcanarak % 22,85 oranında nakdi gerçekleşme sağlandı.
Diğer Kamu Hizmetleri sektöründe; tamamlanan 68, devam eden 68, ihale, proje, etüt aşamasında 13ve başlamayan 25 adet proje olmak üzere toplam 174 proje bulunmakta. Toplam proje bedeli 206 milyon TL olan bu projelere 105 milyon TL ödenek tahsis edilmiş olup, toplamda 99 milyon TL’si harcanarak % 48 oranında nakdi gerçekleşme sağlandı.
KÖYDES Projesi kapsamında ilimizde 2013 yılında 22.5 milyon TL ödenek tahsis edilmiş olup bu ödeneğin 16,3 milyon TL2si harcanarak % 72,3 oranında nakdi gerçekleşme sağlandı.