Girişimcilik Haftası münasebetiyle Ordu Üniversitesi ile KOSGEB Ordu Hizmet Merkezi işbirliğinde, “Milenyumun Yükselen Değeri, Girişimcilik” konulu panel düzenlendi.
“Milenyumun Yükselen Değeri, Girişimcilik”
Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, Vali Yardımcısı Ömer ADAR, Ordu KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Sinan ŞAHİN, Panelistler TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi ve Genel Sekreteri Prof.Dr.Adem ŞAHİN, Hitit Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.İrfan ÇAĞLAR, Abant İzzet Baysal Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Tarık VURAL, Bülent Ecevit Üniversitesi İİBF işletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Rasim İlker GÖKBULUT, ODÜ akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Ordu Üniversitesi ile KOSGEB Hizmet Merkezi’nin birlikte düzenlediği “Milenyumun Yükselen Değeri; Girişimcilik” konulu panelin açılışında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, Panelin, özellikle üniversiteyi bitirdikte sonra ne yapacağım diyen gençlere, girişimci olabilecekleri konusunda bir ufuk açmayı, onların kendi işlerini kurabilmeleri, aile bütçelerine ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek girişimlerde önlerini açmayı amaçladığını söyledi.
Ordu Üniversitesi’nin henüz çok genç bir üniversite olduğunu belirten Vali DÜZGÜN, “Ordu Üniversitesi, henüz 6. yılını doldurdu. 12 bine yaklaşan öğrencisiyle, sadece öğrencilerin ilde yapabileceği harcamaların ötesinde, İl’e katkı verdiğinin en güzel göstergelerinden birisi de bu paneldir. Ordu Üniversitesi inşallah bundan sonra da bunun gibi programlarla, güzel projelerle, ilin ekonomisine katkı sağlayacak üniversite-sanayi işbirliği, üniversite-halk işbirliği konularında bir çok projeye, bir çok çalışmaya evsahipliği yapacaktır” dedi.
Ordu’da girişimcilik konusunda bir çok projenin ve çalışmanın yürütüldüğünü ifade eden Vali DÜZGÜN, “Ordu’da girişimcilik konusunda üniversitemizle ve diğer kuruluşlarımızla beraber toplum içerisinde dezavantajlı olarak kabul ettiğimiz engellilerimizin, kadınlarımızın ve üniversiteyi yeni bitirip iş arayan gençlerimizin iş edinmelerini sağlamak amacıyla pek çok girişimcilik projesini yürütüyoruz. Bunların bir kısmı İŞKUR aracılığıyla yürüttüğümüz projelerdir. İŞKUR, istihdam garantili kurslarla beraber girişimcilik konusunda da değişik kurslar açıyor. İŞKUR geçtiğimiz yıl 6 girişimcilik kursu açmak suretiyle yaklaşık 160 kişiyi bu kurslardan mezun etti. Avrupa Birliği ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı projeleriyle de benzeri kurslar açıldı. Özellikle kadınlarımızın istihdamının sağlanması ve girişimci kılınması yönünde de bazı projelerimiz, çalışmalarımız oldu. Bu çalışmaların bugün günlük hayatımızda güzel örneklerini görüyoruz” diyerek, Ordu’daki bazı girişimci kadınların iş hayatındaki başarılı çalışmalarını anlattı.
Konuşmasının son bölümünde öğrencilere de seslenen Vali DÜZGÜN, “Sizler de eğer azmederseniz, doğru işi yaparsanız, doğru kararlar verirseniz, yanınızda çalışan kişilerin hakkını verirseniz, sizler de başarılı bir iş kadını, iş adamı olabilirsiniz” diyerek, panele evsahipliği yapan Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne, katkıda bulunan KOSGEB Hizmet Merkezi’ne ve panele konuşmacı olarak katılan akademisyenlere teşekkür etti.
Rektör YARILGAÇ, “Üniversite olarak değişik bilimsel aktiviteler yapmak arzusundayız. ‘Milenyumun Yükselen Değeri; Girişimcilik’ panelimiz, çok daha farklı şekilde fiiliyata dönsün, yeni işadamlarının oluşmasına vesile olsun” diyerek, panele katılan herkese teşekkür etti.
“KOSGEB Ordu Hizmet Merkezi Müdürlüğü olarak son 2 yıl içinde ilimizde, rol paydaşlarımızla birlikte, girişimcilik adına çok güzel işler yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” diyen Sinan ŞAHİN, 2 yıl içinde ilimizde 214 yeni iş yeri ve 1000'e yakın yeni istihdam sağlamının mutluluğunu yaşıyoruz. Bu performans ile Müdürlüğümüz, 2011 yılında Türkiye 7’incisi ve 2012 yılında ise Türkiye 4’üncüsü olarak, Girişimcilik Destek Programı’nda önemli bir başarıyı yakalamıştır” diye konuştu.
Panelin ilk konuşmacısı olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi ve Genel Sekreter Prof.Dr.Adem ŞAHİN, ‘Dünyanın İlk 10 Akademisi ve Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi’ konusunda görüşlerini dile getirdi.
Dünyanın ilk 10 ekonomisinde Türkiye’nin GSYH sıralamasında 2011 yılında 18, 2012 yılında 17.sırada yer aldığını söyleyen Prof.Dr.Adem ŞAHİN, teknolojiye ve tasarımına dayalı ihracat yapan ülkeler arasında ise Türkiye’nin 14.sırada, Rusya ile Hindistan’ın ise en yakın rakipler arasında yer aldığını belirtti.
“Milenyumun Yükselen Değeri; Girişimcilik” Paneli, Hitit Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.İrfan ÇAĞLAR’ın ‘KOBİ’ler ve Girişimcilik İlişkisi’, Abant İzzet Baysal Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Tarık VURAL’ın ‘Girişimciyi Teşvik Edici Bir Vergi Sistemi Nasıl Olmalı’, Bülent Ecevit Üniversitesi İİBF işletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Rasim İlker GÖKBULUT’un ‘Girişimcilerin Dikkat Etmesi Gereken Finansal ve Ekonomik Göstergeler’ konusunda yaptıkları sunumlarla son buldu.